Ahad, Jun 07, 2015

Belanda, Rusia mahu dalang tragedi MH17 dihukum?


AMSTERDAM – Menteri Luar Belanda, Bert Koenders dan rakan sejawatnya dari Rusia, Sergey Lavrov mengadakan perbincangan untuk melancarkan usaha memburu dan menghukum suspek yang terlibat dalam kes menembak jatuh pesawat milik Malaysia Airlines (MAS) MH17 pada Julai tahun lalu.

Koenders berkata, secara dasarnya, Lavrov bersetuju dan menyokong resolusi yang dikuatkuasakan oleh Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang menyeru masyarakat dunia untuk membawa dalang tragedi tersebut ke muka pengadilan.

“Sudah menjadi tugas kepada kerajaan Belanda untuk melakukan apa saja bagi memastikan masyarakat dunia memberi perhatian kepada insiden MH17.

“Itu adalah kewajipan kami kepada mangsa dan ahli keluarga mereka,” kata Koenders dalam satu kenyataan yang disiarkan oleh Kementerian Luar Belanda.Senada dengan Koenders, Lavrov mengulangi pendirian Moscow yang mahu siasatan secara bebas, komprehensif dan global dilaksanakan terhadap tragedi tersebut.

Pesawat MH17 yang membawa 298 krew dan penumpang, kebanyakannya rakyat Belanda, ditembak jatuh di timur Ukraine pada 17 Julai tahun lalu ketika dalam penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur.

Bagaimanapun, tiada pihak mengaku bertanggungjawab dalam serangan tersebut, menyebabkan Ukraine dan Rusia saling menyalahkan antara satu sama lain.

Kerajaan Belanda mengetuai siasatan kes itu dan berikrar untuk membawa pihak yang terlibat ke muka pengadilan walaupun kes berkenaan merupakan kali pertama berlaku dalam sejarah dan bakal memberi cabaran dari sudut undang-undang dan politik untuk membicarakan suspek.

Laporan penuh yang membongkar punca sebenar pesawat itu terhempas dijangka didedahkan pada Oktober ini oleh Lembaga Keselamatan Belanda. – REUTERS

Suara Politik
Belantan

1 ulasan:

Kisah Sukses berkata...

KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMAH KASIH ATAS BANTUANGNYA AKI,RUSLAN, KARNA NOMOR GHOIB/RITUAL YANG AKI, BERIKAN 4D (8301) BENAR BENAR TEMBUS 100% DAN SAYA MEMENANGKAN 230 RIBU RINGGIT ALHAMDULILLAH, SEKARANG SAYA BISA MEMBELI RUMAH DAN KERETA WALAUPUN SAYA CUMA TKI YANG BEKERJA DI KILANG SELANGOR MALAYSIA, INI ADALAH KISAH NYATA DARI SAYA.JIKA ANDA PENUH KEPERCAYAAN DAN KEYAKINAN SILAHKAN ANDA HUBUNGI LANGSUNG AKI RUSLAN SALEH DI NOMOR (_+_6_2_8_1_2_4_3_4_7_7_4_5_5_)KERANA DIA ADALAH SUHU SPIRITUAL TERKENAL DI INDONESIA ATAU KUNJUNGI WEPSITE KLIK DISINI
JADI TEMAN YANG DALAM KESUSAHAN JANGAN PERNAH PUTUS ASAH, KALAU SUDAH WAKTUNYA TUHAN PASTI KASIH JALAN’TERIMAH KASIH..THANZ ROOMX ZHOBATHJIKA ANDA BUTUH ANGKA RITUAL 2D 3D 4D 5D 6D DI JAMIN 100% JEBOL ATAU PUNYA MUSTIKA GHAIB INGIN DIPAKAI MENARIK UANG BILAH BERMINAT HUB KI RUSLAN SALEH DI NMR (_+_6_2_8_1_2_4_3_4_7_7_4_5_5_) ATAU KUNJUNGI WEPSITE KLIK DISINI
THNKS ROOMX SOBAT