Rabu, Julai 17, 2013

Isu Kalimah Allah : Duta Vatican Ke Malaysia Minta Maaf?


Duta Vatican City ke Malaysia Biskop Joseph Marino hari ini meminta maaf kepada rakyat Malaysia atas salah faham dan rasa kurang senang yang timbul susulan kenyataannya mengenai penggunaan kalimah ALLAH.

Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman berkata duta itu menjelaskan tidak berniat untuk mencampuri hal ehwal dalaman Malaysia.
Marino dipanggil ke Wisma Putra pada 12 tengah hari tadi, kata Anifah dalam kenyataan di sini.

Duta itu dilapor menyokong kempen gereja tempatan untuk menggunakan kalimah ‘ALLAH’ sebagai rujukan kepada ‘God’ dalam kalangan penganut Kristian.

Sokongan terbuka Marino itu menimbulkan rasa kurang senang beberapa pertubuhan Islam yang menyifatkan perbuatan berkenaan sebagai tidak sensitif serta menyinggung perasaan umat Islam dan rakyat Malaysia
.
Pada pertemuan itu, Anifah menjelaskan kepada duta berkenaan bahawa kenyataannya telah menimbulkan kontroversi dan mencetuskan bantahan keras daripada orang ramai.

“Biskop Marino dinasihati supaya peka dengan sensitiviti agama di negara tuan rumah dan isu yang diulasnya itu masih pada peringkat Mahkamah Rayuan.

“Dalam hal ini Biskop Marino diminta berpegang kepada prinsip asas amalan diplomatik dan tidak campur tangan hal ehwal dalaman negara tuan rumah,” katanya.

Susulan pertemuan itu kedua-dua pihak bersetuju untuk bekerjasama lebih rapat bagi memperkukuhkan hubungan dua hala antara Malaysia dan Holy See selain menggalakkan hubungan lebih akrab dalam kalangan semua agama, kata kenyataan tersebut. – Bernama

Suara Politik
Belantan

1 ulasan:

Anak Lenggong berkata...

Senang betul orang kapir dan bangsa lain nak mempermainkan bangsa melayu, adat istiadat, raja2 melayu dan agama islam..buat laa apa benda pun..last sekali minta maaf secara terbuka dengan mengatakan tiada sebarang niat untuk menghina bangsa, agama, kesultanan melayu...lepas tu pemimpin melayu, menteri dan AG kata ok takpe semua dah beres sebab yang didakwa telah mohon maaf..sedangkan mereka tau ke permohonan maaf sikapir tu bukan nya ikhlas..sebab kalau ikhlas daripada awal lagi mereka ni tak menyentuh soal tersebut.

Mohon pihak berkuasa mengambil tindakan segera dan bertindaklah mengikut undang2 yang ada..jangan sampai ada dikalangan rakyat yang hilang sabar lalu mengambil tindakan mengikut kata hati..jangan biarkan perkara saperti nasi menjadi bubur...