Sabtu, Julai 19, 2014

Putin tuduh Ukraine bertanggungjawab tembak jatuh pesawat MH17?


MOSCOW: Presiden Russia, Vladimir Putin berkata Ukraine bertanggungjawab ke atas nahas pesawat penumpang Malaysia yang membawa 298 penumpang apabila dilaporkan terhempas di timur negara bekas Soviet itu.

“Tanpa ragu-ragu lagi negara yang terbabit dalam tragedi yang menyayat hati ini bertanggungjawab atas apa yang berlaku," kata Putin dipetik agensi berita, Ria Novosti.
“Tragedi ini tidak akan berlaku jika negara itu aman dan jika pihak tentera tidak mencetus keadaan huru-hara di sebelah timur Ukraine," katanya.

Pemimpin tertinggi Russia itu mengarahkan pegawai tentera agar memberi bantuan dan keperluan bagi menangani kejadian jenayah seperti itu.

Sementara itu, Ukraine tuduh Russia tembak pesawat?

Seorang pemimpin pemberontak kata tentera kerajaan Ukraine menembak pesawat Malaysia Airlines (MAS) tetapi Pegawai Ukraine telah menafikan bahawa tentera mereka tidak terbabit.


Interfax Ukraine memetik sumber dari seorang pegawai Ukraine mengatakan kapal terbang hilang dari radar apabila ia terbang pada 10,000 meter, satu altitud kelajuan sederhana biasa untuk pesawat.

Ukraine telah menuduh Rusia mengambil satu peranan aktif di konflik empat bulan ini dan menuduhnya pada hari Khamis menembak jatuh jet pejuang Ukrain Sukhoi Su 25 dan Moscow telah menafikan tuduhan-tuduhan tersebut.

Komander tentera pemberontak, seorang rakyat Rusia bernama Igor Strelkov, telah menulis di halaman media sosial dia tidak lama sebelum laporan pesawat terhempas bahawa tenteranya telah menembak turun sebuah Antonov An 26 di kawasan sama. Ia adalah pesawat pengangkutan turboprop yang digunapakai pasukan Ukraine.

Suara Politik
Belantan

Tiada ulasan: