Selasa, Januari 06, 2015

QZ8501 Hari ke-9 : Lokasi pesawat AirAsia ditemui!


Agensi mencari dan menyelamat Nasional (Basarnas) Indonesia dilaporkan telah menemui lokasi pesawat AirAsia QZ8501.

Menurut Komandan Lanud Iskandar Pangkalan Bun, Leftenan Kolonel Penerbangan, Johnson Simatupang, semua pesawat yang melakukan operasi udara dalam misi pencarian tersebut akan terbang di bawah 5,000 kaki.

Dilaporkan, mereka sudah mendapat perintah operasi dari Basarnas dan semua penerbangan akan berada di bawah 5,000 kaki.

Difahamkan, pesawat Tentera Angkatan Udara Nasional Indonesia (TNI AU), Korea Selatan, Rusia dan Amerika Syarikat akan melakukan operasi di empat sektor.

Sebelum ini, Unit Kawalan Trafik Udara (ATC) dan pasukan SAR menfokuskan pencarian di titik koordinat di lokasi terakhir pesawat AirAsia QZ8501 jatuh.

Lokasi pencarian akan dilakukan sejauh 60 batu nautika dari titik terakhir.


Sementara itu, seorang imam yang berkhidmat di Masjid Istiqlal menyatakan bahawa jenazah mangsa nahas pesawat AirAsia QZ8501 tidak perlu dicari dan dibawa keluar.

“Jenazah yang berada dalam keadaan rosak dan tidak dapat dikenal pasti sepatutnya dibiarkan sahaja tenggelam di dasar laut,” ujar imam besar, Ali Mustafa Yakub.

Memetik laporan portal Republika, Imam Ali menjelaskan, proses menyelamatkan jenazah akan mengambil masa yang panjang sebelum boleh dibawa ke darat.

Justeru, mangsa yang meninggal dunia di atas kapal komersil berkenaan boleh dibiar tenggelam sebagai pengganti kepada pengebumian.

“Misalnya jika ditunggu sehingga sampai ke daratan, mayat akan busuk. Tetapi sekarang ada ujian DNA, jadi sebaiknya dibawa ke daratan,” tambahnya.

Menurutnya kaedah tersebut sudah dibincangkan di dalam beberapa kitab Islam yang mana penenggelaman dilakukan dengan cara mengikat pemberat kepada jenazah.

“Namun dalam situasi ini, pengurusan jenazah lebih afdal dilakukan bersama teknologi yang canggih,” terang Imam Ali lagi.

Suara Politik
Belantan

Tiada ulasan: