Sabtu, Julai 13, 2013

Isu Kalimah “Allah”: Duta Vatican Cabar Islam Di Malaysia?


Baru beberapa hari umat Islam di negara ini melaksanakan ibadah puasa yang merupakan rukun Islam yang ke-4, kita dikejutkan dengan kenyataan wakil kedutaan Vatican di Malaysia yang menyokong penuh langkah Gereja Katolik menggunakan kalimah “Allah”.

Uskup Agung Joseph Marino dalam kenyataannya itu berkata, pihaknya bersetuju dan menyokong penggunaan kalimah “Allah” di dalam kitab Bible di Semenanjung Malaysia sebagaimana yang diperjuangkan oleh golongan Katolik dan Pakatan Haram sebelum ini.

Wah! Wakil Vatican sudah bersuara di bumi Malaysia? Lagaknya bagaikan “Mursyidul Am” Pakatan Haram yang sebelum ini begitu konsisten menyokong penggunaan kalimah “Allah” di dalam Bible? Tidak cukupkah perkara itu dibenarkan di Sabah dan Sarawak? Kini di Semenanjung pula?

Sebagaimana yang kita tahu, isu penggunaan kalimah “Allah” itu cukup sensitif dan sangat mengguris hati seluruh umat Islam di negara ini.

PAS yang pada mulanya menyokong penggunaan kalimah “Allah” di dalam Bible sebelum ini pun terpaksa membuat “U-turn” di saat-saat akhir di ambang PRU ke-13 akibat takut kehilangan undi umat Islam yang marah terhadap tuntutan yang dipelopori DAP dan Kristian itu.

Tidakkah Marino tahu tentang perlembagaan Malaysia sebelum bersuara? Apa haknya untuk bersuara dan mencabar perlembagaan negara kita? Dia fikir Malaysia ini sebahagian dari Vatican City, kah?

Penulis tidak faham sama ada ada mana-mana pihak yang sengaja “menjolok sarang tebuan” di sini. Siapa yang gatal mulut untuk meminta Uskup dari Vatican itu untuk bersuara?

Pada penulis, jika Marino mahu bersuara sekalipun bagi pihak Kristian, dia patut bersikap adil dan sedar diri. Dia tidak wajar untuk mencampuri urusan hal ehwal agama Islam dan perlembagaan negara ini, khususnya tentang hal keistimewaan Islam di Malaysia.

Isu ini sangat sensitif. Khabarnya sebuah gereja pernah dibakar akibat isu yang diperjuang oleh Ambiga, Majlis Peguam dan beberapa pemimpin politik tertinggi DAP ini. Dan kini Marino mahu menjadi sebahagian dari mereka?

Sedarkah Marino di mana dia sedang bertapak sekarang? Tahukah dia bahawa Malaysia ini majoriti penduduknya beragama Islam, khususnya di Semenanjung Malaysia?

Tahukah Marino bahawa umat Islam di negara ini sudah bertolak ansur berkenaan isu ini di Sabah dan Sarawak? Suku dari rakyat Sabah dan separuh dari masyarakat Sarawak beragama Kristian, tapi umat Islam mampu bertoleransi di sana demi menjaga keharmonian beragama di negeri-negeri itu.

Kini Marino mahu ia dilaksanakan di Malaysia pula? Sudah diberi betis, Marino mahu paha? Apa Marino fikir Kristian itu agama rasmi di negara ini?

Pada hemat penulis, Marino tahu tentang sensitiviti mengenai isu ini. Sudah tentu dia diberitahu mengenainya. Namun mengapa dia masih lagi mahu mencabar perasaan umat Islam dan keistimewaan Islam di Malaysia? Dia mahu bermain dengan “api”, kah?

Penulis ingin mengingatkan Marino bahawa dia bebas untuk mengamalkan Kristian di Malaysia. Itu haknya sebagai penganut Kristian. Tiada halangan untuk itu. Tapi jangan sesekali mencabar keistimewaan Islam dan mencetus api kemarahan umat Islam. Buruk padahnya nanti.

Penulis mahukan penjelasan dari kedutaan Vatican itu bagi kenyataannya yang biadap itu. Jelaskan dan minta maaf segera. Jika gagal, tak kiralah dia Uskup atau Pope sekalipun, dia wajar dihalau pulang ke Vatican serta merta sebelum umat Islam di Malaysia “naik angin”.

Lakum dinukum waliyadin”. Kristian boleh diamalkan di Malaysia, tapi jangan sesekali usik Islam dan keistimewaannya di bumi Tanah Melayu ini!


Sementara itu, Presiden Jati, Datuk Dr Hassan Ali pada sidang media di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru di sini hari ini, mendesak kerajaan mengusir Duta Vatican City ke Malaysia, Archbishop Joseph Marino kerana menyokong penggunaan kalimah Allah bagi penganut Kristian di negara ini.

Pertubuhan Jalur Tiga (Jati) dan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) mengutuk keras kenyataan Duta Vatican City ke Malaysia, Bishop Joseph Marino yang menyokong pendirian Persekutuan Kristian Malaysia bahawa kalimah Allah boleh digunakan oleh penganut Kristian di negara ini.

Presiden Jati, Datuk Dr. Hasan Ali berkata, pihaknya tidak akan berkompromi dalam soal itu kerana kalimah Allah hanya eksklusif untuk umat Islam dan hak tersebut sejajar dengan kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan.

Sehubungan itu, beliau berkata, Jati, Perkasa dan pertubuhan-pertubuhan Islam lain mahu Marino menarik balik kenyataan tersebut dalam tempoh tujuh hari atau membuat penafian jika berita berkenaan tidak benar.

"Sekiranya Duta Vatican ini gagal berbuat demikian, kami daripada pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam akan mendesak kerajaan supaya satu tindakan paling tegas diambil terhadapnya.

"Kami mahu kerajaan menutup segera pejabat Duta Vatican di Malaysia dan duta tersebut perlu diusir keluar dari negara ini," katanya dalam sidang akhbar di Kelab Sultan Sulaiman di sini hari ini.

Turut hadir ialah Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali dan Timbalan Presiden Jati, Datuk Aidit Ghazali.

Hasan berkata, kerajaan wajar bertegas dalam perkara tersebut memandangkan duta berkenaan telah menyentuh hak paling eksklusif dimiliki umat Islam negara ini.

"Apa maknanya jika duta tersebut menyokong penganut Kristian menggunakan kalimah Allah serta menyokong kalimah Allah digunakan di dalam Bible berbahasa Melayu," ujarnya.

"Apa yang dilakukan oleh duta ini benar-benar menyinggung perasaan umat Islam kita di sini. Oleh itu, saya meminta setiap umat Islam termasuk teman-teman dari UMNO, Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) bangkit menentang kenyataan duta tersebut,'' ujarnya.

Sementara itu, Ibrahim ketika mengulas isu sama mahu kerajaan dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menunjukkan ketegasannya kerana isu tersebut menyentuh kepentingan serta hak umat Islam negara ini.

"Saya amat berharap Perdana Menteri tunjukkan ketegasannya dengan tidak bertoleransi dalam isu-isu sebegini," katanya.

Suara Politik
Belantan

Tiada ulasan: