Rabu, November 21, 2012

Hilang pertimbangan - Pas doa hancurkan UMNO demi PKR, DAP?Entah kitab mana yang dirujuk, entah ayat al-Quran mana yang dipetik dan entah hadis mana yang diambil apabila Pas sewenang-wenangnya menganjurkan majlis bagi mendoakan kehancuran UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Malang sekali biar pun dianggotai oleh ratusan ulama dan sentiasa menguar-uarkan ulama adalah teras kepimpinan parti itu, namun demi kemaruk kuasa dan mahu menawan Putrajaya, perbuatan yang bertentangan dengan Islam 'dihalalkan' oleh Pas.

Kita memahami antara Pas dan UMNO sememangnya mempunyai ideologi politik berbeza tetapi dari segi Islam mereka tetap bersaudara, mengadap kiblat yang sama dan menyembah Allah yang satu.

Namun bagi Pas, itu semua bukanlah perhitungan utama, yang penting ialah merebut kekuasaan politik dengan apa cara sekali pun termasuk mendoakan insan seagama hancur.

Pas begitu mudah dalam doa yang dipimpin oleh Nik Razi Nik Mat, adik kepada Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat memohon Allah menghukum UMNO dan BN.

Alasan mereka kononnya, selama lebih 50 tahun UMNO dan BN memerintah parti itu melakukan kezaliman kepada agama Islam dan umat Islam.Jelas sekali, ketaksuban berpolitik dan memburu kuasa telah menyebabkan pemimpin-pemimpin Pas sudah tidak mampu lagi membezakan antara yang hak dan batil.

Kalau benarlah Islam dizalimi, sudah pasti Malaysia tidak berada di kedudukan sekarang menjadi sebuah negara Islam contoh dan perkembangan syiar Islam di negara ini mendapat pujian ulama dunia.

Dan paling nyata sudah pasti Allah menurunkan bala kepada Malaysia jika benar negara ini penuh dengan kebatilan dan kezaliman, namun sampai ke hari ini Malaysia terus aman dan makmur, Islam terus dimartabatkan.

Tetapi ulama dan pemimpin Pas tidak mahu menerima hakikat itu kerana mereka tidak lagi melihat UMNO sekadar lawan politik tetapi musuh yang harus dimusnahkan.

Bagi Pas, selagi ada UMNO dan BN selagi itulah impian mereka untuk meraih kekuasaan bersama sekutu rapat mereka, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP tidak akan tercapai.

Oleh itu sebagai sebuah parti yang kononnya memperjuangkan Islam, Pas mewakili kedua-dua parti berkenaan mendoakan kehancuran UMNO.


Tindakan Pas ini sudah tentulah menggembirakan PKR dan DAP kerana Pas bukan sahaja bersedia menyiapkan jenteranya untuk bertarung habis-habisan dengan UMNO dan BN dalam pilihan raya malahan sanggup menganjurkan majlis doa bagi mencapai cita-cita politik mereka.

Apa yang anehnya, selama ini kita tidak pernah melihat Pas sanggup mengadakan solat hajat atau majlis berdoa bagi memohon Allah memberi petunjuk bagaimana hendak menyatukan umat Islam?

Pas juga tidak pernah berbuat demikian untuk diberikan hidayah bagaimana hendak menghapuskan perbezaan dengan UMNO, malahan Pas juga tidak mengadakan majlis solat hajat bagi memohon Allah menghapuskan mana-mana kelompok yang cuba mengembangkan perbuatan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT).

Tetapi oleh kerana dikuasai keghairahan politik bagi memenangi Pilihan Raya Umum Ke-13, maka Pas sanggup membariskan para ulama, ustaz dan tok gurunya untuk mendoakan kehancuran UMNO.

Jelaslah Pas semakin terpesong daripada nilai-nilai politik Islam sebenarnya, biar pun mengaku sebuah parti Islam tetapi tindak-tanduk Pas ternyata bertentangan dengan nilai-nilai Islam.

Tahniahlah diucap kepada Pas kerana bersedia menjadi pejuang sejati dan pak turut abadi kepada pakatan pembangkang semata-mata kerana kemaruk kuasa.


Percayalah tidak semua orang Islam yang buta hati dan tertutup minda mereka untuk menilai apa yang Pas lakukan sama ada betul atau tidak. Hanya pemimpin dan penyokong Pas yang taksub sahaja yang merestui majlis doa berkenaan.

Memang benar Allah pernah menenggelamkan Firaun di dalam laut, Allah izinkan bumi menelan Qarun, Allah melaknatkan Namrud dan begitu juga Abu Lahab.

Tetapi pernahkah Pas bertanya kenapakah sehingga ke hari ini Allah masih belum memakbulkan doa mereka untuk menewaskan UMNO dan BN secara total dalam dalam pilihan raya atau meletakkan Pas sebagai parti pengganti UMNO?

Justeru daripada pemimpin dan penyokong Pas menghabiskan masa mendoakan kehancuran UMNO adalah lebih baik jika mereka bermuhasabah dan menilai di manakah silapnya perjuangan mereka selama ini.

Percayalah seburuk-buruk UMNO yang mereka doakan agar senasib dengan Firaun, Qarun, Namrud dan Abu Lahab, parti itu tidak pernah mempertaruhkan Islam untuk meraih undi.

UMNO juga tidak pernah memperdagangkan hukum hudud untuk menang dalam pilihan raya, UMNO tidak pernah sewenang-wenangnya mengkafirkan sesama Islam kerana berbeza ideologi politik dan UMNO tidak pernah menganggap ulama sebagai terompah.

Selain itu UMNO juga tidak pernah mendoakan mana-mana pemimpin Pas pecah perut atau ditimpa bala dan sudah pasti UMNO juga tidak pernah mendoakan kehancuran Pas dalam pilihan raya.

Tetapi kajilah apakah sikap berpolitik Pas selama ini dan kita pasti mendapat jawapan siapakah sebenarnya yang sedang menuju kehancuran akibat terlalu kemaruk mahu berkuasa!

Suara Politik
Belantan

1 ulasan:

Unknown berkata...


Doa hancur Umno demi selamatkan agama dan negara

Tok Janggut,

Pada mulanya tersentak juga penulis apabila membaca kenyataan beberapa pihak akan doa yang dibaca dalam solat hajat anjuran PAS di Kelantan baru-baru ini. Antara yang didoakan ialah minta agar Allah tumbang dan hancurkan Umno kerana kezaliman yang lakukan sudah sampai ke kemuncaknya tanpa boleh dinasihat atau sudah tidak nampak tanda-tanda yang Umno ini akan insaf dan kembali ke jalan Allah dan Rasul.

Tidak timbul PAS mendoakan kehancuran kepada saudara seagama denganya. PAS hanya berdoa terhadap orang yang zalim dan PAS adalah golongan yang dizalimi dan ditindas selama ini. Bukankah Nabi pernah bersabda “takutilah kamu akan doa orang yang dizalimi kerana doa mereka tidak ada hijab dengan Allah”. Hal ini bermakna jika kita dizalimi, kita boleh berdoa kepada Allah untuk dihancurkan golongan zalim itu demi untuk keamanan, keselamatan dan kemakmuran kita.

Islam tidak pernah membenarkan kita melakukan kezaliaman sesama sendiri hatta dengan orang bukan Islam pun kita dilarang melakukan kezaliman. Tetapi Umno tidak peduli semua itu, apatah lagi mereka sentiasa dibela dan dipertahankan oleh ulama upahan, puak mufti dan tok guru mereka sedangkan golongan agama mereka ini tidak pernah pun dilihat menegur Umno melakukan kezaliman dan penindasan terutamanya terhadap PAS dengan merampas royalti dan menafikan hak yang sepatutnya dimiliki oleh rakyat yang meyokong PAS.

Dalam al-Quran Allah telah memberi amaran “Janganlah kamu cenderung kepada golongan yang zalim, kelak kamu akan disambar api neraka”. Ini bukan sahaja membuktikan bahawa bukan sahaja golong yang zalim akan ke neraka bahkan sesiapa yang cenderung, menyokong dan menjadi sebahagian daripada mereka juga akan disambar api neraka.

Zalim hendaklah dilihat daripada kaca mata Islam, bukan daripada kacamata parti atau menggunakan logik akal. Kazaliman yang paling besar dan nyata ialah apabila sesebuah kerajaan yang mengaku beragama Islam itu tidak melaksanakan syariat Allah sebagai undang-undang tertinggi negara malahan mereka mempersendakan, memperlekeh dan mempermain-mainkan pula syariat Allah itu.

Selain itu, kezaliman dalam menafikan hak rakyat atas alasan tidak menyokong kerajaan yang memerintah juga adalah satu kezaliman. Hal ini kerana apa-apa sahaja rezeki yang ada di muka bumi adalah milik Allah, bukan milik kerajaan yang memerintah. Antaranya menafikan hak royalti minyak yang sudah pun mempunyai perjanjian dan persetujuan bersama tetapi telah dikhianati atas dasar dendam dan iri hati. Dalam Islam, mungkir janji yang telah dibuat melalui lisan sahaja pun sudah dianggap melakukan kezaliman, apatah lagi yang telah pun dibuat perjanjian yang melibatkan hak sejumlah besar rakyat yang berhak ke atas royalti itu.

Bagaimana pula penafian dari segi peruntukan yang telah disahkan dalam undang-undang negara, menafikan hak mendapatkan biasiswa, tanah, rumah dan berbagai-bagai lagi. Semua itu termasuk dalam istilah zalim yang Allah janjikan neraka kepada mereka yang melakukanya. Tidak timbul isu berdoa seperti ajaran sesat atau tidak boleh berdoa untuk kehancuran terhadap saudara seagama kerana doa ini terpaksa dilakukan terhadap golongan yang sudah terlalu jauh sesat dan juga tidak mungkin mereka akan melakukan kezaliman jika mereka merasakan mereka itu adalah saudara seagama.

Apabila sudah banyak nasihat, teguran dan kritikan diberikan agar Umno kembali ke jalan Allah tetapi mereka tetap dengan kesombongan, bongkak dan dengan sikap takburnya, maka tiada jalan lain kecuali berdoa kepada Allah agar Umno ini tumbang dan hancurkan demi untuk menyelamatkan lebih 20 juta rakyat.