Selasa, Disember 16, 2014

Krisis Tebusan Sydney: 3 mati selepas digempur polis!


AUSTRALIA – Krisis tebusan di sebuah kafe di Sydney berakhir lewat malam semalam apabila pasukan polis menembak mati pengganas yang menawan hampir 15 orang sejak pagi.

Walaubagaimanapun, operasi gempur yang dijalankan pada pukul 12.40 pagi (waktu tempatan) itu turut mengorbankan dua orang awam yang menjadi tebusan selama 16 jam.

Menurut laporan media tempatan, mereka yang terbunuh adalah pengurus kafe, Tori Johnson, 34 dan seorang peguam, Katrina Dawson, 38. Sementara itu, empat mangsa lain dilaporkan cedera termasuk seorang anggota polis.

Sydney semalam dikejutkan dengan tindakan seorang lelaki bersenjata yang kemudiannya dikenalpasti sebagai pelarian dari Iran telah menawan sebuah kafe di pusat bandar.

Kafe Lindt Chocolat terletak di sebuah pusat membeli-belah yang sering menjadi tumpuan ramai di Martin Place.

Man Haron Monis

Lelaki bersenjata terbabit dikenali sebagai Man Haron Monis telah memaksa dua tebusan memegang bendera hitam bertulisan Arab di cermin kafe.

Suspek melarikan diri dari Iran ke Australia pada tahun 1996 untuk mendapat suaka politik di mana beliau menukar namanya kepada Man Haron Monis dan menggunakan gelaran Sheik Haron. Monis juga pernah didakwa atas beberapa kesalahan jenayah.

Monis dilapurkan tidak mendapat sokongan umat Islam arus perdana dan sebelum ini pernah menarik perhatian media melalui kempen "surat kebencian" iaitu bantahan kehadiran pasukan Australia di Afghanistan.- theguardian

Suara Politik
Belantan

Tiada ulasan: