Rabu, Mac 28, 2012

Adun BN pelik Pengurus Besar YS terima layanan istimewa!


Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuang, Abdul Shukor Idrus mempersoalkan mengapa Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sering memberi keistimewaan kepada Pengurus Besar Yayasan Selangor (YS), Ilham Marzuki.

Beliau mendakwa, sejak Ilham dilantik sebagai pengurusan besar, pelbagai kontroversi dikaitkan dengan beliau termasuk Laporan Audit Dalaman SUK yang mencadangkan kontrak beliau ditamatkan, namun dipertahankan oleh Abdul Khalid.

Menurutnya, pelantikan Ilham didakwa tidak telus dan membelakangkan keputusan Jawatankuasa Pemilihan yang tidak menyenaraikan nama Ilham sebagai calon menjawat jawatan tersebut.

“Alasan diberi oleh menteri besar adalah Ilham perlu diberi peluang kerana baru menjawat jawatan dan tidak boleh dipertanggungjawab sepenuhnya.

“Inilah bahaya kalau menyerahkan kuasa kepada orang yang bukan ahlinya,” katanya pada sesi perbahasan sidang Dun, semalam.

Beliau berkata, berdasarkan pendedahan dalam Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (Selcat), Mac lalu mendapati Ilham telah membuat perbelanjaan RM1.4 juta bagi empat projek tidak berfaedah.

“Malah, pengurus besar sendiri telah mengakui kesilapannya kerana meluluskan peruntukan tersebut tidak mengikut tata cara kewangan yang ditetapkan oleh kerajaan.

“Bagaimanapun, beliau enggan dipersalahkan sepenuhnya kerana keputusan itu turut dipersetujui oleh pasukan Pengurusan Tertinggi Yayasan,” katanya.

Menurutnya, berhubung dakwaan Ilham bahawa berlaku pembaziran RM500 juta pada zaman pemerintahan Barisan Nasional (BN), Abdul Shukor menegaskan Ilham perlu bersedia berdepan saman balas sekiranya dakwaan tersebut tidak benar.

“Selaras dengan kod etika tadbir urus baik korporat, rakyat menuntut menteri besar dan Selcat mengambil tindakan tegas kepada pengurus besar atas kelemahannya,” katanya.

Tidak ada ‘tempoh lanjutan’ kepada Pakatan Rakyat Selangor untuk memerintah lagi selepas PRU 13 kali ini...!!! InsyaAllah.
Suara Politik
Taminsari

Tiada ulasan: