Khamis, Mac 14, 2013

Adakah Filipina menyokong pencerobohan Lahat Datu...!!! Mengapa sepina terhadap Kiram III ditarik balik?Biro Siasatan Kebangsaan (NBI) Filipina semalam menarik balik sepina berhubung siasatan konspirasi pencerobohan di Sabah yang dikeluarkan kepada pemimpin puak pengganas Sulu, Jamalul Kiram III dan keluarganya, menurut beberapa portal berita di negara ini.

Portal berita Inquirer.net melaporkan, penasihat Jamalul Kiram, Pastor ‘Boy’ Saycon memberitahu para wartawan, sepina tersebut ditarik balik selepas berlaku kesilapan komunikasi berhubung sepina itu semasa ia dikeluarkan.

“Terdapat kesilapan komunikasi. Justeru, mereka (pegawai-pegawai NBI) menarik balik,” katanya.

Beliau berkata, sebelum ejen NBI tiba ke kediaman Jamalul Kiram di Kampung Maharlika, bandar Taguig, dia telah mencapai persetujuan dengan pihak agensi untuk mengecualikan keluarga Kiram daripada memberi keterangan.

Saycon berkata, hanya jurucakap Jamalul Kiram, Abraham Idjirani akan tampil secara sukarela pada Khamis nanti sebagai wakil keluarga itu ketika dipanggil untuk memberi keterangan kepada NBI.

Beliau berkata, pihak NBI telah selesai melakukan siasatan ke atas insiden serangan di Lahad Datu, Sabah dan bersedia untuk mendedahkan tentang penemuannya.Sepina itu diserahkan kepada keluarga Jamalul Kiram pada kira-kira pukul 3 petang semalam sebelum ia ditarik balik. Saycon berkata, Jamalul Kiram berasa amat kecewa apabila ejen-ejen NBI memasuki rumahnya.

“Beliau (Jamalul Kiram) berasa diaibkan. Diplomasi diperlukan untuk menyelesaikan isu itu,” katanya.

Menurut isteri Jamalul Kiram, Fatima Cecilia Kiram, anaknya, Jacel Kiram dan Idjirani menerima sepina tersebut daripada dua ejen NBI. Beberapa minit selepas itu dua lagi ejen memberikan sepina tersebut kepada Jamalul Kiram.

Fatima Cecilia berkata, dia dan suaminya tidak melanggar undang-undang apabila mengarahkan para pengikut ke Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah pada 9 Februari lalu.Sebelum sepina itu dikeluarkan, Saycon telah pergi ke NBI untuk diambil keterangan pada waktu pagi.

Beliau bersama dua orang lagi termasuk bekas Penasihat Keselamatan Nasional, Norberto Gonzales dan bekas wartawan, Waldy Carbonel turut diarah tampil beri keterangan di NBI.

Suara Politik
Belantan

Tiada ulasan: