Rabu, Januari 22, 2014

Laporan terkini kegagalan Anwar memasuki Jepun?


Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim dilarang daripada memasuki Jepun Ahad lalu disebabkan kegagalan beliau untuk memohon visa bagi memasuki negara matahari terbit itu.

Jurucakap kedutaan Jepun di Malaysia, Tomoko Nagai berkata, Anwar masih perlu memohon visa kerana rekod jenayahnya yang lalu walaupun Jepun pada tahun lalu memberi kelonggaran kepada rakyat negara ini supaya tidak lagi menggunakan visa untuk memasuki negara tersebut.

Bagaimanapun Anwar, katanya, tidak memohon visa sebagaimana yang dilakukannya pada lawatan sebelum ini.

Kenyataan rasmi jurucakap Kedutaan Jepun itu bukan sahaja memalukan Anwar Ibrahim, MP Permatang Pauh, Pulau Pinang tetapi seluruh kepimpinan pakatan pembangkang yang sebelum ini begitu cepat memfitnah menunding jari kepada UMNO dan kerajaan BN Persekutuan.

Seperti mana yang kita ketahui bahawa Anwar adalah bekas banduan yang didapati bersalah kerana menyalahgunakan kuasa. MP Permatang Pauh, Pulau Pinang itu dijatuhkan hukuman penjara 6 tahun.

Dan Anwar termasuk dalam Article 5 (any alien who falls under any of the following items shall be denied permission for landing in Japan) :

5 (iv) A person who has been convicted of a violation of any law or regulation of Japan, or of any other country, and has been sentenced to imprisonment with or without work for 1 year or more, or to an equivalent penalty.

Maka, Anwar Ibrahim berkemungkinan besar masih perlu mengisi borang visa atau dokumen-dokumen lain, tidak seperti rakyat Malaysia lain yang bukan bekas banduan seperti Ketua Pembangkang itu

Begitu juga dengan tindakan bodoh segelintir penyokong Pakatan Pembangkang yang membakar bendera negara Jepun dan melaung-laungkan 'boikot barangan Jepun' padahal ada di antara mereka memiliki kereta ciptaan negara matahari terbit tersebut.

Tindakan mereka itu memalukan seluruh rakyat Malaysia, tidak kira bangsa dan agama. Sudahlah hanya 12 orang yang hadir, mereka sendiri berdemo di atas alasan yang salah dan sebenarnya dek salah boss mereka sendiri.

Suara Politik
Belantan

2 ulasan:

blogenstarz berkata...

spesis tak sedar diri

nonbal berkata...

Kalau malaysia negara berdaulat, tangkap kesemua 12 orang ini termasuk sam ketot, dakwa mereka bagi membuktikan setiakawan dgn jepun. itupun nak suruh rakyat tolong fikirkan ke?