Ahad, November 25, 2012

Isu Selangor : Data rumah kos rendah yang dikeluar mengelirukan?Kerajaan regim Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor digesa mendedahkan jumlah sebenar rumah kos rendah dan sederhana yang dibina di negeri ini sejak mengambil alih tampuk pemerintahan daripada Barisan Nasional (BN) sejak 2008.

Pengerusi Sekretariat Orang Muda Selangor (Serang), Budiman Mohd. Zohdi berkata, desakan tersebut ditimbulkan kerana kerajaan negeri dilihat mengeluarkan data bilangan rumah kos rendah yang berbeza hingga boleh mengelirukan rakyat.

Beliau berkata, pada 30 Oktober lalu kerajaan negeri melalui Pengerusi Jawatankuasa Tetap Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan negeri, Iskandar Abdul Samad telah mengeluarkan iklan di salah sebuah akhbar dengan menyatakan jumlah rumah kos rendah dan sederhana serta mampu milik yang dibina sejak 2008. Sila klik di sini.

''Bagaimanapun, angka-angka yang diiklankan itu lebih bertujuan untuk mengaburi mata rakyat Selangor, selain memberikan tanggapan bahawa mereka kononnya selama ini berusaha menyediakan rumah mampu milik kepada anak muda di negeri ini.

''Apa yang dinyatakan dalam iklan itu amat bercanggah dengan ulasan yang diberikan dalam Mesyuarat Pertama Persidangan Penggal Kelima Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor pada 26 Mac lalu," katanya dalam sidang akhbar bagi mengulas tentang isu perumahan anak muda di Selangor di sini hari ini.

Menurut Budiman, statistik jawapan yang diberikan dalam sidang DUN dengan iklan yang dikeluarkan adalah tidak konsisten dan sangat berbeza sama sekali. Beliau mempersoalkan bagaimana terdapat kawasan yang diumumkan mengalami pertambahan mendadak, malah ada juga kawasan menunjukkan penurunan jumlah rumah yang dibina.

''Sebagai contoh di daerah Klang, terdapat 132 bilangan unit sedang dibina ketika Exco memberikan jawapan dalam sidang DUN, namun pada iklan dalam sebuah akhbar, data tersebut adalah kosong dan tiada seunit pun rumah dibina di kawasan tersebut.

''Data juga begitu mencurigakan bagi kawasan Petaling apabila iklan dalam akhbar menunjukkan sejumlah 4,242 rumah kos rendah telah dibina sedangkan tujuh bulan sebelumnya tiada sebarang rumah dibina di situ," katanya.

Selain itu kata beliau, mustahil jika kerajaan negeri menyatakan rumah berkenaan masih dalam perancangan dan belum dibina kerana mereka turut mengeluarkan data-data bagi rumah kos rendah yang baharu dan masih belum dibina.

Budiman mendakwa, perbezaan antara bilangan unit yang disebut dalam sidang DUN dengan iklan yang dikeluarkan begitu ketara sekali.

''Persoalannya yang mana satukah benar, adakah kerajaan negeri sengaja memanipulasikan angka-angka tersebut untuk mengaburi mata rakyat dan bermain wayang semata-mata?'' katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata, pihaknya memberikan masa seminggu agar kerajaan negeri membuat penjelasan sebenarnya tentang perkara tersebut. Sementara itu, beliau mahu kerajaan negeri menyatakan bagaimana prosedur pendaftaran kepada penduduk Selangor jika ingin memiliki rumah kos rendah yang kononnya telah dibina.

Dalam pada itu katanya, anak muda di Selangor yang berhasrat untuk memiliki rumah kos rendah rendah dialu-alukan menelefon talian Pusat Khidmat Rakyat (PAKAR) BN Selangor di talian 1300-22-2626 dan memberikan butiran terperinci bagi membantu mereka menyelesaikan kemelut perumahan di negeri ini.

Suara Politik
Belantan

Tiada ulasan: