Sabtu, Ogos 11, 2012

Rumah urut 'Ronnie Liu' di Batang Kali 'catat sejarah'?


Penduduk Batang Kali yang dahulunya tenang kini mula risau dengan kewujudan pusat urut dan hotel bajet yang mula dibuka di pekan kecil itu di Hulu Selangor.

Kebanjiran pusat urut di Selangor sejak akhir-akhir ini bagaikan tidak mampu dibendung.

Ia bercambah begitu pantas seolah-olah sebuah industri yang membawa pelaburan menguntungkan kepada kerajaan sehingga kelihatan digalakkan pula.

Jika sebelum ini penggemar khidmat urutan badan oleh wanita seksi warga asing tertumpu di Seri Kembangan, Ampang, Kajang dan Puchong, kini mereka mungkin boleh berkira-kira untuk menikmatinya di bahagian timur laut negeri ini pula.

Ini kerana sudah terdapat rumah urut perintis di Bandar Utama di Batang Kali, yang telah lapan bulan beroperasi menurut penduduk yang ditemui.

Boleh dikatakan juga Batang Kali mencatat sejarah kerana buat julung-julung kalinya mempunyai pusat urut, dan ia turut menawarkan khidmat yang sama seperti di tempat lain.

Pusat urut yang beroperasi dari pukul 11 pagi hingga 11 malam itu turut tidak ketinggalan menawarkan khidmat urutan batin atau lebih dikenali sebagai urutan 'ping-pong' kepada lelaki yang mahukannya.

Malah, ketika tinjauan baru-baru ini, penjaga premis itu tanpa berselindung memberitahu khidmat tersebut disediakan, namun perlu 'berbincang di dalam'.

Bagaimanapun ketika ditanya adakah tukang urut yang disediakannya masih muda, penjaga tersebut berkata, hanya wanita berusia dalam lingkungan 40-an dari Thailand yang bekerja di situ.

"Di sini tiada yang muda-muda atau comel sebab mereka tidak mahu bekerja di sini. Kawasan ini terlalu jauh dan tidak ramai pelanggan, jadi duit tip tidak banyak. Kalau mahu urut batin bolehlah," katanya.

Bagaimanapun, seorang pekerja kedai makan berhampiran berkata, premis itu turut menyediakan gadis-gadis muda namun hanya menawarkannya kepada sesetengah pengunjung.

"Mungkin awak pertama kali datang sini, mesti dia ingat polis sebab itu dia kata tidak ada tukang urut muda tetapi kawan-kawan saya ramai bekerja di situ.

"Kalau awak mahu yang geli-geli datang semula malam ini selepas pukul 7, mesti ada punya yang muda-muda," katanya.

Selain pusat urut, penduduk sekitar juga bimbang dengan kewujudan beberapa hotel bajet di pekan itu kerana bagi mereka ia akan menggalakkan aktiviti tidak bermoral.

Baru-baru ini, akhbar ini pernah melaporkan rungutan beberapa persatuan pengguna yang mendakwa kebanjiran pusat-pusat urut dan hiburan di Selangor sebagai bukti kerajaan negeri itu tidak sensitif terhadap keselamatan dan keselesaan rakyat.

Malah, ia juga menunjukkan kerajaan Selangor yang ditadbir Parti Keadilan Rakyat (PKR) seolah-olah menutup mata terhadap fenomena ini. Jika kerajaan negeri terus membiarkan percambahan pesat pusat urut tanpa mengawalnya, ada kemungkinan Selangor akan mendapat gelaran tidak rasmi 'Darul Urut' pula selepas digelar 'Darul Sampah'.

Suara Politik
Taminsari

2 ulasan:

nasirwise berkata...

Transformasi Rumah Urut di Selangor

Sekadar pandangan....
Sejak PR memerintah Selangor dan Ronnie Liu merajui Portfolio Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan yang bertanggongjawab perihal lesen rumah urut khasnya, rumah urut tumbuh bagaikan cendawan di seluruh Selangor. Pertumbuhannya lebih pesat semasa PR memerintah berbanding dengan pemerintahan BN. Ini adalah salah satu kejayaan ekonomi PR di Selangor

Sebagai rakyat berugama Islam, kegiatan rumah urut sedemikian wajib dibenteras kerana ia menggalakkan gegala sosial dan keruntuhan moral akhlak rakyat Selangor. Dato Hassan Ali cuba berbuat sesuatu di Selangor tetapi apa kan daya apabila Ronnie Liu dan Teresa Kok membantah hebat dan dipersetujui oleh Menteri Besar.

Ini lah hasilnya dengan memilih PR di dalam PRU12 yang lalu. Pengundi Melayu khasnya di Shah Alam yang kebanyakannya berpendapatan tetap dan tinggi. Majoritinya menjadi Pensyarah dan memiliki kehidupan sendiri. Mereka tidak perlu bantuan mahupun `campur tangan’ daripada BN. Mereka selesa dengan kehidupan mereka. Kebanyakan mereka tidak campur politik. Tidak mengundi. Pada mereka tanpa politik ia tidak mengugut kehidupan mereka tetapi orang Melayu Shah Alam khasnya dan Selangor amnya telah menerima bahana dan bala dari tindakan mereka yang lepas. Anak anak muda Melayu ramai yang terlibat dengan kes maksiat, minum arak, judi dan juga murtad.

Penulis harap rakyat Melayu di Selangor sedar dan jika piliharaya diadakan, pergi lah mengundi ramai-ramai dan pangkah BN. BN pula jika menang pilihanraya Selangor dan mengambil alih kuasa, agenda utamanya ialah berhenti mengeluarkan lesen rumah urut dan bisnes yang sewaktu dengan nya.

Pada penulis ia akan memberi kesan kepada peniaga Cina di bandar utama Selangor sahaja. Biarlah BN hilang pengundi Cina di bandar. Lagipun pengundi Cina di bandar bandar dan kampong pada asasnya tidak menyokong dan mengundi BN.

InsyALLAH, penulis percaya ALLAH akan memberikan Rahmat kepada negeri Selangor dan rakyatnya.

Ikhlas dari
Nasirwise.blogspot.com

Unknown berkata...

No Phone. Rumah. Urut