Jumaat, Mac 07, 2014

Tuduh mahkamah diperalat kerajaan umpama lawak badut - TIBAI?


Skrip lapuk Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim yang menuduh kononnya mahkamah diperalat kerajaan untuk menjejaskan peluangnya bertanding dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang disifatkan umpama lawak yang dibuat oleh seorang badut.

Mursyidul Am Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim (TIBAI), Muhammad Zahid Md. Arip berkata, sebagai bekas Naib Ketua Angkatan Muda Keadilan, beliau bersimpati dengan keadaan Anwar yang dilabelkan sebagai terdesak untuk mencari alasan.

Katanya, sebelum ini pun, Anwar menggunakan alasan yang sama untuk menuduh Mahkamah Tinggi dalam usahanya menangguh sebanyak 69 kali perbicaraan kes liwat terhadap bekas pembantu peribadinya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan dan kini skrip serupa dikitar semula.

"Sebagai manusia dan rakyat biasa, saya bersimpati dengan Anwar yang terpaksa berhempas pulas memikirkan alasan untuk mengelakkan rayuan kes liwat didengar dan setakat ini, beliau hanya mampu kitar semula skrip lama menyalahkan mahkamah."Sepatutnya, Anwar mengunjungi psikiatri secara rela hati. Jumpa pakar yang boleh beri rawatan kepadanya dan kalau ada pakar yang sanggup memperakui beliau sakit, kes rayuan liwat bukan sahaja tidak perlu ditangguhkan, malah boleh digugurkan," katanya sinis.

Muhammad Zahid berkata demikian dalam satu kenyataan bagi mengulas tuduhan Anwar yang mendakwa mahkamah digunakan bagi menjejas peluangnya di Kajang selepas Mahkamah Persekutuan membenarkan bantahan membatal notis rayuan Ketua Pembangkang itu.

Pada 12 Februari lalu, panel tiga hakim Mahkamah Rayuan diketuai Datuk Aziah Ali menolak permohonan Anwar memanggil semula Supritendan Judy Blacious Pereira tetapi Ketua Pembangkang itu tetap tidak berpuas hati dan membawanya ke Mahkamah Persekutuan.

Dalam pada itu, Muhammad Zahid berkata, Anwar harus sedar bahawa tidak selamanya rakyat akan tertipu dengan alasan lapuk berkenaan kerana semua pihak sedar bahawa PRK DUN Kajang berlaku akibat kegilaan politik beliau sendiri.

"Siapa yang cipta masalah di Kajang? Siapa paksa Lee Chin Cheh yang sihat melepaskan jawatan bagi membolehkan Anwar bertanding di Kajang? Siapa yang sedang menggilai kerusi Menteri Besar Selangor? Jadi kenapa nak cari alasan salahkan mahkamah," katanya.

Suara Politik
Belantan

Tiada ulasan: