Sabtu, Ogos 11, 2012

Sila rujuk pada ahli PAS seumur hidup, Tun Salleh Abas jika mahu menegakkan negara Islam - Karpal Singh?
Penulis sudah dapat menjangkakan Karpal Singh terpaksa menggunakan 'talian hayat' beliau apabila 'terpaksa' ketika berhadapan dengan tekanan daripada ahli-ahli PAS yang mahukan PAS keluar daripada Pakatan Rakyat!

Selain daripada kata-kata Karpal sebelum ini yang mencabar PAS supaya 'melangkah mayatnya dahulu' jika mahu manegakkan negara Islam dinegara ini, penghakiman yang pernah dibuat oleh Tun Salleh Abas bahawa Malaysia bukan Negara Islam dan adalah sebuah Negara Sekular berdasarkan undang-undang dan perlembagaan dijadikan alasan kuat beliau mempertahankan kenyataan beliau sebelum ini.

Malah Karpal hari ini secara angkuh mencabar ahli-ahli PAS dan para pemimpinnya supaya merujuk kepada Tun Salleh Abas, ahli PAS seumur hidup jika masih mahu menegakkan negara Islam PAS!

Dalam artikel penulis sebelum ini, Antara sebab mengapa Karpal Singh menolak negara Islam dan menyayangi Tun Salleh Abas telah menerangkan secara ringkas mengenainya?

Karpal Singh memang seorang yang mempunyai sikap perkauman yang tinggi serta amat anti kepada Islam. Tetapi, dia amat bijak dalam menyembunyikan identiti sebenarnya dengan menggunakan hujah-hujah yang nampak biasa kepada golongan kebanyakan orang yang mempunyai IQ sederhana. Walau bagaimana, dia tidak dapat menipu golongan yang mempunyai IQ yang tinggi.

Jika kita masih ingat isu pemecatan Ketua Hakim Negara Tun Salleh Abas adalah salah satu isu yang sengaja dimainkan oleh DAP dan Karpal Singh khususnya demi kepentingan politik mereka. Namun, ramai orang Melayu Islam tidak mengetahui hakikat sebenar kenapa Karpal Singh dan DAP ingin sangat memulihkan imej Tun Salleh Abas.

Banyak isu yang dikaitkan dengan pemecatannya adalah mengenai pembubaran parti UMNO. Hakikatnya,ini adalah salah satu isu yang bukan menjadi isu negara kerana ianya hanya melibatkan parti UMNO sahaja.

Apa yang tersirat sebenarnya adalah Tun Salleh Abas pernah membuat penghakiman bahawa Malaysia bukan Negara Islam dan adalah sebuah Negara Sekular berdasarkan undang-undang dan perlembagaan. Jadi adalah penting bagi imej Tun Salleh Abas dipulihkan bagi menaikkan semula nilai penghakiman tersebut.

Hanya dengan bantuan pemimpin Melayu Islam sendiri, Karpal Singh dan DAP akan memanipulasikan isu penghakiman Tun Salleh Abas ini dan akan dijadikan rujukan sepanjang zaman jika ada sesiapa sahaja cuba menjadikan Malaysia sebuah Negara Islam yang sebenarnya.

PAS yang terperangkap dengan isu dan fakta ini terpaksa akur dengan ketetapan yang telah dipersetujui. Sebab itu manifesto Pas 2008 tiada menyebut langsung dengan penubuhan Negara Islam. Mereka takut dengan DAP dari Allah Taala.

Wallahuallam.

Suara Politik
Taminsari

Tiada ulasan: