Selasa, Mac 25, 2014

#MH370: PM mahu polis siasat segenap sudut?


Datuk Seri Najib Tun Razak mahu Polis Diraja Malaysia (PDRM) menjalankan siasatan rapi dari segenap sudut berhubung tragedi yang menimpa MH370.

Perdana Menteri berkata walaupun jawapan sebenar kepada misteri kehilangan pesawat itu hanya boleh diketahui melalui rakaman perbualan kokpit di dalam kotak hitam, namun mereka perlu komited dan profesional semasa menjalankan siasatan.

"Siasatan lain amat perlu dilakukan kerana keluarga mangsa mahukan jawapan segera. Ini merupakan satu tragedi besar dan menyayat hati Malaysia dan negara lain.

"Misi menjejaki pesawat MH370 dijalankan bersama PDRM, Angkatan Tentera Malaysia dan 26 buah negara, namun siasatan punca kejadian perlu dilakukan secara rapi bagi mengurangkan spekulasi," katanya dalam ucapan perasmian sambutan Peringatan Hari Polis ke-207 di Pusat Latihan Polis (Pulapol), Jalan Semarak di sini, hari ini.

Dalam sidang akhbar malam tadi, Najib mengumumkan penerbangan MH370 berakhir di selatan Lautan Hindi.

Sehubungan itu, polis juga telah mengambil keterangan lebih 50 individu bagi membantu siasatan kehilangan pesawat terbabit.

Semalam, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata antara yang sudah diambil keterangannya ialah staf Jabatan Penerbangan Awam, anggota Tentera Udara Diraja Malaysia selain anggota keluarga penumpang dan anak kapal MH370.

Siasatan masih berdasarkan kepada empat aspek yang diumum sebelum ini iaitu kemungkinan dirampas, sabotaj, keadaan psikologi dan masalah peribadi penumpang serta anak kapal.

Penerbangan MH370 yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) pada 12.41 tengah malam 8 Mac menuju Beijing, hilang daripada skrin radar sejam kemudian.

Pesawat itu sepatutnya mendarat di Beijing pada 6.30 pagi hari yang sama.


Sebelum itu, Inmarsat, AAIB temui bukti kukuh!

Ketua Pegawai Eksekutif MAS, Ahmad Jauhari Yahya berkata, terdapat beberapa bukti kukuh yang boleh mengesahkan dakwaan MH370 hilang di Laut Hindi.

Menurutnya, bukti tersebut telah diperoleh dan dianalisis oleh Air Accidents Investigation Branch (AAIB) dan Inmarsa.

"Antara bukti yang boleh dipercayai ialah data yang mengesan lokasi terakhir pesawat MMH370, iaitu di Laut Hindi, selain itu, tidak ada lapangan terbang berdekatan dengan lokasi terbabit.

"Lokasi kawasan tersebut amat luas.... dan peluang bagi penumpang untuk bertahan di atas permukaan air agak tipis," katanya dalam sidang media yang diadakan di sini hari ini.

Menurutnya lagi, pasukan penyiasat sedang bekerjasama erat dengan pasukan pencarian bagi mendapatkan maklumat yang lebih terperinci berhubung dengan kenyataan pesawat hilang di Laut Hindi 8 Mac lalu.

"Operasi mencari dan menyelamat masih diteruskan, kami menunggu maklumat terbaru untuk disalurkan kepada media serta keluarga penumpang dan krew MH370," katanya.

Suara Politik
Belantan

Tiada ulasan: