Sabtu, November 24, 2012

MB Khalid dah kepanasan - Cabar bawa isu TALAM ke mahkamah?Regim Pakatan Rakyat (PR) Selangor yang diketuai oleh MB Khalid mencabar MCA terutama Ketua Biro Pemuda Profesional MCA, Datuk Chua Tee Yong menyaman Kerajaan Negeri berhubung isu penstrukturan hutang Talam Corporation Bhd (Talam).

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, cabaran kepada Barisan Nasional (BN) terutama MCA atau Umno itu bukan sahaja membawa perkara terbabit ke mahkamah malah kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Kerajaan Negeri membuat penilaian itu berasaskan nilai komersial bukan nilai pertanian. Itu sebab saya galakkan MCA pergi ke mahkamah saman Kerajaan Negeri. Ini merupakan cabaran PR Selangor,” katanya selepas diprovokasi oleh Sulaiman Razak (BN-Permatang) ketika perbahasan kertas putih Talam di Sidang Dun Selangor di sini semalam.


Cabaran tercetus susulan tindakan Sulaiman mempertikaikan usaha Kerajaan Negeri mengutip semula hutang Talam RM392 juta selain membuat perbandingan penilaian harga tanah di Bukit Beruntung oleh Sulaiman & Co dan Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH).

Terdahulu, Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) menyelesaikan RM4 juta pembayaran untuk caruman perparitan pada 2010 bagi membolehkan penjualan tanah kepada Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) selepas Talam membuat permohonan menukarkan ‘pertanian’ kepada ‘pembangunan bercampur’ pada 1994.

“Kerajaan Negeri berpandangan bahawa nilaian yang dibuat oleh Sulaiman & Co adalah lebih menepati nilai sebenar tanah Bukit Beruntung itu,” katanya.

Abdul Khalid berkata, penilaian oleh Sulaiman & Co itu menetapkan nilai tanah tersebut pada RM375 juta manakala penilaian oleh JPPH menetapkan nilai tanah pada RM113 juta.

“Perbezaan itu kerana Jabatan Penilaian mengambil kira status kategori kegunaan tanah sebagai ‘pertanian’ manakala nilaian Sulaiman & Co mengambil kira kategori kegunaannya tanah terbabit sebagai ‘pembangunan bercampur’,” katanya.

Suara Politik
Belantan

Tiada ulasan: