Jumaat, Januari 24, 2014

Hina PM - Guan Eng salahkan Anwar?


Anwar Ibrahim merupakan individu yang harus tampil menyelesaikan kemelut berhubung tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Machang Bubuk, Lee Khai Loon menghina Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam satu demonstrasi pada minggu lalu.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata, Kerajaan DAP Pulau Pinang tiada kena mengena dengan perkara itu dan mereka tidak sepatutnya diseret dalam demonstrasi mengecam Khai Loon.

"Saya tidak perlu memberi penjelasan walaupun Khai Loon merupakan ADUN di negeri ini. Beliau ahli PKR (Parti Keadilan Rakyat) dan bukan DAP.

"Dalam isu ini, Anwar yang harus selesaikan kerana program yang berlangsung di Bukit Mertajam Rabu minggu lalu dianjurkan oleh PKR," katanya dalam sidang akhbar di pejabatnya di sini hari ini.


Guan Eng berkata demikian sebagai mengulas dua demonstrasi yang berlangsung dalam suasana tegang di negeri ini oleh UMNO dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) kerana tidak berpuas hati dengan tindakan biadab Khai Loon memasukkan kangkung dalam mulut patung menyerupai Najib.

"Mengapa mereka tidak serang Anwar ketika membuat bantahan berkenaan? Adakah kerana beliau seorang Melayu dan saya pula Cina, jadi saya yang jadi sasaran.

"Ini semua tidak seharusnya berlaku. Mereka membuat demonstrasi dalam keadaan ganas sehingga ada seorang lelaki dipukul," katanya.

Difahamkan punca lelaki berkenaan dipukul adalah kerana memaki hamun peserta demonstrasi yang membantah Khai Loon.

Suara Politik
Belantan

Tiada ulasan: