Khamis, November 08, 2012

Pas 'pekakkan telinga' apabila terkena batang hidung sendiri?Ada orang menyatakan kepada penulis, yang begini ungkapannya: "Rasanya Allah menyayangi Malaysia kerana al-Quran senantiasa mendapat penghormatan di negara ini."

Penulis bertanya sebabnya dan individu berkenaan memberi contoh paling mudah. Katanya: "Malaysia, satu-satunya negara di dunia yang menganjurkan majlis tahunan Tilawah al-Quran. Sebab itu kita makmur, aman dan maju."

Ketika ini para penyokong dan pengikut pembangkang terutama Pas dan PKR sibuk menghentam seorang pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) yang dikatakan menghina Islam. Inilah yang dikatakan 'kuman di seberang laut nampak, gajah di depan mata tidak pula begitu.'

Sampaikan berdegar-degarlah penyokong dan pemimpin kedua-dua parti pembangkang itu berhimpun di satu tempat baru-baru ini, kononnya membantah keras ungkapan pemimpin komponen itu - meskipun kelmarin pemimpin parti berkenaan menafikan berbuat demikian.

Apabila sesuatu isu itu tidak menyebelahi Pas, habis diterjah atau ditonyoh pesaingnya itu. Hakikatnya, Pas akan pekakkan telinga apabila:

1. Pengerusi DAP, Karpal Singh dalam kenyataan terbaru, yang diulanginya berkali-kali, telah terang-terang mengakui menolak hukum Hudud dilaksanakan walaupun mengakui Islam sebagai agama rasmi Malaysia. Yang hairannya, disambut pula oleh Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan 'memusingnya' sebagai konon kenyataan Karpal itu secara tidak langsung menyedarkan orang ramai mengenai negara Islam dan hukum hudud yang sebenarnya.

"Saya setuju biar dia 'geger' sokmo (selalu bising), daripada geger itulah orang faham tetapi jangan caci, guna akal kita," kata Nik Abdul Aziz.

2. Suatu ketika Ahli Parlimen DAP Taiping, Nga Kor Ming bertindak membaca surah "Aura" yang tidak terdapat pun dalam al-Quran.

Persoalannya, siapakah yang mengajar Kor Ming untuk membaca ayat tersebut? Mengapa ajar Kor Ming membaca ayat al-Quran ini untuk tujuan ceramah politik sahaja? Dan ini bukan kali pertama DAP membaca ayat al-Quran. Sebelum ini pun, Wong Kar Woh (ADUN Canning, bekas Setiausaha Kelab Penyokong Kerajaan Pakatan Rakyat Perak) membacakan dua ayat dari Surah Al-Hujurat (ayat ke-12) dan Surah Ali-Imran (ayat ke-10) dalam Dewan Undangan Negeri Perak.

Tetapi sekali lagi 'disambut' oleh Nik Abdul Aziz: "Eh dia nak guna ayat Quran, sepatutnya dia guna lamo dah. Itu kesan gelombang kebangkitan Islam sekarang. Tak po lah dia nak guna dia punya pasal. Salah tafsir itu dia punya pasal. Tapi nak baca Quran itu dak po (lihat sini)."

Sedangkan oang Islam harus menerima pendapat Persidangan Mufti-mufti Seluruh Malaysia pada 6 April 2009 yang berpandangan: "Tindakan mana-mana orang bukan Islam membaca ayat-ayat suci al-Quran untuk tujuan kempen politik adalah cubaan mempersenda kesucian dan keagungan al-Quran".

Jangan kerana terlalu fanatik berpolitik, maka orang bukan Islam dibela dan diagungkan hinggakan pandangan mufti ditolak ke tepi. Soal agama tidak boleh dibuat main-main. Al-Quran adalah imam umat Islam, jangan membiarkan orang bukan Islam mempersendakannya."

3. Banyak ulama baik dari dalam mahupun luar negara mengiktiraf Malaysia sebagai model negara Islam yang terbaik, melihat kepada pelbagai usaha yang dijalankan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) yang ditunjangi UMNO. Perkara itu bukan saja selaras dengan Islam malah dituntut oleh Islam. Ini termasuklah penubuhan insitusi pengajian tinggi seperti Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) pada 1983 yang telah menghasilkan puluhan ribu siswazah yang kini mengamalkan ilmu Islam dalam pelbagai lapangan seperti undang-undang sivil dan syariah, ekonomi, sains kemanusiaan dan kejuruteraan.

4. Tabung Haji yang ditubuhkan pada 1963, bagi memudahkan urusan umat Islam menunaikan Rukun Islam yang kelima juga adalah manifestasi kesungguhan kerajaan BN memenuhi kebajikan umat Islam di Malaysia sehingga ingin dicontohi banyak negara lain.

Terbaharu, Eropah, Amerika Syarikat dan Afrika mahu meneladaninya. Tabung Haji bukan sahaja mengatur urusan jemaah haji Malaysia dengan tertib, malah mampu memberi subsidi kepada jemaah berlandaskan konsep Islam.

5. Daripada hasil usaha UMNO dan BN juga, Malaysia terkenal di dunia Islam dengan majlis tahunan Tilawah Al-Quran yang dianjurkannya sehingga hari ini di bawah pentadbiran Najib. Individu yang bertanggungjawab mengasaskan majlis berkenaan pada 9 Mac 1961 ialah Perdana Menteri pertama, Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj yang juga Bapa UMNO dan Bapa Kemerdekaan dan bukannya daripada parti pembangkang yang berlabel Islam.

6. Kerajaan Pusat telah banyak melaksanakan pelbagai agenda yang dituntut oleh Islam namun tidak dilabelkan dengan jenama Islam. Contohnya, seperti membina universiti, sekolah, memberi kemudahan air, elektrik, rumah, masjid, surau dan jalan untuk keselesaan rakyat. Semua ini tidak dilabelkan dengan jenama Islam meskipun ia adalah perkara yang dituntut dalam Islam iaitu memberi kebajikan kepada rakyat.

7. Suatu ketika ulama tersohor Sheikh Al-Azhar. Dr. Mohammad Sayed Tantawi mengungkapkan, Malaysia merupakan contoh bagi negara Islam lain kerana Malaysia mengamalkan ajaran sebenar Islam. Begini ungkapannya:

"Sudah tentu Malaysia merupakan negara Islam contoh. Lihat sahaja pembangunannya yang amat pesat dan rakyatnya juga berpegang kepada ajaran sebenar Islam dengan aman dan damai tanpa rusuhan dan huru-hara.

"Ini adalah ciri-ciri negara Islam kerana Islam adalah agama yang memajukan, bukannya memundurkan umatnya."

8. Banyak negara mengagumi Malaysia. Antaranya terbaharu, Yemen yang amat mengagumi pembangunan ekonomi di Malaysia dan mahu mencontohinya. Menurut Dutanya di negara ini, Abdulla Mohamed Al-Montser: "Kami semua (termasuk semua negara Asia Barat) menyifatkan Malaysia sebagai Negara Islam Progresif Contoh."

9. Pada 31 Mei tahun ini, program transformasi negara dipuji oleh Senator John McCain dan Senator Joseph Lieberman yang mengunjungi negara ini sebagai tetamu Kuala Lumpur Business Club. Kedua-dua senator yang berpengaruh di Amerika Syarikat itu turut mengakui Malaysia merupakan contoh sebuah negara Islam di mata dunia ekoran mengamalkan sistem demokrasi dan mempunyai kemajuan ekonomi yang menakjubkan.

"Dalam pandangan saya, Malaysia merupakan sebuah negara yang boleh menjadi contoh kepada seluruh dunia. Kami kagum dengan pembangunan ekonomi, politik dan sosial di negara ini," kata McCain pada sidang akhbar.

10. Mengikut kajian Global Index 2011 oleh Institut Ekonomi dan Keamanan Antarabangsa yang berpusat di Sydney, Australia menunjukkan Malaysia menduduki tempat ke-19 daripada 153 negara yang mampu mengekalkan kestabilan politik dan keamanan negara. Laporan kajian penyelidikan Strategia International merekodkan Kuala Lumpur menjadi destinasi utama pelabur dari Asia Barat untuk melabur.

Dalam kajian terbaru oleh Crescent Rating, Malaysia berada di tempat pertama sebagai destinasi Organisasi Konferensi Islam (OKI) untuk kategori Halal Friendly dalam kelompok 10 buah negara iaitu Mesir, Turki, Indonesia, Emeriyah Arab Bersatu, Maghribi, Tunisia, Jordan, Brunei dan Qatar.

Daripada secebis 10 bukti daripada puluhan bukti sedia ada mengenai imej kerajaan yang ada, di mana kedudukan pakatan pembangkang di Malaysia. Di mana duduknya Pas?

Barangkali, persoalan inilah yang perlu dikupas dan diperdebatkan oleh pemimpin, pengikut dan penyokong Pas pada Muktamar Tahunan parti itu yang akan 'bertempik' di Kota Bharu, Kelantan pertengahan bulan ini.-UMO

Suara Politik
Taminsari

Tiada ulasan: