Khamis, Oktober 03, 2013

Pindaan Akta Cegah Jenayah lulus - Surendran PKR gila meroyan?


Rang Undang-undang Pencegahan Jenayah (Pindaan dan Pemerluasan) 2013 yang antara lain memberi kuasa kepada Lembaga Pencegahan Jenayah mengeluarkan arahan menahan penjenayah selama dua tahun akhirnya diluluskan sidang Dewan Rakyat awal pagi Khamis.

Rang undang-undang yang hangat diperbahaskan diluluskan dengan suara majoriti di pihak penyokong kerajaan pada pukul 12.50 pagi (Khamis), setelah perbahasan berlarutan sejak pukul 11.30 pagi hari ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin turut berada di dewan sehingga malam.

Sebelum rang undang-undang itu diluluskan, kedua-dua pihak, penyokong kerajaan dan pembangkang mengambil bahagian aktif dengan mengemukakan pelbagai pandangan berhubung perkara tersebut.

Sebelum itu, rang undang-undang berkenaan telah dibacakan kali pertama oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi pada 25 September lalu.


Terdahulu ketika menggulung perbahasan di peringkat dasar, Ahmad Zahid berkata, proses pindaan rang undang-undang itu turut melibatkan perbincangan dengan Pejabat Peguam Negara serta pegawai-pegawai Kementerian Dalam Negeri secara terperinci.

Sehubungan itu beliau berkata, dakwaan yang menyatakan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail tidak berbincang dengan kerajaan dalam menghasilkan rang undang-undang itu adalah tidak benar.

Malah beliau berkata, para pegawai di Pejabat Peguam Negara telah melakukan yang terbaik dalam usaha menjaga kepentingan rakyat ekoran berlakunya pelbagai kegiatan jenayah.

''Pegawai di Pejabat Peguam Negara telah melakukan terbaik kerana mereka turut rasa terpanggil dengan jenayah yang berlaku. Kepentingan rakyat dipentingkan berbanding soal-soal teknikal. Tujuannya adalah untuk pencegahan dan pembanterasan jenayah," katanya.


Selain itu Ahmad Zahid berkata, pihaknya juga mengadakan perbincangan dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) melalui seminar serta forum bagi mendapatkan maklum balas daripada mereka berhubung rang undang-undang tersebut.

''Saya berfikiran terbuka dan berlapang dada untuk berunding dan kita tidak melakukan sesuatu secara semberono kerana apa yang kita lakukan adalah sesuatu yang dibuat untuk menangani masalah penjenayah," katanya lagi.

Sementara itu Ahmad Zahid berkata, rang undang-undang itu tidak bertujuan sama ada secara tersurat atau tersirat untuk menahan mereka yang memegang jawatan politik, sebaliknya khusus untuk menahan penjenayah.

''Memang tiada niat dan tujuan tersurat atau tersirat untuk menahan mereka yang memegang jawatan politik walaupun berlaku perbezaan pendapat. Lagipun di dalam pindaan ini tiada kuasa menteri berbanding kuasa menteri di dalam Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Mereka ini semua adalah PEMBELA penjenayah!

''Di dalam ISA, menteri ada kuasa mutlak dan beliau boleh tandatangan penahanan. Namun, di dalam pindaan ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah arahkan Peguam Negara menyebut perkara itu kerana kerajaan tidak mahu diimplikasikan berlaku salah guna kuasa menteri," katanya.

Atas asas itu juga Ahmad Zahid berkata, Lembaga Pencegahan Jenayah ditubuhkan di dalam pindaan itu dan dianggotai tiga orang ahli dan mungkin lima orang dan mereka terdiri daripada pengamal undang-undang.

''Niat Perdana Menteri untuk membuat transformasi politik jelas terpancar pada pindaan ini. Tujuannya adalah untuk tangani jenayah berat," katanya lagi.

Selanjutnya sila baca di sini.

Suara Politik
Belantan

Tiada ulasan: