Khamis, Mac 07, 2013

Misuari: Kill the Rajah Mudah and it’s war!



MANILA – Moro National Liberation Front (MNLF) chairman Nur Misuari on Tuesday warned Malaysia against killing the Sulu Sultan Jamalul Kiram III brother, Rajah Mudah Agbimuddin Kiram, and his men in Sabah as doing so would be tantamount to a declaration of war against the Tausugs and the former separatist group.

Speaking to reporters, Misuari advised Malaysian Prime Minister Najib Razak: “Once you do that, that will be tantamount to declaration of war against our people and the Moro National Liberation Front. It is our sacred duty to protect our people.

“Every drop of their blood is sacred to us,” Misuari added.

The MNLF founding leader, who signed a peace agreement with the Ramos government in 1997, also rejected as “wild speculation” any insinuation that he was behind the moves taken by the followers of Sulu Sultan Jamalul Kiram III in Sabah, www.abs-cbnnews.com reported.

Speaking to reporters, Misuari said it is irresponsible to link him to an alleged conspiracy to finance the venture of Raja Muda Agbimuddin Kiram and his men to press the sultanate’s claim over Sabah.

“These are all wild speculations. In the first place I have not implored anyone to make this venture. I cannot, you know, preempt the role of the sultan,” he told abs-cbnnews.com.

“To finance is out of the question ,of course. If indeed, I am that well off, why should I finance the adventure of the sultan’s men? Only about 200 people, like that. That’s not my way of doing things,” he added.

Misuari said that as leader of the MNLF, he was able to mobilize 4,000 fighters in the hunt for the bandit Abu Sayyaf who held hostage several foreigners in Mindanao.

He said he deployed a larger force during the Sipadan hostage-taking incident in April 2000 after being tapped by then President Joseph Estrada.

“So, for anyone to speculate that I have anything to do with this is a kind of madness. It is very irresponsible for anybody to implicate me in this,” he said.

The MNLF leader said he is very much concerned about the fate of Raja Muda Kiram and his men after they were reportedly bombed by Malaysian fighter jets Tuesday morning.


Bekas pemimpin Moro National Liberation Front (MNLF), Nurallaj Misuari mengugut akan mengisytiharkan perang terhadap Malaysia seandainya Agbimuddin Kiram, adik kepada Jamalul Kiram III terbunuh dalam mana-mana serangan pasukan keselamatan negara ini.

Pengisyistiharan perang terhadap kerajaan Malaysia itu menjawab teka-teki hubungan pemimpin itu dengan gerombolan penceroboh walaupun sebelum ini beberapa penafian telah dibuat Misuari untuk mengaitkan dia dengan gerombolan tersebut.



Namun sumber risikan kerajaan Filipina mendakwa Nurallaj Misuari sebelum ini telah berjumpa beberapa kali dengan pemimpin Pencerobohan Lahad Datu, Jamalul Kiram III sebelum insiden pencerobohan itu berlaku, menyaksikan lapan anggota keselamatan Malaysia terbunuh.

Dalam sidang media yang sama Misuari sekali lagi menafikan bahawa dia adalah "penaja" kelengkapan persenjataan dan latihan gerombolan pencerobohan. Namun tidak memberikan sebarang penafian terhadap dakwaan bahawa dia merupakan antara individu yang merencakan pencerobohan di Lahad Datu itu.

Suara Politik
Belantan

5 ulasan:

alanWTF14 berkata...

Setitik darah rakyat kami pulak akan kami balas dengan sebaldi darah kamu..suka2 bapak dia je..dia yg ceroboh tanah air kita siapa suruh..ko igt kami takut?ALLAH maha kuasa..kami tak takut pada kamu..

degawan berkata...

jagan jadi seorang islam yg berpewatakkn babi la misuari....jgn ingat moro kuat sangat...dahla korang tu komunis pilipin ...ada hati nk beperang dgn MALAYSIA...apa korang ingat org malaysia ni tunggul ape.?baik ko duduk diam je kt sana....dh kira besyukur dh yg kaum korg tu xditindas sangat kt negara korag sendri tu skg oleh kerana usaha malaysia kesian kn korg sbb ditindas ...ni tak?bukanya nk beterima kasih pun...pegi jahaqnam laq kaum korang tu yg xde hati perut...aku rasa korang tu bukan islam la ... sbb islam tak macam tu...

chroma key berkata...

Let them come... Biar ATM guna full-force, ajar & bagi peringatan sampai 7 keturunan.

Islam ke tak Islam, let those MNLF bastard knew who they're f**king with.

chroma key berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
adrin berkata...

MNLF di bawah Misuari dah lama ditumpaskan oleh tentera Filipina tapi ada hati pula nak isytiharkan perang ke atas Malaysia. Kalau dengan tentera Filipina pun tak mampu ini kan pula dengan Malaysia. Cakap besar, tapi tak ada kemampuan. Baik Misuari dibuang saja ke laut sulu menjadi makanan ikan jerung.