Isnin, Mei 20, 2013

Peniaga Cina mula terasa bahang - Boikot perkauman lembapkan pembaharuan ekonomi, kata pakar perniagaan!

Gambar fail penjual sayur di pasaran SS2 di Petaling Jaya. Pertubuhan Melayu telah memanggil untuk memboikot perniagaan Cina.

Kempen memboikot barangan pengguna daripada peniaga kaum Cina akan membantutkan perancangan transformasi ekonomi kerajaan, kata pemimpin korporat dan pakar ekonomi.

Dewan Perniagaan Melayu dan Cina, disamping pakar ekonomi Dr Yeah Kim Leng menekankan ketegangan perkauman akan menakutkan pelabur luar negara, walaupun keluaran dalam negara kasar (KDNK) berkembang pada 4.1 peratus dalam suku tahun pertama, rekod paling rendah dalam tempoh suku kesembilan sebelum ini.

Pengarah urusan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) Christine Lagarde dilaporkan melahirkan kebimbangan November lalu terhadap aliran masuk pelaburan luar negara (FDI) ke Malaysia, hutang awam yang tinggi dan risiko ketidaksamaan pendapatan.

“Kita perlu lihat terhadap impak keseluruhan gesaan boikot tersebut,” kata Setiausaha Agung Dewan Perniagaan Melayu Malaysia(DPMM) Hanafee Yusof kepada The Malaysian Insider semalam.

“Mereka tidak boleh lakukannya berdasarkan sentimen... dalam ekonomi, kita bergantung antara satu sama lain,” tambah beliau.

Gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz dilapor berkata kepada agensi berita nasional Bernama pada Rabu lalu permintaan domestik yang kukuh akan terus menjadi “pemacu utama pertumbuhan”, disokong oleh perkembangan sektor swasta yang berterusan dan disokong oleh sektor awam.

Pakar ekonomi Datuk Dr Mohamed Ariff Abdul Kareem, yang merupakan bekas pengarah eksekutif Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER), berkata bulan lepas pertumbuhan ekonomi negara dijangka sederhana kepada 5 peratus tahun ini daripada 5.6 peratus tahun lepas, disebabkan oleh faktor luaran seperti krisis zon di Eropah.


Pertumbuhan ekonomi di rantau Asia-Pasifik dijangka melonjak kepada enam peratus tahun ini, daripada 5.6 peratus pada 2012, ia lebih perlahan daripada kadar pertumbuhan purata sebanyak 8 peratus sebelum krisis kewangan global yang melanda pada tahun 2008, kata Pertubuhan Ekonomi Bangsa-bangsa Bersatu Ekonomi dan Suruhanjaya Sosial bagi Asia dan Pasifik bulan lepas.

Hutang negara juga mencecah kepada 53 peratus KDNK — menghampiri siling 55 peratus — naik daripada 43 peratus pada tahun 2008.

Tan Poh Seng, yang merupakan salah seorang ahli lembaga dalam Dewan Perniagaan Cina (ACCCIM) menggesa semua ahli politik untuk melihat ke hadapan dan bukan sebaliknya masih mempertikaikan tentang keputusan pilihan raya buruk yang tidak dijangka bagi Barisan Nasional (BN) pada 5 Mei lalu.

“Mereka yang berada politik perlu pandang ke depan dan fokus kepada ekonomi,” kata Tan kepada The Malaysian Insider.

“Beliau perlu memberitahu NGO tersebut yang mahu memboikot kami supaya tidak lakukannya,” kata Tan lagi yang merujuk kepada Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Datuk Hasan Malek.

Menteri Kabinet baru itu Sabtu lalu berkata Putrajaya tidak menyokong gesaan badan bukan kerajaan (NGO) dan blogger pro-BN yang melancarkan kempen memboikot perniagaan Cina tetapi tidak mampu menghalang mereka daripada meneruskan kempen tersebut.


Baru-baru ini selepas berakhir pilihan raya umum ke-13 (PRU13), beberapa NGO Melayu termasuk Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) secara terbuka menggesa memboikot perniagaan Cina, kempen tersebut kemudiaannya semakin meluas di kalangan blogger pro-BN.

Antara blogger yang sudah memulakan kempen memboikot tersebut adalah The “Thirteen million plus Ringgit” guy rambles, Gerakan Anti PKR, House PK, Another Brick in the Wall dan The Unspinners.

Gesaan itu dibuat untuk “menghukum” DAP dengan beberapa pemimpin Umno menuduh parti tersebut telah menghasut pengundi Cina, kaum minoriti yang berpengaruh dari segi ekonomi itu.

Ketua Ekonomi RAM Holdings Yeah mengatakan memboikot sesetengah kaum akan menyebabkan polarisasi lebih besar di negara ini dan boleh menjejaskan aliran FDI.

“Ia bukan sahaja memberi impak kepada negara, tetapi pelabur berpotensi juga akan menimbang semula isu perkauman sebegini dalam pasaran dan perniagaan,” kata Yeah kepada The Malaysian Insider semalam.

“Kesannya ia akan melembapkan pendapatan negara, melembapkan pertumbuhan, menyebabkan banyak peluang kerja hilang,” tambahnya lagi.

Pertikaian dan langkah menyalahkan pengundi masyarakat Cina bermula apabila Perdana Menteri dan Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak, menggunakan istilah “tsunami Cina” selepas keputusan pilihan raya menunjukkan BN kekal berkuasa tetapi prestasi merosot, apabila memenangi hanya 133 daripada 222 kerusi Parlimen.

Suara Politik
Belantan

21 ulasan:

jonnyszetalk berkata...

Macam² la alasan..itu la ini la..ok..apasal masa DAP kempen boikot barangan FELDA tu..tak dak pulak keluar alasan² gini..kesan ini la itu la..banyak songeh la pulak.

Burn berkata...

"ini kali lah" Melayu akan berusaha ambil alih ekonomi Malaysia dari puak kiasu Cina.

Nak jadi apa...jadilah.

redbox berkata...

aku mmg dah lama boikot old town w/pun aku rasa teringin. hehe. x pe..x mati pon x makan kat sana..

tobeng berkata...

Cina dah lama boikot produk Melayu,rilek aje.Melayu baru belajar nak boikot barangan cina,cina dah bising?Inikan negara demokrasi,suka hatilah nak beli dari siapa?

Cina yg suka main api kenapa Melayu yang hendak dipersalahkan?Kalau dah suka sangat bermain api biarlah sama2 terbakar,ye tak?

Fendi Samad berkata...

Ai hak pengguna memilih apa nak dibeli pon nak takut?? Bukan mereka dah amalkan sebelum ni??

rasdan rahmat berkata...

bila kita nak boikot barang cina macam alasan dia nak kata..masa nak sokong nuar tumbang kerajaan buat huru hara ramai perniaga melayu kat jalan tar tak dapat niaga dia tak cerita...teruskan ABC..

SambaLBelacaN berkata...

pedulik ngan cina2 tu..
sekarang masa meluaskan empayar perniagaan melayu.
ujudkan dan banyakan lagi rankaian bisnes melayu..dari pengeluar pemborong n peniaga...terus ke pengguna melayu...
majoriti kalo bersatu..pasti lingkup cina2 tu..

PASDAPX berkata...

Pegi mampos lah sama Cina LANGSI lu maa!! Rezeki kekayaan dan kemajuan eknomi bukan kuasa tangan CINA.. tp KUASA ALLAH!! syiriklah siapa yg ckp Cina shj boleh kasi ekonomi maju!!

Then, Chinese can choose.. and they done chosen their father of Cauvanist DAP, so kita pun akan buat pilihan. Sejak PRU13 aku takpernah jejak kaki lagi ke mana2 kedai CINA HARBI laknat ini

Aku berjaya displinkan diri, servis keta di keadi Melayu, spare part OEM Proton Edar.. mde mahal.. sape ckp mahal aku KETUK kepala org tu.. OEM pakai 5-6 tahun lg u xph service..tp Ah Beng sparts murah tp kasi hancur pu punya keta n poket! sndiri jgn jd bodoh maa..Melayo..

so.. on wards aku akn teruskan boikot.. Melayu Islam bangkit utk bisnes melalui sokongan kita.

Bg siapa yg biasa boikot produk Israel no hal lah utk boikot produk Chinese.. tk mati maa klu xmakn McD, Old Town Kaki Katak goreng!

GO BOYCOTT GO!!

hanz weigang berkata...

boikot produk cina rosakkan ekonomi?..jadah ape....kita stop beli barang dan kedai cina..tapi kita stil beli barang kat kedai melayu, barang melayu..so putaran ekonomi untuk negara tu stil ade cuma perolehan berpindah kat org melayu la..ape bangangnye geng2 tongsan ni...

azhar berkata...

masalah kelembapan ekonomi sebenarnya tidak timbul kerana setiap orang masih membeli atau melakukan urusan ekonomi cuma kali ini urusan ekonomi tersebut lebih banyak berlaku antara orang melayu dengan melayu.

atau duit itu bertukar tangan sesama melayu.

imahlenggok berkata...

kannn??? apahal plak membantutkan ekonomi.Dia blajar TADIKA ke?
Tetap kita beli pada org melayu, ekonomi mcm biasa .yg untung MELAYU.
Baik beli kat kedai Acheh, keeling drp CINA TONGSAN yangtak sedar diri..

BTW, ada ke nama cina waktu menentang penjajah dulu?? ada???

masuk2 Negara org, nak tunjuk samseng rampas hak melayu.BANGANG!

adnan ali berkata...

Jom orang Melayu boikot barangan cina, jgn hangat2 tahi ayam..ini kali lah kita tunjuk kuasa kita. Nampak sangat orang cina tak pernah menghormati kita.Dah lama mereka mengkhinati kita, kita saje yang tetap bersabar.

IBNU KHALEED berkata...

Redbox

Gua pun memang teringin sangat nak minum white coffee kat OldTown. Semalam dah hampir kalah dah, gua drive kat Old Town Section 2 Shah Alam, sederet Jakel. Bila gua park sana, dapat parking baik punya, tetiba gua tengok lambang OldTown macam muka Ngeh Koo Babi Ham, Director Old Town, china DAP.

Apa lagi, gua gostan le... sempat bagi tau satu mamat lagi yang nak ambil parking gua, gua kata, tak payah lah makan kedai DAP ni...!

Ini Shah Alam! Bandar Melayu!

Perghhh....!

CJay berkata...

dah lama saya baikot Old Town sejak isu sijil halal. apasal takut nak kena baikot.. kata ada undi majoriti. suruh pengundi majoriti tu beli..

Hazri berkata...

Salam,
Anggaplah Buy Chinese Last ini sebagai fisabilillah kita sebagaimana yang telah Rasulullah saw lakukan terhadap peniaga yahudi di Madinah al Munawwarah.

ns sn berkata...

Masanya dah sampai untuk kita jadikan kaum hati kominis Cina ni rakyat kelas terakhir dalam Malaysia. Dapat jadi kelas kedua nak naik jadi kelas pertama pulak macam Belanda mintak tanah.

pro.offensive berkata...

Pedulikan semua nasihat pro-DAP ni..boikot tetap boikot..melintang patah membujur lalu.

pro.offensive berkata...

Sukahati kita la nak boikot ke apa..my money my right

pro.offensive berkata...

Bisa di balas bisa..bgus boikot tetap boikot

Nurul Akmar berkata...

Assalamualaikum saudara seagamaku...

Sebenarnya ada hikmah tersembunyi di sebalik keputusan pru13..tengoklah sekarang,hati2 Melayu semakin kuat utk bersatu..kita teruskan jihad ekonomi ini..sehinggakan saya sungguh bersemangat utk buka kedai runcit di tmpat sndiri..pedulikan semua cina DAP..we fight 4 the right.Allahuakbar..

Mohd Yusoff berkata...

Orang Melayu bersatu memboikot perniagaan Cina.... Jangan beli barang Cina dan jangan beli dikedai Cina....