Khamis, April 22, 2010

P94 Hulu Selangor : Saya Tak Akan Kembali Ke Penjara - Anwar!

Menghadapi perbicaraan kes liwat kali kedua, Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim yakin beliau tidak akan berjaya diheret merengkok dalam penjara lagi. "Sekarang ini, program-program di Pulau Pinang, Kedah dan Perak, semua berjalan tanpa saya. Dan saya tidak akan masuk penjara.

"Tiada sebab untuk mereka menghantar saya kembali ke penjara. Atas alasan apa?” katanya ketika ditanya kemungkinan keputusan mahkamah tidak memihak padanya. Selepas sepuluh tahun, Anwar kini sekali lagi berhadapan dengan tuduhan liwat yang didakwa dilakukan terhadap bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Perbicaraan kes yang dianggap berprofil tinggi itu mendapat perhatian pelbagai pihak dalam dan luar negara. Keputusannya nanti juga akan dianggap bakal menentukan karier politiknya dan masa depan pakatan pembangkang. Anwar turut ditanya tentang asas kenyakinannya itu sedangkan beliau dalam masa yang sama mendakwa terdapat 'konspirasi' bagi menjatuhkannya.

“Saya tidak tahu tentang memenangi kes, tetapi mereka tidak dapat mendakwa tanpa mengadakan bukti perubatan. "Jika mereka memutuskan meneruskannya tanpanya, ia akan menjadi tidak mudah ( bagi mereka ),” jawab Anwar. Beliau yang juga ketua umum PKR berkata, parti itu dan gabungan pembangkang akan terus bertahan kalaupun beliau terpaksa menghabiskan karier politiknya di sebalik gerigi besi.

“Sudah tentu orang bercakap tentangnya ( kelangsungan parti ). Tetapi saya terpinggir ( dalam penjara ) selama enam tahun dan semuanya berjalan seperti biasa,” katanya. Anwar juga berkata, walaupun menjadi tokoh utama dalam PKR dan Pakatan Rakyat, pemimpin-pemimpin lain dalam pakatan pembangkang masih dapat mengumpulkan sokongan dalam program-programnya.

"Tetapi kadangkala mereka mahu tarik sokongan lebih ramai, jadi OK, saya boleh lakukannya,” katanya sambil ketawa kecil. Ketika diwawancara selama kira-kira satu setengah jam di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya, Anwar turut mengulas mengenai perbezaan antara gaya pentadbiran perdana menteri sekarang Datuk Seri Najib Razak dan sebelumnya Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Beliau turut menyentuh tentang peranan isteri perdana menteri Rosmah Mansor yang sebelum ini dilaporkan menafikan menjadi 'tangan ghaib' kepada perdana menteri. Bagaimana pula dengan pendedahan yang dibuat oleh YB Zulkifli Nordin ,YB Zahrain dan juga Sdr. Ezam Nor terhadap Anwar. Bukankah semua rahsia Anwar sekarang sudah berada ditangan Datuk Seri Najib Razak. Boleh percaya ke lagi cakap-cakap Anwar?

'Anwar takut mahkamah'

Anwar Ibrahim sebenarnya takut untuk menghadapi perbicaraan di mahkamah kerana bimbang kelakuan sebenarnya diketahui rakyat.

Menurut Datuk S. Nallakarupan yang merupakan bekas sahabat baik Anwar, perbicaraan di mahkamah yang berasaskan fakta paling ditakuti oleh Ketua Pembangkang itu. Baginya, tingkah laku dan tindak tanduk Ahli Parlimen Permatang Pauh itu sekarang sama seperti 12 tahun dahulu apabila tembelang beliau mula terbongkar.

"Anwar nampak berani tapi sebenarnya dia amat takut dengan mahkamah. "Ini kerana mahkamah berpandukan fakta, sedangkan Anwar amat takut dengan fakta," katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini.

Pada 7 Januari lalu, Anwar telah memfailkan permohonan bagi mendapatkan perintah untuk mengarahkan Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan, Shamsuddin Hussain mendakwa bekas pembantunya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan atas tuduhan qazaf.

Permohonan itu ditetapkan untuk sebutan pada 13 Januari lalu di hadapan Hakim Syarie, Mohd. Shukor Sabudin. Perbicaraan kes beliau di Mahkamah Tinggi pula ditangguhkan pada bulam Mei depan. Jelas Nallakarupan, Anwar hanya pandai membakar sentimen rakyat dan bijak memanipulasi fakta untuk melepaskan dirinya daripada tindakan undang-undang.

"Dia tidak suka undang-undang. Baginya, undang-undang adalah untuk orang ramai. "Anwar anggap dirinya melebihi undang-undang. Sebab itu dia suka saman orang tapi dia sendiri takut hadir ke mahkamah," ujarnya. Menurut beliau, Penasihat PKR itu kini terdesak untuk mengalih tumpuan rakyat daripada perbicaraan kes liwatnya.

Suara Politik
Taminsari

1 ulasan:

MAWAR BERDURI berkata...

Salam?

terliwat sudah otak Anu-war ni...mendahului takdir Tuhan.