Khamis, Jun 28, 2012

Cuma Perkauman Pulih Imej DAP?Ada dua sebab mengapa DAP memulihkan konsep Malaysian Malaysia yang matlamatnya untuk menghapuskan hak-hak istimewa orang-orang Melayu dan memberikan persamaan hak kepada semua kaum di negara ini.

Pertama ialah oleh kerana kekuatan imejnya sebagai parti perkauman melampau telah dicemarkan oleh kerjasamanya dengan parti Keadilan dan Pas.


Kit Siang sial..!!!

Parti Keadilan dilihat oleh kaum Cina sebagai menghayati reformasi dari Indonesia yang menakutkan orang Cina sendiri dan parti Pas dilihat sebagai parti pelampau Islam.

Sebab kedua – DAP melihat perpecahan orang Melayu sekarang sebagai peluang emas untuk melemahkan kuasa Melayu menerusi pilihanraya umum akan datang.

Dalam hal ini DAP telah pun menunjukkan sokongannya terhadap pemimpin UMNO yang disingkirkan dan kemudiannya kesediaan bekerjasama dengan Pas hingga sanggup menarik balik komitmennya hanya akan berbuat demikian jika mayat DAP dilangkah lebih dahulu.


DAP sekarang sedang berada dalam keadaan yang amat tenat kerana cuba untuk menangguk di air keruh yang telah menyebabkan perpecahan dalam parti itu dari utara ke selatan dan penghakisan terhadap pengaruhnya yang berasaskan perkauman. Strategi politiknya menyokong reformasi dan koordinasi dengan Pas telah memakan diri.

Bagaimanapun Setiausaha Agungnya, Lim Kit Siang masih percaya kepada jalan perkauman untuk pemulihan imejnya sekali pun dia sedar bahawa dia bermain dengan api. Adalah satu hal yang amat menyedihkan bagi Lim Kit siang dan partinya DAP memilih jalan ini untuk mengakhiri hayat politiknya.

Negara tidak akan melupakan bahawa DAP tidak menyertai Majlis Perundingan Negara yang mewujudkan Dasar Ekonomi Negara (DEB) yang akhirnya terbukti menjadi benteng mengekalkan perpaduan rakyat dan kemantapan negara ketika menghadapi tekanan kegawatan ekonomi yang amat dahsyat.

Jom! Tolak DAP!!

Suara Politik
Taminsari

Tiada ulasan: