Isnin, November 21, 2011

Anwar ..Ohhh Anwar!


Pada satu ceramah politik di Batu Pahat baru-baru ini, Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim tampil seperti biasa - membakar sentimen rakyat.

Strateginya juga sama, membangkitkan kebencian bukan Melayu kepada kerajaan dan UMNO. Selain itu, tidak habis-habis beliau menggambarkan Malaysia ini negara yang begitu buruk seolah-olah tidak layak dihuni. Beliau turut menggunakan ceramah seperti itu untuk mengheret rakyat agar bersimpati dengannya yang kini menghadapi perbicaraan kes liwat.

Seperti biasa, akan ada kambing hitam. Beliau menyalahkan UMNO dan kerajaan kononnya kerana membawa aib dan kezaliman. Diri sendiri yang menjadi punca dan melakukan perbuatan tidak bermoral, mengapa pihak lain yang dipersalahkan. Kita sudah tak larat nak geleng kepala.

Hendak cakap berlapik dan berkias, ada yang tidak faham-faham. Waktu ‘sedap’ melakukan aktiviti songsang, pernah orang seperti itu teringatkan rakyat atau UMNO. Apabila untuk menyelamatkan diri, baru mencari simpati rakyat dan tohmah pula UMNO.

Tetapi Allah Maha Kuasa. Rakyat juga semakin sedar dan dapat menilai siapa sebenarnya Anwar. Majlis-majlis beliau tidak lagi mendapat sambutan hangat sebagaimana dulu. Isu moral yang serius menghakis kepercayaan rakyat terhadap Anwar.

Ada info yang mengatakan bahawa jika beliau hadir program pembangkang, sudah ada kalangan pemimpin dan aktivis pembangkang, yang tidak selesa. Dalam diam mereka melihat beliau sebagai liabiliti.

Sampai hari ini Anwar masih gagal menjawab banyak persoalan berkaitan isu-isu salah laku seks termasuk bersama pelacur dan dakwaan aktiviti biseksual. Pun begitu, beliau ghairah mahu menjadi Perdana Menteri. Belum pernah dalam sejarah, rakyat Malaysia mengizinkan pemimpin yang menghadapi isu moral yang serius untuk diangkat sebagai ketua kerajaan.

Rakyat Malaysia tidaklah miskin moral dan masih kuat berpegang kepada nilai murni. Inilah kebimbangan ramai pemimpin pakatan pembangkang termasuk DAP dan Pas. Namun kedua-dua parti itu sudah bersedia mencari pemimpin alternatif bagi menggantikan Anwar sekiranya pakatan pembangkang berkuasa.

Isu moral Anwar bukan sahaja menyebabkan populariti beliau jatuh malah pemimpin pembangkang lain terpalit sama.

Kajian Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) terhadap populariti personaliti lima pemimpin mendapati bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad terus kekal popular dan sokongan semua kaum ke atas Najib meningkat. Sebaliknya, tiga pemimpin pembangkang, Anwar, Menteri Besar Kelantan, Nik Aziz Nik Mat dan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng merosot.

Anwar juga hari demi hari makin keruh air mukanya dan tidak lagi jernih, seperti dulu. Apakah itu suatu petunjuk, untuk direnungkan oleh insan-insan kerdil seperti kita?

Suara Politik
Taminsari

1 ulasan:

PemikirpolitikJerantut berkata...

MOHON LINK TUAN,
http://pemikirpolitikjerantut.blogspot.com/