Rabu, Januari 15, 2014

Nampaknya ada 'tangan ghaib' cuba lenyapkan GiatMara Selayang?


Apa nak jadi ni! ingatkan sudah dah reda. Tapi masih berlarutan. Tak habis-habis soal pendidikan mahu dipolitikkan di Selangor.

Terbaharu, kerajaan negeri dikatakan telah mengarahkan pusat latihan kemahiran GiatMara di Taman Selayang Baru ditutup akhir tahun ini.

Arahan penutupan itu tindakan kedua dilakukan oleh kerajaan negeri membabitkan pusat GiatMara di Selangor selepas penutupan GiatMara di Merbau Berdarah, Sabak Bernam yang dilaporkan pada pertengahan 2012.

Selain arahan penutupan pusat latihan kemahiran itu di Sabak Bernam, kerajaan negeri dikatakan meminta pula Majlis Amanah Rakyat (Mara) menjelaskan tunggakan sewa bangunan milik Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) membabitkan hampir RM100,000.

Walhal, penulis difahamkan ketika pentadbiran Barisan Nasional (BN) di Selangor sebelum 2008, tiada sebarang sewa dikenakan ke atas agensi itu. Ini atas prinsip kerjasama membangunkan pendidikan dan modal insan di negeri ini.


Realitinya, banyak janji dalam bidang pendidikan di Selangor tidak pernah tertunai. Malah, ia 'terhumban' lagi. Orang Melayu di Selangor pasti terkedu melihat tindakan terbaharu kerajaan negeri Selangor ini.

Sejak kerajaan pakatan pembangkang memenangi Selangor Mac 2008, bukan saja banyak masalah yang timbul, malah semua agensi ingin dipolitikan. Ini termasuk institusi pengajian tinggi.

Rakyat Selangor pasti tidak akan lupa bagaimana peletakan jawatan Naib Canselor Universiti Industri Selangor (Unisel) kini Universiti Selangor, kerana campur tangan politik.

Pernah Unisel menghadapi kerugian berjuta-juta ringgit ekoran kemerosotan jumlah pendaftaran baru pelajar ke universiti itu. Akibatnya, ibu bapa berasa tidak selesa untuk menghantar anak-anak mereka ke universiti itu berikutan pengaruh fahaman politik yang menguasai kampus dan pentadbirannya.

Demikian juga kita tak lupa nasib anak-anak Selangor sekitar 2012 yang mendapat tajaan Yayasan Selangor yang ditempatkan di Asrama Toh Puan Norashikin dan Tun Dr. Ismail di Kampung Pandan, Kuala Lumpur. Ia susulan tindakan pihak pengurusan Yayasan Selangor mahu merobohkan kedua-dua asrama itu dan membangunkan tapak asrama itu bagi projek komersil.


Itu belum termasuk lagi dari aspek pengagihan bantuan kewangan kepada sekolah di Selangor.

Sekolah Jenis Kebangsaan Cina mendapat peruntukkan sebanyak RM6 juta, Sekolaj Rendah Agama juga RM6 juta dan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil hanya diperuntukan sebanyak RM4 juta.

Atas alasan apa agihan ini diberi tidak sama rata jika benar pakatan pembangkang mengutamakan keadilan, sedangkan Sekolah Tamil di Selangor mempunyai 97 buah berbanding Sekolah Jenis Kebangsaan Cina 109 buah dan Sekolah Rendah Agama 500 buah.

Dahulu, ketika Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) hendak bina kampus UiTM di Serendah, ditolaknya oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dengan pelbagai alasan. YBK 'dilanyak kiri dan kanan' hanya kerana tidak mahu menuruti permintaan Abdul Khalid supaya melantik beliau sebagai bos.

Akhirnya rakyat Selangor rugi besar apabila kampus UiTM itu berpindah ke Melaka.

Dengan penutupan GiatMara di Taman Selayang Baru ini, adakah disebabkan 'permainan tangan-tangan ghaib' untuk melanyak pendidikan anak Melayu? Kenapa Pas senyap?

Dahlah membisu seribu bahasa dalam isu kalimah Allah di Selangor, soal GiatMara pun masih lagi sedemikian rupa.

Mana perginya pejuang-pejuang 'pakatan rakyat' yang prihatin? Mana pergi ADUN-ADUN Pas yang heboh dengan 'Negeri Berkebajikan' yang dilaung-laungkan itu?

Suara Politik
Belantan

Tiada ulasan: