Sabtu, November 13, 2010

DAP takut dengan bayang-bayang sendiri : Ghairah hentam CUIT Zaini mengenai 13 Mei!

Mengapa DAP dan Pakatan Rakyat perlu takut dengan FAKTA SEJARAH! Apabila kerajaan mengistiharkan yang subjek SEJARAH adalah WAJIB LULUS untuk SPM, DAP melalui Lim Kit Siang lah orang pertama yang keluar memprotesnya. Dijaja di seluruh negara untuk menghasut rakyat. Persoalannya disini adalah mengapa mereka takut dengan FAKTA SEJARAH tanahair!

Apakah DAP dan PR takut dengan bayang-bayang mereka sendiri. Adakah dengan adanya FAKTA SEJARAH ini akan membuatkan niat mereka untuk " menakluk " negara dan menjadikan Malaysia ini sebagai negara " Republik " tidak akan tercapai! Lihatlah apa yang mereka sudah lakukan sekarang di P.Pinang. Bukankah sudah kearah untuk menjadi Singapura 2?

Mengapa DAP dan PR mempertikaikan Perlembagaan Negara! Mengapa mereka dengan berani cuba create kan satu lagi "Perlembagaan Baru". Untuk apa Perlembagaan Baru ini? Adakah ia bertujuan untuk negara " Republik Malaysia " nanti?

Jika negara " Big Brother " mereka iaitu Singapura saban tahun pada 21 Julai akan memperingati insiden rusuhan berdarah kaum pada 21 Julai 1964, mengapa tidak disini juga memperingati peristiwa 13 Mei! Adakah mereka FOBIA sejarah negara!

Artikel Datuk Zaini Hassan dalam ruangan Cuit yang disiarkan kelmarin mungkin menimbulkan rasa tidak puas hati dan tidak senang duduk pihak tertentu. Antara yang jelas dan secara terbuka menyelar artikel berkenaan ialah parti pembangkang terutamanya DAP.

Di Pulau Pinang, empat wakil rakyat, tiga daripada DAP dan seorang PKR membuat laporan polis di Balai Polis Lebuh Pantai berhubung artikel bertajuk 13 Mei dan 21 Julai: Fakta sejarah, mengapa perlu takut?

Ng Wei Aik, salah seorang wakil rakyat DAP yang membuat laporan polis menyifatkan artikel itu berunsur menghasut dan boleh mencetuskan suasana tidak tenteram di kalangan rakyat. Pemimpin DAP itu juga khuatir artikel berkenaan menerbitkan rasa tidak puas hati orang Melayu terhadap kerajaan DAP Pulau Pinang.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Komtar itu mendakwa Zaini cuba mengagung-agungkan peristiwa 13 Mei dengan mencadangkan tarikh itu dijadikan hari keramat walaupun peristiwa tersebut merupakan satu babak hitam serta menyedihkan dalam sejarah negara.

Benarkah tulisan Zaini boleh mencetuskan rasa tidak tenteram? Atau hanya DAP sahaja yang tidak tenteram apabila timbul cadangan untuk mengenang tarikh 13 Mei.

Zaini dalam tulisannya mempersoalkan tindakan DAP di Pulau Pinang yang menggantung Ketua Pembangkang DUN Pulau Pinang, Datuk Azhar Ibrahim daripada menghadiri Sidang DUN selama enam bulan hanya kerana dia menggunakan perkataan 13 Mei.

Dalam artikel berkenaan Zaini berpendapat DAP begitu takut dan fobia dengan tarikh bersejarah 13 Mei kerana disebabkan tarikh itulah rakyat pelbagai kaum di negara ini dapat disusun semula menjadi lebih baik dan makmur. Kerana tarikh itu jugalah Dasar Ekonomi Baru (DEB) dibentuk.

Beliau turut mencadangkan supaya 13 Mei dijadikan hari cuti umum bagi memperingati peristiwa yang akhirnya berjaya menyatupadukan rakyat negara ini melalui DEB.

Portal berita Malaysian Insider kemudiannya mempertikai pandangan Zaini yang melihat 13 Mei dari sudut positif. Dalam salah satu daripada lima laporan yang disiarkan di dalam portal berkenaan susulan kepada artikel Zaini, Ahli Parlimen DAP, Jeff Ooi mendakwa tulisan Zaini boleh menyebabkan peristiwa pertumpahan darah seumpama 13 Mei berulang.

Sementara Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad menganggap pandangan Zaini sebagai sampah dan hanya individu ekstremis memandang 13 Mei sebagai tarikh keramat.

Lim Kit Siang turut cuba membangkitkan isu artikel berkenaan pada sidang Dewan Rakyat Khamis lalu dengan meminta Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wira Abu Seman Yusop memberikan pandangan beliau sendiri mengenai artikel Zaini.

Bagaimanapun soalan itu ditolak oleh Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia. Difahamkan Setiausaha Politik Guan Eng turut meminta polis menyiasat rencana tulisan Zaini itu.

Penulis blog bigdogdotcom, Zakhir Mohamad ketika dihubungi berkata, DAP begitu ghairah menghentam pandangan Zaini kerana seandainya tarikh 13 Mei disambut secara positif, DAP akan kehilangan modal untuk memburukkan imej UMNO.

''DAP mestilah tidak senang jika negara ini bersatu kerana politik yang mereka sukakan ialah politik kebencian yang sukakan kepada perpecahan. Peristiwa berdarah 13 Mei berlaku ekoran sikap DAP yang gemar memberikan provokasi kepada masyarakat Melayu di Kampung Baru.

"Orang Melayu yang terpinggir dan ketinggalan pada masa itu dihina dan diejek sehingga tercetus tragedi berdarah itu.

''Kita perlu mengambil iktibar daripada peristiwa pahit 13 Mei itu supaya generasi akan datang tidak akan mengulangi perkara yang sama. Kajian perlu dijalankan untuk mengetahui punca dan sebab sebenar peristiwa itu," jelasnya.

Tambah Zakhir, bagi mengambil pengajaran daripada peristiwa 13 Mei, semua kaum tidak kira Melayu, Cina dan India perlu memastikan tidak ada rasa tidak puas hati, ketinggalan mahupun terpinggir di kalangan mana-mana kaum.

Tambah beliau, sebagai contoh pengeboman bandar raya Hiroshima pada tahun 1945 merupakan satu peristiwa yang amat pahit dan mendukacitakan bagi Jepun dengan lebih 100,000 terkorban.

Namun ia tetap diingati dan dikenang melalui majlis khas saban tahun sehingga ke hari ini.

''Jepun mengadakan majlis memperingati peristiwa pengeboman Hiroshima setiap tahun dengan objektif supaya mereka sentiasa mengelak tragedi itu daripada berulang.

Peristiwa yang pahit tidak semestinya perlu dikenang secara negatif semata-mata. Dalam konteks peristiwa 13 Mei, perkara yang keruh mengenainya perlu dibuang namun apa yang jernih perlu diambil," jelas Zakhir.

Untuk artikel CUIT Zaini sebelum ini, sila klik di sini

Apa yang penting untuk DAP dan Pakatan Rakyat perlu ketahui adalah Sejarah Tidak Pernah Menipu! Wallahuallam.

Suara Politik
Taminsari

Tiada ulasan: