Khamis, November 10, 2011

Rendahnya mentaliti Tuan Speaker - ADUN BN diarah keluar Dewan!Hanya setengah jam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor berlangsung, Mohd. Isa Abu Kassim (BN-Batang Kali) dikenakan tindakan keluar dewan dan digantung daripada persidangan hari ini.

Speaker DUN, Teng Chang Khim memutuskan tindakan itu di bawah Peraturan 44 (2) Peraturan Tetap Dewan apabila Mohd. Isa tidak berpuas hati dengan jawapan yang dikemukakan kepada Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (PKR-Ijok) mengenai program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) khusus kepada para penjawat awam negeri.

Dalam sesi soalan lisan, Mohd. Isa mengemukakan soalan tambahan kepada Abdul Khalid yang juga Menteri Besar mengenai perkara itu, namun beliau dikatakan tidak menjawab soalan tersebut dan hanya menyatakan program MES membabitkan semua rakyat termasuk penjawat awam negeri.

Bagaimanapun, Mohd. Isa kemudiannya bangkit dan menyatakan Abdul Khalid tidak menjawab soalan tersebut tetapi Chang Khim sejurus selepas itu menyatakan kepada Mohd. Isa bahawa soalan tersebut telah dijawab oleh Abdul Khalid.

Namun, Mohd. Isa tetap dengan pendiriannya bahawa soalan tersebut tidak dijawab selain terus menuntut jawapan daripada Abdul Khalid sehingga menyebabkan Chang Khim pada pukul 10.30 pagi ini mengarahkankannya keluar dewan dan digantung sehari daripada menghadiri sidang DUN pada hari ini.

Mohd. Isa ketika ditemui di luar dewan berkata, beliau kesal dengan tindakan yang dikenakan ke atasnya kerana beliau hanya menuntut Abdul Khalid menjawab soalan tersebut.

Bagaimanapun katanya, Abdul Khalid tidak menjawab soalan berkenaan dan ia menimbulkan pelbagai persoalan terhadap keberkesanan program MES dan kesungguhan kerajaan negeri dalam membantu meningkatkan taraf para penjawat di negeri ini.

“Saya hanya tanya kepada Ijok (Abdul Khalid) mengenai program MES kepada penjawat awam, dia tak jawab. Saya dianiaya dan dikatakan tidak menghormati beliau (Speaker).

“Ijok tidak menyatakan apakah programnya untuk penjawat awam, adakah beliau sama dengan DAP untuk buang kakitangan awam,” katanya.Suara Politik
Taminsari

Tiada ulasan: