Sabtu, Mei 15, 2010

P212 Sibu : Pesanan buat penyokong-penyokong PAS yang bakal mengundi DAP di Sibu!

Ini adalah peringatan buat penyokong-penyokong PAS yang bakal mengundi DAP di Sibu esok. Sebelum keluar mengundi sila renungkan kembali ‘fatwa’ yang pernah PAS keluarkan pada suatu ketika dahulu:

Pada tahun 1995, terdapat laporan dari Tumpat yang menyebut seorang pemimpin Pas berkata, orang yang beragama Islam tidak boleh mengundi calon dari kalangan bukan Islam dalam pilihan raya kerana ia bertentangan dengan kehendak Islam. ``Usahkan orang bukan Islam, orang Islam pun kalau tidak turut Islam tidak boleh undi, malah orang Islam pun kalau dia bawa dasar yang bukan Islam, rakyat tidak boleh mengundinya,'' kata laporan itu.

Ketika PRU ke-12 yang lalu, PAS sudah menggunakan taktik yang sama iaitu semasa bekas MB Perak bertanding di DUN Pasir Panjang, Lumut Perak. PAS mengeksploitasikan isu ini dengan mengatakan adalah haram bagi orang Islam memilih pemimpin daripada kalangan bukan Islam. Sebelum pembuangan undi pada 8 Mac 2008 yang lalu, petugas-petugas PAS mengedarkan beribu-ribu risalah di masjid dan surau dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Pasir Panjang yang ditandingi calonnya, Mohammad Nizar Jamaluddin.

Katanya, risalah itu memetik fatwa daripada muzakarah ulama yang mengatakan HARAM bagi orang Islam memilih calon bukan Islam, iaitu Dr S. Vasan ketika itu daripada MIC yang mewakili BN. Agak menarik apabila sudah berjaya membentuk kerajaan buat sementara waktu, beliau ( Mohammad Nizar ) mengatakan beliau Menteri Besar untuk semua kaum. Sekarang baru kita nampak wajah PAS yang sebenar .

Sebenarnya, bukan hanya ahli PAS yang keliru dengan fatwa politik sebegini, malah para pemimpin PAS sendiri sudah berkecamuk kerana terlalu banyak fatwa politik dipersoalkan semula oleh ahli. Tetapi dalam konteks hari ini dan demi menyelamatkan akidah orang Islam, khususnya para pengikut PAS yang tidak mampu berfikir dan bersikap `apa yang dikatakan oleh tok guru adalah betul,' maka PAS – Ustaz Abdul Hadi dan Tok Guru Nik Aziz perlu menjawab persoalan yang mahukan penjelasan mengenai kedudukan parti itu berhubung tuduhan yang menganggap UMNO yang bekerjasama dengan MCA dan MIC sebagai kafir.

Bagaimana pula undi bukan Islam kepada PAS? Halal ke Haram ? Persoalan paling besar hari ini ialah di manakah kedudukan orang bukan Islam di kaca mata PAS? Bagaimanakah kedudukan orang bukan Islam sekiranya mereka turut sama menyokong dan mengundi PAS? Adakah bagi PAS, hendak masuk syurga begitu mudah, hanya perlu menyokong atau mengundi PAS sahaja? Jadi apa sebenarnya tujuan PAS menubuhkan Kelab Penyokong PAS yang mana rata-ratanya bukan orang Islam.

Ustaz Abdul Hadi dengan bangganya melancarkan Kelab Penyokong Pas sebelum pilihanraya ( PRU – 12 ) tidak lama dahulu dengan harapan untuk menarik undi bukan Islam. Tidak haram ke? Bila UMNO buat dituduh kafir, tapi bila PAS buat tak apa asalkan dapat undi. Dah tak kira halal ke haram ke, janji dapat undi . Hina sangat ke UMNO kepada PAS yang mana rata-ratanya beragama Islam. Bangga sangat ke PAS dengan Kelab Penyokong PAS mereka yang rata-ratanya bukan Islam. Adakah ini mengikut kehendak Islam.

Maka timbul tanda tanya yang tidak pernah PAS jawab: ``Bagaimana pula kerjasama yang pernah terjalin antara PAS, Keadilan dan DAP sekarang ini? Dan bagaimana pula dengan usaha PAS sama ada di Kelantan atau Terengganu, yang begitu bersungguh-sungguh mahu mendapat sokongan dan kerjasama pengundi Cina? Bagaimana pula dengan Kelab Penyokong PAS yang mana rata-rata ahli nya bukan beragama Islam. Adakah mereka kena “ masuk Islam “ barulah undi-undi meraka menjadi halal. Jadi siapakah yang sebenarnya menghalalkan yang haram. PAS atau UMNO.?

Adakah hanya UMNO yang berkawan dengan MCA dan MIC sahaja termasuk dalam kategori tuduhan PAS iaitu kafir tetapi PAS yang mengadakan kerjasama dengan DAP dan Keadilan dalam Pakatan Rakyat dikecualikan? Mungkin itu sebabnya Ustaz Abdul Hadi boleh berpelukan dengan Lim Kit Siang, pemimpin yang secara terbuka menentang penubuhan negara Islam PAS.

Adalah malang bagi pengikut parti itu yang mempercayai fatwa seperti ini, yang hanya bermatlamatkan politik dan kejayaan dalam pilihan raya. Orang kampung boleh dianggap sebagai kumpulan yang tertutup minda kerana sikap percayakan Tok Guru sahaja, tidak baca akhbar atau majalah dan menghadkan pergaulan kepada kelompok mereka sahaja, tetapi bagaimana pula dengan cerdik pandai dan golongan profesional yang menyokong PAS?

Adakah mereka juga menjadi golongan taksub sehingga tidak mampu berfikir? Mereka mungkin menyokong sebagai satu eskapisme akibat persoalan hati - mungkin merajuk, mungkin marah, mungkin kecewa dan mungkin juga gagal mendapatkan sesuatu yang dihajati - tetapi tidakkah boleh mereka fikirkan soal percanggahan dan keanehan fatwa yang dibawa oleh PAS?

Sebenarnya, terdapat terlalu banyak kecelaruan dalam PAS. Selain fatwa politik yang dibawa, pemimpin parti itu telah banyak lupa apa yang dikata dan lakukan.Ketika berbaik dengan DAP, PAS tanpa segan silu sengaja melupakan tentang isu kafir yang dilemparkan kepada UMNO yang bekerjasama dengan MCA dan MIC. Dan apabila tidak lagi bersekongkol dengan DAP, Ustaz Abdul Hadi pula lupa yang dia pernah berpelukan dengan Kit Siang hingga sanggup menyifatkan pemimpin tertinggi DAP sebagai `sudah luput masa' dan tidak lagi sesuai untuk menonjolkan diri bertanding dalam pilihan raya lalu.

"Kita anggap dia ( Kit Siang dan Karpal Singh ) tokoh yang sudah luput masa, macam ubat yang habis tempoh," adalah ayat yang disuarakan. Tetapi apabila Karpal Singh dan Lim Kit Siang menang di tempat masing-masing keadaan berubah. Sekarang kedua-duanya adalah kawan baik Abdul Hadi. Satu soalan kepada pemimpin-pemimpin Pas yang menganggap diri mereka terlalu Islam. Apakah hukumnya bekerjasama dengan DAP dan PKR. Halal ke Haram ?

Slogan undi PAS masuk syurga tidak akan membolehkan parti itu menyaingi UMNO yang diterima oleh semua kaum kerana pendekatannya yang adil dalam soal agama dan dinamik dalam membangunkan negara. Malah Malaysia di bawah pentadbiran kerajaan BN yang ditunjangi UMNO telah diiktiraf pula oleh negara-negara Islam dan bukan Islam di persada antarabangsa sebagai negara Islam contoh. UMNO bukan sahaja berjaya menjadikan Malaysia sebuah negara paling pesat membangun, tetapi turut menjadi pemimpin dalam perbankan Islam, takaful dan kini sedang merobah sistem kewangan antarabangsa ke arah sistem Islam melalui penggunaan dinar emas.

Pada penyokong-penyokong PAS yang fanatik dan para profesional mereka yang masih keliru itu berfikirlah dengan rasional. Tuhan memberi kita akal untuk berfikir dan gunakanlah dengan sebaik-baiknya. Siapa yang sebenarnya yang memperjuangkan agama, bangsa dan negara kalau bukan UMNO itu sendiri.

Nik Aziz bukan tuhan yang boleh menjanjikan seseorang yang masuk PAS itu akan masuk syurga kerana beliau sendiri pun tiada kepastian. Bagaimana pula dengan umat Islam yang lain yang tak berminat masuki politik. Adakah mereka dijanjikan neraka kerana tak masuk PAS. Adakah dengan mengundi PAS akan dapat tiket masuk ke syurga? Tiada siapa yang boleh memberi jawapan kecuali yang maha esa.

Dan kepada penyokong-penyokong PAS yang bakal mengundi calon DAP di Sibu esok diharap dapat berfikir dua kali sebelum membuang undi anda. Jika PAS mengatakan adalah HARAM jika anda mengundi bukan Melayu, adalah lebih baik anda mengundi calon BN. Walaupun calon BN juga bukan melayu, tetapi BN tidak menyalahgunakan ugama demi kepentingan politik.

Mudah-mudahan Allah Taala memberi petunjuk kepada mereka yang semakin keliru itu kembali kepanggal jalan. Insya Allah.
Amin.

Salam 1Malaysia, Rakyat didahulukan, Pencapaian di utamakan.

Suara Politik
Taminsari

1 ulasan:

wasabi berkata...

Salam..Info yang saya dapat dari blogger Sarawak..!

Malam tadi Hadi Awang berceramah di sebuah restoran pro Dap. Lampu begermerlapan dan tetamu yang hadir pun ramai, hingga penuh sesak jalan. Tal terkira jumlah pendengar ceramah Hadi Awang akhir sekali hidangan sebanyak 20 pinggan pun dikeluarkan untuk menjamu tetamu.

Soal makanan dan jumlah kehadiran tidak menjadi soal, yang pentingnya ialah fatwa Hadi Awang yang menyeru supaya orang Islam mengundi calon Dap . Tambahnya lagi undi Dap membuatkan kita tidak dijilat api neraka. Wah patutlah ramai wanita Pas Selangor turun ke Sibu untuk mencari syafaat Hadi Awang.

Semalam dan hari ini sudah ramai penyokong Pas telah balik ke semenanjung kerana gagal dalam misi mereka untuk menawan hati penduduk tempatan. Hari ini ramai dari mereka berderet dan berserandih berjalan kaki dari Kampung Hilir menuju ke Bandar Sibu untuk membeli belah sebagai buah tangan untuk di bawa balik ke semenanjung.