Jumaat, Mac 20, 2009

Sembang Jumaat : Propaganda Ajaran Hindu Didalam PR!
Penulis ingin menarik perhatian pembaca kali ini terhadap sesuatu yang penulis fikir penting, dan perlu dihebah kepada semua yang menyokong dan juga ahli PKR yang beragama Islam khususnya.

Jika kita perasan, Anwar selaku ketua/penasihat PKR selalu menyebut perkataan "Makkal Shakti" didalam ceramah-ceramahnya sebelum dan juga selepas kemenangan besar PRU lepas. Tapi adakah beliau faham maksud disebalik perkataan itu?

Secara umum ramai yang berpendapat Makkal Shakti membawa maksud kuasa rakyat, tetapi tahukah kita maksud sebenar perkataan tersebut? Atau mempunyai propaganda daripada mereka yang beragama Hindu? Mengikut Wiki, Shakti membawa maksud:

“'The Divine Mother'. Shakti represents the active, dynamic principles of feminine power. In Shaktism, Shakti is worshiped as the Supreme Being.

However, in other Hindu traditions of Shaivism and Vaishnavism, Shakti embodies the active energy and power of male deities (Purushas), such as Vishnu in Vaishnavism or Shiva in Shaivism. Vishnu's shakti counterpart is called Lakshmi, with Parvati being the female shakti of Shiva.”
Rujukan: Wikipedia

Ianya adalah nama seorang dewa didalam ajaran Hindu! Malah ianya juga merupakan satu lagi cabang didalam ajaran hindu yang dipanggil Shaktism. Saya tidak mahu membuat andaian melulu tentang pegangan agama Anwar, tetapi samada dia sengaja ataupun tidak perasaan, Anwar telahpun menyekutukan Allah dengan melaung-laungkan mereka ini adalah 'Rakyat Shakti'. Rakyat kepada dewa hindu bernama shakti :

“ Apabila engkau meminta, maka mintalah kepada Allah, dan apabila engkau memohon pertolongan maka pohonlah pertolongan itu kepada Allah.”
- HR. At-Tirmidzi

Syirik adalah perbuatan menyekutukan Allah dalam apa juga bentuk sama ada perkataan, pegangan, perbuatan dan iktiqad iaitu dengan menjadikan suatu yang lain iaitu makhluk bernyawa atau tidak sekutu bagi Allah.
(Rujukan: Wikipedia)

Apabila kita bertawakal dan bergantung kepada selain daripada Allah, ini merupakan mempersekutukan Allah dan ianya adalah syirik. Bahkan ianya boleh membatalkan Islam( Rujukan: Harakah). Mungkin apa yang dilakukan oleh Anwar adalah dengan tidak sengaja, atau kerana dia adalah naif atau tidak sedar kerana asyik melihat sokongan yang diberikan kepadanya sehingga terlupa tentang halal dan haram dan syirik khafi (tersembunyi) dan syirik jadi (terang dan nyata).

“ Dan sesungguhnya telah diwahyukan kepadamu dan kepada nabi-nabi terdahulu sebelummu, jika kamu mempersekutukan Tuhan, nescaya akan terhapuslah segala amalanmu dan tentulah kamu termasuk di kalangan orang yang rugi.”
– az-Zumar:65

Tetapi jika apa yang dilaung-laungkan oleh Anwar dan pengikutnya(yang beragama Islam) tidak mempunyai niat untuk menyekutukan Allah, ianya tetap salah,makhruh dan mungkin juga berdosa. Ramai yang terjerumus dalam suatu perbuatan tanpa menyedari buruknya perbuatan tersebut. Janganlah kita terikut-ikut dengan cara sesuatu puak/kaum, kerana kita mempunyai cara kita sendiri sebagai Muslim.

“ Barangsiapa meniru suatu kaum, maka ia termasuk dari kaum tersebut.”

- HR. At-Tirmidzi

Janganlah kita melaung-laungkan sesuatu perkataan yang kita tidak fasih atau faham, kerana takut apa yang dilaungkan kita itu mungkin terjatuh kedalam syirik khafi kerana kejahilan kita. Kes yang sama juga kita boleh berikan didalam lirik-lirik lagu didalam bahasa selain bahasa ibunda kita kerana takut terdapat propaganda jahat daripada agama lain cuba merosakkan akidah umat Islam kita ini.

Cuba kita selidiki secara mendalam perkataan yang terkandung dalam sesuatu ayat itu sebelum kita menelannya, takut-takut ada propaganda yang tersirat dan juga tersurat. Akhir kata, penulis harap penyokong PR janganlah kita dengan sembrono menyebut-nyebut apa yang dilaungkan oleh Anwar. Mungkin ada udang disebalik batu.

Warna-warna politik
Taminsari

6 ulasan:

Unknown berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Unknown berkata...

SALAM SDR TAMINSARI
ANWAR SENDIRI MUNGKIN SUDAH TIDAK KONSISTEN DLM SOAL PEGANGAN AGAMA ISLAM. DIA MERASAKAN BAHWA ISLAM ADALAH AGAMA LIBERAL. AGAMA YG BOLEH DIPERKOTAK KATIKAN.

TAK HAIRAN LAH SKRG NI PUN DIA MENGAGUNG2KAN APA JUA AGAMA YG BOLEH MENDATANGKAN KEUNTUNGAN KPD DIRINYA...NAUZUBILLAHHH...

Taminsari berkata...

Salam Sdr.Jefry..

Inilah rupa " sesumpah hidup " yang sebenarnya..seperti apa yang Dato Nalla dan Chandra Muzaffar nyatakan sebelum ini. Apabila bercakap dengan orang Cina, dia akan berkata lain, depan orang India lain dan depan orang Melayu pun lain? Apakah pegangan ugama Anwar sekarang? Wallahualam..

Salam perjuangan..

ORANG KG berkata...

salam,terima kasih bro kerana mendapatkan maklumat mengenai makhal sakthi,teman dah lama mencari maksud itu dan tanggapan teman rupanya betul iaitu makhal sakti seperti memuja dewa kaum hindu,kepada puak-puak PKR bawa-bawalah bertaubat jangan dok tau buat dan redah aje ikut apa ketua mike cakap.

tima kasih

Unknown berkata...

salam.....
saya rasa ada kesilapan dalam penterjemahan saudara tentang makkal sakthi...maksud yang sebenar makkal sakti ialah demokarsi iaitu dari rakyat, kepada rakyat oleh rakyat.ia cuma satu perkataan lama yang telah diberi nama baru oleh pembangkang.biasa la siapa tak kenai DSAI ,bijak bermain kata kata dan orang pun mudah terikut-ikut. memang benar maksud Sakthi yang satu lagi ialah dewa orang hindu.....satu perkataan dua makna itulah kesimpulannya.....jadi agak keterlaluan kalau kita nak hukum orang yang mengamalkan makkal sakhti sebagai syirik.....tapi apa pun jangan kita cepat sangat terpesona dengan istilah istilah baru yang di perkenalkan oleh DSAI dan kita pun puja dia....ada orang pandai bercakap tapi tak pandai buat kerja dan selama ini DSAI dah banyak bercakap tapi Selama ini saya jarang nampak kehebatan nya dalam praktikaliti....itu sahaja...wassalam

Tai berkata...

ya, satu perkataan dua makna. Dalam hokkien pun satu perkataan, boleh jadi dua ke tiga makna. Tapi, dua tiga makna untuk satu perkataan itu bergantung pada tune bunyi. Ha, kena paham.