Jumaat, Mac 30, 2012

Bicara kes Mat Sabu fitnah polis, bermula 11 Jun!


Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu akan dibicarakan selama lima hari bermula 11 Jun depan di Mahkamah Sesyen di sini atas tuduhan membuat tohmahan memburukkan nama baik anggota polis dan keluarga mereka yang terlibat dalam tragedi serangan pengganas komunis di Balai Polis Bukit Kepong.

Tarikh itu ditetapkan oleh Hakim Ikmal Hishan Mohd. Tajuddin hari ini dengan kehadiran peguam Amirul Fairuzzeen Jamaluddin yang mewakili Mohamad.

Mahkamah Tinggi Pulau Pinang pada 22 Februari lalu menolak permohonan Mohamad untuk mengetepikan pertuduhan di Mahkamah Sesyen itu atas dakwaan tersebut.

Mohamad yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu didakwa memfitnah anggota polis dan keluarga mereka yang mempertahankan diri dalam serangan pengganas komunis di Balai Polis Bukit Kepong pada 23 Februari 1950 dengan membuat tohmahan yang boleh merosakkan nama baik mereka.

Ahli politik pembangkang itu didakwa melakukan perbuatan tersebut dalam ceramahnya di Pusat Asuhan Tadika Islam (Pasti) Al Fahmi, Markas Tarbiyah Pas Padang Menora, Tasek Gelugor antara pukul 10 malam dan 12 tengah malam, 21 Ogos tahun lalu.

Mohamad bagaimanapun mengaku tidak bersalah atas tuduhan di bawah Seksyen 500 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara dua tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.
Suara Politik
Taminsari

Tiada ulasan: