Selasa, Disember 09, 2014

Pasport Alvin, Ali ditarik balik serta-merta?


Jabatan Imigresen bertindak tegas menarik balik Pasport Malaysia Antarabangsa (PMA) penulis blog seks, Alvin Tan dan aktivis bebas, Ali Abd. Jalil berkuat kuasa serta-merta berdasarkan kesalahanmereka.

Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Datuk Mustafa Ibrahim berkata, surat penarikan balik pasport kedua-dua individu terbabit akan dihantar ke alamat terakhir mereka selain diwartakan dalam akhbar-akhbar tempatan sebagai makluman.

Beliau berkata, sistem Jabatan Imigresen juga telah menyenaraihitamkan kedua-dua individu terbabit dan sekiranya mahu pulang ke negara ini, mereka perlu memohon Sijil Perakuan Cemas terlebih dahulu di Kedutaan Malaysia.

Mustafa Ibrahim menunjukkan notis yang menyatakan pasport Malaysia adalah hak milik kerajaan dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Imigresen, Putrajaya, semalam.

“Kesalahan mereka menghina mahkamah, menghina Islam dan menghina institusi raja telah mengganggu-gugat ketenteraman sekali gus menimbulkan rasa tidak se­nang rakyat Malaysia, jadi keputusan menarik balik pasport kedua-dua individu ini amat tepat.

“Penarikan balik pasport ini sah kerana kerajaan berhak untuk berbuat demikian, sama ada mereka tahu atau tidak mengenai penarikan balik pasport ini, itu adalah masalah mereka. Kita sudah maklumkan melalui surat yang dihantar,” katanya dalam sidang akhbar, di sini hari ini.

Suara Politik
Belantan

Tiada ulasan: