Ahad, Mac 03, 2013

Anwar Ibrahim Gelabah Dalam Insiden Lahad Datu! Askar Sulu Mencari Pemimpin Pembangkang?
Pakatan Rakyat pada Khamis lalu menafikan laporan Reuters yang mendakwa pencerobohan 100 lelaki bersenjata di Lahad Datu atas jemputan pihak pembangkang.

Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim mendakwa kenyataan itu datang daripada Umno bukan Reuters.

"Itu Umno punya kenyataan bukan Reuters, siapa yang beritahu? Itu Umno punya," katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Institut Rakyat oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR) di sini.

Ketika diminta mengulas lanjut berhubung perkara itu, beliau hanya berkata: "Saya tak mahu komen."

Reuters pada 14 Februari lalu melaporkan seorang pegawai tentera Filipina sebagai berkata bahawa kumpulan lelaki itu merupakan pengikut Sultan Sulu yang telah dijemput ke Sabah oleh seorang ahli politik daripada pihak pembangkang bagi menbincangkan mengenai isu tanah.

Kumpulan yang dianggotai 100 orang itu diketuai oleh Raja Muda Azzimudie Kiram, adik kepada Sultan Sulu, Jamalul Kiram III, mendesak bertemu 'personaliti' tertentu apabila rundingan tersebut berlarutan.

Kumpulan berkenaan sebelum ini menuntut pengiktirafan sebagai tentera Sulu daripada kerabat Sultan Sulu, meminta agar komuniti Suluk, yang telah lama berada di Sabah tidak dihantar pulang. Baca di sini.

Pelik juga kerana jika sebelum ini Tian Chua yang keluarkan kenyataan mengaitkan Kerajaan Malaysia 'mencipta' insiden di Lahad Datu, kini Anwar Ibrahim pula terpaksa bersuara. Kenapa Anwar gelabah menyalahkan UMNO sedangkan Reuters tidak menyebut pun pembangkang dari parti mana. Adakah dari PKR, DAP, PAS atau parti pembangkang negeri Sabah seperti SAPP?

Sama juga dengan kes Liwat2 pada awalnya yang membabitkan pembancuh kopin Anwar yang bernama Saiful. Baru sahaja Saiful membuat laporan polis, Anwar dengan tidak semena-mena 'lari' ke kedutaan Turki untuk mendapatkan perlindungan? Kenapa!..Adakah takut dengan bayang-bayang sendiri?

Oleh kerana terdesak, nampaknya pembangkang sudah berani mengadakan perjanjian sulit dengan pihak luar untuk mewujudkan keadaan tidak selamat dalam negara. Berita perjanjian 'sulit' antara pemimpin pembangkang dengan 'tentera' Sulu bukanlah dilaporkan oleh Utusan, Berita Harian, RTM mahupun TV3. Tetapi agensi berita antarabangsa Reuters yang menjadi pemecah berita dalam hal ini.Kalau sebelum ini Anwar boleh menipu pengikutnya dengan menuduh semua media arus perdana sebagai media UMNO, takkan Reuters pun akan menerima nasib yang sama seperti Utusan, Berita Harian dan TV3?

* Kalau tiada angin, masakan pohon boleh bergoyang! Jangan baling batu, sembunyi tangan! Lambat laung, orang akan tahu? Kau tunggulah Anwar...!!!!

Suara Politik
Belantan

2 ulasan:

Megat Alam Gempita berkata...

Manusia yang mengkhianati bangsanya sendiri kepada musuh suatu hari nanti akan dikhianati pula oleh orang yang sama suatu hari nanti. Tunggu dan lihatlah di mana Anwar akan berakhir!!!!

joecharles berkata...

ameen semogavdimakbulkan doa anda megat