Selasa, April 07, 2015

Remaja ‘100 tahun’ meninggal dunia?


UNITED KINGDOM – Remaja yang menghidap progeria, Hayley Okines meninggal dunia Khamis lalu pada usia 17 tahun.

Berita itu disahkan ibu Hayley sendiri iaitu Kerry Okines menerusi status muat naik di Facebook.

“Anak kesayangan saya kini berada di tempat yang lebih baik. Dia menghembuskan nafas terakhir di dakapan saya pada pukul 9.39 malam,” ujarnya.

Yayasan Penyelidikan Progeria turut memuat naik status menyatakan berita yang sama beberapa jam kemudian.

Memetik laporan BBC, Hayley baru sahaja pulang ke rumah dari hospital sehari sebelum itu kerana menghidap radang paru-paru (pneumonia).

Bapa kepada Hayley menyatakan bahawa ‘kepulangan’ Hayley ke rumah itu mungkin untuk mengucapkan selamat tinggal kepada keluarganya.

Progeria adalah satu gangguan genetik yang sangat jarang berlaku. Ia terjadi kepada 125 kanak-kanak di seluruh dunia. Menurut USA Today, progeria menyebabkan Hayley meningkat usia lapan kali lebih cepat daripada biasa.


NIH melaporkan antara simptom mereka yang mengalami progeria adalah keguguran rambut, ketidakupayaan menaikkan berat badan, dan mempunyai ciri-ciri yang menyerupai orang yang tua, yakni penuaan di wajah.

Hayley sebelum ini digelar ‘remaja 100 tahun’ oleh para media di United Kingdom. Gadis istimewa itu sebelum ini diramal tidak akan hidup melepasi usia 13 tahun.

Sepanjang hidupnya, Hayley aktif membantu dalam mewujudkan kesedaran terhadap penyakit yang dihadapinya.

Selain dijadikan ujian untuk beberapa jenis ubatan di Amerika Syarikat, Hayley turut menulis memoir semasa berusia 14 tahun malah terus membuat penampilan untuk memberi inspirasi kepada orang lain.

“Jauh di sudut hati, saya tidak berbeza daripada sesiapa. Kita semua manusia,” ujar Hayley dalam bukunya, Old Before My Time.

Kredit gambar : dailymail, pixgood

Suara Politik
Belantan

Tiada ulasan: