Khamis, Januari 01, 2015

QZ8501: Misi SAR hari kelima sukar?


Misi mencari dan menyelamat (SAR) pesawat AirAsia QZ8501 yang memasuki hari kelima hari ini disifatkan sukar kerana jarak penglihatan yang terhad ekoran keadaan cuaca yang kurang baik.

Menurut Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar melalui Twitternya, jarak penglihatan hanya pada lima batu nautika.

Beliau sebelum itu memaklumkan pencarian yang ditetapkan untuk KD Pahang adalah di sektor 2 sementara KD Lekir dan Lekiu di sektor 4.

Abdul Aziz turut memberitahu sebuah helikopter turut disediakan KD Lekiu bagi membantu misi menyelamat mangsa.

Dalam insiden malang itu, QZ8501 membawa 162 penumpang dan anak kapal, berlepas dari Surabaya, Indonesia, pada 5.20 pagi Ahad dan dijadual tiba di Lapangan Terbang Changi Singapura pada 8.30 pagi hari sama.

Kali terakhir pesawat berhubung dengan Menara Kawalan Trafik Udara pada 6.12 pagi waktu Indonesia (7.12 pagi waktu Malaysia).

Penumpang pesawat terdiri daripada 149 warga Indonesia, tiga Korea Selatan, masing-masing seorang warga Singapura, seorang warga Malaysia dan seorang warga United Kingdom.

Kru pesawat pula terdiri daripada enam warga Indonesia dan seorang warga Perancis.


Sementara itu, penemuan mangsa berjaket keselamatan cetus persoalan! Satu mayat pesawat AirAsia QZ8501 yang memakai jaket keselamatan ditemukan di Laut Jawa hari ini, menimbulkan persoalan mengenai bagaimana tragedi itu berlaku.

Pihak berkuasa menyatakan, mayat enam mayat yang ditemui di laut itu dengan beberapa masih berpakaian lengkap, menunjukkan pesawat Airbus A320-200 itu berada dalam keadaan baik selepas terhempas.

Penemuan mayat tersebut juga mungkin menunjukkan penumpang sekurang-kurangnya mempunyai masa sebelum pesawat terhempas ke dalam laut atau memakai jaket keselamatan berkenaan selepas pesawat itu terhempas dan tenggelam.

Hanya 1 daripada 3 mayat dapat dibawa naik

Hanya satu daripada tiga mayat yang ditemui KD Pahang yang dalam misi mencari dan menyelamat (SAR) pesawat AirAsia QZ8501 dapat dinaikkan hari ini.

Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar berkata, situasi itu berlaku ekoran keadaan laut yang bergelora menyukarkan operasi.

Melalui akaun Twitternya, beliau memaklumkan keadaan itu.

“Dimaklumkan, tiga daripada mayat yg dijumpai KD Pahang semalam, (hanya) satu berjaya dinaikkan ke kapal pagi ini, jam 8.15, kerana laut bergelora,” tulisnya.

Untuk rekod, hari ini, misi mencari dan menyelamat QZ8501 telah memasuki hari kelima.

Suara Politik
Belantan

Tiada ulasan: