Ahad, Disember 05, 2010

Cubaan seludup pasir Selangor ke Singapura gagal!

Ketika didalam negeri Selangor sekarang kecoh dengan bermacam penyelewengan yang dilakukan oleh kerajaan boneka yang memerintah diketuai oleh PKR dan dibayangi oleh DAP, kisah penyelewengan pengurusan pasir Selangor juga tidak terkecuali.

Pada hari Jumaat baru-baru ini beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Melayu yang diketuai oleh GAPS ( Gabungan Anti Penyelewengan Selangor ) telah menyerahkan memorandum kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, meminta campur tangan baginda berhubung cubaan menggadai dan menghapuskan perkataan Melayu oleh pihak tertentu. Memorandum lima muka surat itu turut mengandungi bantahan terhadap 30 penyelewengan kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor.

30 penyelewengan yang didakwa dilakukan kerajaan PKR Selangor termasuk isu pembaziran wang rakyat membeli hutang Talam Corporation, merampas tanah Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK), salah guna wang Yayasan Selangor , penyelewengan pengurusan pasir Selangor dan kegagalan menguruskan bekalan air di negeri ini.

Dan pada pagi ini, bermula di tempat letak kereta di Stadium Merdeka kumpulan NGO Melayu, GAPS, PERKASA dan lain-lain lagi pertubuhan Melayu akan berarak pula ke istana negara untuk menyerahkan memorandum 30 penyelewengan ini kepada DYMM Seri Paduka Baginda Yang diPertuan Agong.

Disebalik kekecohan yang berlaku, dalam diam-diam Kerajaan Selangor melakukan urusan perniagaan pasir secara haram dengan Singapura. Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) negeri buat kali pertamanya berjaya menumpaskan cubaan menyeludup 7,200 tan metrik pasir bernilai RM144,000 dipercayai ke Singapura dalam dua serbuan yang dilakukan kelmarin dan semalam.

Serbuan pertama dibuat di perairan Sungai Langat berhampiran Jugra, Banting, Kuala Langat, dan yang kedua dilakukan di sebuah jeti persendirian di Pulau Carey, Banting. JKDM negeri turut menahan sembilan individu bagi membantu siasatan termasuk pemilik pasir dan seorang kapten kapal yang masing-masing berusia 53 tahun dan 54 tahun.

Pengarah JKDM negeri, Datuk Roslan Yusof berkata, ini adalah kali pertama pihaknya berjaya menggagalkan cubaan menyeludup pasir kerana sukar dilakukan berikutan taktik penyeludupan yang licik.

Katanya, eksport pasir dari seluruh negara sebelum ini telah dilarang berkuat kuasa pada 1 November lalu. Beliau berkata, kesemua pasir itu dipercayai dikorek di kawasan Selangor dan siasatan sedang dilakukan untuk mengenal pasti lokasinya serta pihak lain yang terlibat dalam kegiatan tersebut.

Menurut beliau, serbuan pertama dibuat kira-kira pukul 2 petang dan sebuah kapal bersama baj yang membawa muatan disyaki sebagai pasir ditahan di perairan Sungai Langat.

"Ketika ditahan kapal itu yang membawa muatan mencurigakan sedang dalam pelayaran ke selatan tanah air dipercayai menuju ke Singapura.

"Selepas kita periksa, didapati kapal diikrar membawa 'mortar mix' iaitu barang yang sering digunakan untuk melekatkan batuan rupanya membawa pasir dianggarkan seberat 3,600 tan metrik bernilai RM72,000.

"Kapten kapal itu berusia 53 tahun ditahan bersama tujuh anak kapalnya bagi membantu siasatan lanjut," kata beliau kepada pemberita di sini petang ini.

( Gambar ) BAJ berisi muatan pasir yang cuba diseludup dipercayai ke Singapura dirampas Kastam Selangor ditahan di jeti milik persendirian di Pulau Carey, Kuala Langat, semalam.

Susulan daripada kes pertama kata Roslan, satu lagi serbuan dibuat di sebuah jeti persendirian di Pulau Carey semalam, dan sebuah lagi baj dengan muatan yang sama juga disyaki pasir seberat 3,600 tan metrik dengan nilai RM72,000 ditahan.

Ujar beliau, muatan di baj tersebut juga diikrarkan sebagai 'mortar mix' tetapi belum dilepaskan oleh pihak JKDM. Tambah beliau lagi, seorang lelaki berusia 54 tahun yang mengaku sebagai pemilik pasir telah tampil ke pejabat JKDM negeri dan dia ditahan untuk siasatan lanjut.

"Siasatan dilakukan mengikut Seksyen 135 (1) (a) Akta kastam 167 (semakan 1980) iaitu mengeksport tanpa permit yang sah.

"Kita mendapati kedua-dua baj yang ditahan adalah milik sebuah syarikat sama. Selepas soal-siasat dilakukan, tujuh anak kapal yang ditahan pada serbuan pertama dibebaskan.

"Kapten kapal dan lelaki yang mengaku sebagai pemilik pasir ditahan reman hari ini bagi membolehkan siasatan lanjut dilakukan," kata beliau.

Memang berlaku pada penghujung bulan lepas pergerakan luar biasa lori-lori pasir berkeliaran dari kawasan Ijok membawa pasir melalui jalan Puncak Alam ke Meru untuk di bawa kearah Kelang dan pada minggu lepas tiada lagi pergerakan lori-lori tersebut. Penulis percaya ianya ada kaitan dengan penyeludupan pasir tersebut.

Mungkin jika ditanya kepada MB Khalid selepas ini, jawapan yang pasti adalah " saya tidak tahu "...Wallahuallam.

Suara Politik
Taminsari...

Tiada ulasan: