Sabtu, Oktober 19, 2013

Iran : Penjenayah jalani hukuman gantung didapati masih hidup?

Sekadar gambar hiasan

TEHRAN 18 Okt. - Ketua badan kehakiman Iran, Ayatollah Sadeq Larijani, akan membuat keputusan hari ini berhubung kes seorang pengedar dadah yang telah menjalani hukuman gantung, namun masih lagi hidup selepas menjalani hukuman di tali gantung.

Penjenayah tersebut yang dikenali sebagai Alireza M, 37, disahkan mati oleh doktor selepas 12 minit di gantung dalam sebuah penjara di timur laut Iran.

Namun, pada keesokan harinya kakitangan bilik mayat di bandar Bojnourd mendapati penjenayah berkenaan masih lagi hidup.

Beliau kini beransur pulih di hospital, pada ketika pakar undang-undang berbeza pandangan sama ada dia perlu menjalani hukuman gantung buat kali kedua atau tidak.

Iran telah dilaksanakan hukuman penjara kira-kira 560 orang pada tahun ini – termasuk kira-kira 200 yang telah dihukum mati sejak presiden baru iran Hassan Rouhani mendapat kuasa pada bulan Jun.


Rouhani berikrar untuk menamatkan penindasan rejim sebelum ini, tetapi kumpulan hak asasi manusia mengatakan hukuman mati sebenarnya telah meningkat di bawah pemerintahannya.

Iran mempunyai kadar tertinggi hukuman per kapita dan meletakkan kepada kematian lebih ramai orang setiap tahun daripada mana-mana negara lain kecuali China.

Banyak mengutuk dilaksanakan untuk kesalahan kecurian, kesalahan-kesalahan dadah yang berkaitan, tidak mengikuti kaedah-kaedah Islam atau kerana politik mengkritik kerajaan.

Mereka sering digantung awam di pusat-pusat bandar atau dari jambatan dan kren.-AFP

Suara Politik
Belantan

Tiada ulasan: