Jumaat, April 19, 2013

Pengganas Kiram sewa senjata MNLF?


Desas-desus mengaitkan Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) dalam insiden pencerobohan di Sabah ternyata benar apabila hasil siasatan polis mendapati pengganas Kiram menyewa senjata api daripada kumpulan itu.

Menurut sumber, perkara itu didedahkan sendiri oleh kumpulan pengganas terbabit yang ditahan mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (SOSMA) baru-baru ini.

"Di Pulau Jolo, kumpulan pengganas Kiram merupakan kelompok yang paling lemah dari segi kewangan serta kekuatan senjata api berbanding kumpulan lain seperti MNLF, kumpulan Abu Sayyaf, Jemaah Islamiah, lanun dan kumpulan penculik.

"Oleh sebab itu, mereka terpaksa meminjam senjata api daripada MNLF serta mendapatkan pembiayaan daripada kumpulan-kumpulan penyeludup," katanya ketika ditemui semalam.


Sumber itu berkata, selain pembongkaran itu, polis turut menemui carta organisasi 'kerajaan' pilihan mereka yang menampilkan Sultan serta Perdana Menteri pilihan mereka sekiranya berjaya menakluk Sabah.

"Carta itu ditemui ketika polis menahan Clarence Luing Karl @ Muhammad Khali, 57, di Kota Kinabalu pada 4 April lalu," ujarnya.

Menurut sumber itu lagi, kumpulan pengganas yang miskin tersebut mendapat pembiayaan daripada kumpulan-kumpulan penyeludup selain menjual pingat 'Darjah Kebesaran' mereka.

"Mereka menjual pingat kebesaran tersebut dengan harga antara RM10,000 ke RM15,000 mengikut kedudukan.

"Dianggarkan berpuluh individu daripada pelbagai latar belakang seperti peniaga yang membeli pingat Datuk atau Datuk Seri daripada mereka. Dipercayai wang hasil penjualan pingat itu turut digunakan bagi membiayai gerakan kumpulan pengganas," ujarnya.

Kata sumber itu lagi, kumpulan pengganas Kiram yang menggelarkan diri mereka Tentera Diraja Sulu (RSF) ini, sanggup berbuat apa saja termasuk menceroboh Sabah demi mendapatkan pengiktirafan.

"Mereka ini hanya ada nama sahaja namun tiada daulat," ujarnya.

Suara Politik
Belantan

Tiada ulasan: