Ahad, November 02, 2008

Selangor Bakal Menjadi Pengeluar Babi Terbesar di Semenanjung

Amat menyedihkan seseorang yang telah berumur lebih puluh tahun dilahir dan besar dinegara ini masih tidak tahu sensitiviti masyarakat Melayu dan Islam negara ini. Itulah Teresa Kok wakil rakyat DAP Selangor yang sangat berbangga dengan mengumumkan bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor meluluskan projek untuk mendirikan ladang penternakan babi bernilai RM 100 juta di Sepang. Keputusan itu dibuat pada mesyuarat Exco pertama Selangor tidak lama dahulu.

“ Saya rasa amat berbangga dengan keputusan kerajaan negeri ( Dibawah YB Tan Sri Khalid Ibrahim ) meluluskan projek ini”. Teresa Kok mengatakan “ saya betul-betul tidak faham kenapa segelintir orang amat sensitif jika menyentuh perkara berkaitan babi atau daging babi. Sambil mengambil contoh dimana beliau pernah melihat babi-babi berkeliaran di perkampungan orang Melayu di Tumpat, Kelantan ( Negeri di bawah Pemerintahan Pas ) sewaktu melawat negeri itu beberapa tahun lalu. Beliau mahu perkara yang berkaitan dengan ternakan babi seharusnya tidak menjadi isu sensitif. Diharap Pas dibawah Tok Guru Nik Aziz dapat menjawab isu tomahan Teresa Kok ini. Amat memalukan apabila Teresa Kok mengatakan babi berkeliaran di perkampungan Melayu diKelantan. Sudahlah nak menternak babi, kemudian mengambil kampung Melayu sebagai bahan rujukan nya.

Teresa Kok jangan cepat lupa sejarah. Virus Nipah yang melanda Bukit Pelanduk, Negeri Sembilan sembilan tahun yang lalu. Berapa ramai yang mati akibat virus maut yang berjangkit itu. Moden macamana ladang ternakan babi itu kalau dah menjadi wabak, tiada siapa yang boleh menahan. Berapa ramaikah taukeh-taukeh babi yang membunuh diri apabila wabak virus nipah melanda. Berapa ratus ribu ekor babi-babi ternakan mereka terpaksa dimusnahkan. Berapa ramai tenaga-tenaga pekerja Melayu ( dari Jabatan Haiwan ) yang telah digunakan untuk menghapuskan babi-babi ini. Cukuplah ianya menjadi satu sejarah hitam negara. Jangan di sebabkan perkara sensitif ini orang Melayu yang akan menjadi mangsa lagi. Cukuplah. Ambil lah iktibar dari peristiwa ini supaya perkara yang sama tidak akan berulang lagi.

Ingat Teresa Kok, negara ini adalah negara Islam. Majoriti rakyat negara ini adalah beragama Islam. Hormatilah sikit sensitiviti orang Melayu. Dah terlampau banyak ladang-ladang ternakan babi dinegara ini melebihi permintaan rakyat yang bukan beragama Islam. Janganlah nak berbangga sangat untuk menjadikan Malaysia sebagai pengekspot daging babi terbesar di Asia Tenggara. Lihatlah Singapura. Siapa majoriti rakyat disana. Nak tanya Teresa Kok, adakah ladang ternakan babi disana? Tak ada. Kenapa ? Kerana mereka tahu babi tu pengotor dan busuk. Tak layak untuk diternakkan disana. Yang busuk dan kotor tu cuma layak di negara ini. Itulah yang terjadi kepada negara kita sekarang.

Kepada MB Selangor, YB Khalid Ibrahim, jadikan “ virus nipah “ sebagai pengajaran yang berguna sebelum projek ini diteruskan. Janganlah nanti apabila wabak ini berulang semula atau wabak-wabak lain yang dibawa oleh babi-babi ini menyerang negeri Selangor baharulah menyesal kemudian hari. Inilah agenda DAP untuk menyakitkan hati orang Melayu. Tak tahulah pula kalau YB Khalid Ibrahim tak rasa apa-apa. Janji income masuk untuk negeri Selangor. Belum habis dengan isu penghapusan DEB yang dah melukakan perasaan orang Melayu dan YB juga yang menyokongnya, ditambahkan lagi dengan kelulusan dari kerajaan negeri Selangor untuk ladang ternakan babi tersebut. Besar ladang babi ini jika kos pembinaan nya berjumlah RM 100 juta. Agak-agaknya beratus ekor ribu babi yang dapat diternakkan ya?

Kepada YB Pas yang duduk didalam EXCO Selangor seperti Datuk Hassan Ali, lakukan lah sesuatu. Janganlah bersubahat. Teresa Kok dah kata banyak babi-babi berkeliaran di kampung Melayu diKelantan. Siasatlah dulu. Malu kita kalau dikampung Melayu , babi-babi berkeliaran. Dalam maknanya ini. Fikirkan lah kembali perkara ini sedalam-dalamnya sebelum rakyat Selangor bangun memberontak. Berpesan-pesan dengan kebenaran, berpesan-pesan dengan kebaikan.

FAKTA ( Jangan Lupa )
· Wabak Japanese Encephalitis (JE) dan virus Nipah menular di Bukit Pelanduk pada 1999
· Lebih 100 nyawa terkorban termasuk kira-kira 30 kanak-kanak
· Bukit Pelanduk dan kawasan berdekatan dipercayai ladang ternakan terbesar di Asia
Tenggara dan menjadi pembekal utama bekalan khinzir terbesar Asia Tenggara
· Penduduknya mengusahakan ternakan itu mengikut tradisi keluarga bermula 1950-an
· Antara faktor yang dikatakan menjadi punca wabak merebak adalah kelemahan sistem
kumbahan di kawasan itu sehingga mencemarkan bukan saja penempatan terbabit, malah
sungai dan parit berhampiran.
· Nyamuk Culex dikesan menjadi pembawa virus JE. Nyamuk Culex kebiasaannya aktif dari
jam 6 petang hingga 6.30 pagi.

Apabila Lim Kit Siang menyalahkan kerajaan atas apa yang berlaku, berikut adalah kenyataan akhbar Pengerusi Kebangsaan DAP itu di Petaling Jaya pada 6 Jun 2000.

Kabinet Harus Meluluskan Pakej Kewangan Bernilai RM1 Bilion Untuk Mengubah Kecuaian Dan Sikap Tidak Ambil Peduli Terhadap Bencana Virus Nipah Yang Disebabkan Oleh Kerajaan Dalam Industri Penternakan Babi. Kejadian itu telah memusnahkan industri penternakan babi yang bernilai berbilion ringgit, dan lebih daripada 1 juta ekor babi telah dimusnahkan dan lebih daripada 100 nyawa telah terkorban.

Tahun lepas, saya telah berkata di Parlimen bahawa kejadian virus Nipah dapat dielakkan jika Menteri Kesihatan dan kerajaan adalah berhati-hati, cekap dan berkesan untuk mempelajari ajaran daripada kejadian virus Nipah pertama yang berlaku di Perak pada Oktober/November 1998 dan mendapatkan nasihat pakar-pakar tempatan.

Atas sebab ini, Ahli Parlimen DAP telah menuntut kerajaan supaya menanggung tanggungjawab ke atas kejadian virus Nipah. Pada persidangan Parlimen bulan Mei lalu, saya telah menyeru kerajaan mengadakan pakej kewangan bernilai RM1 bilion untuk memberi pampasan dan menyelamatkan industri penternakan babi. Saya juga menyeru Kabinet meluluskan plan ini untuk mengubah kecuaian dan sikap tidak peduli terhadap kejadian virus Nipah yang disebabkan oleh kerajaan. Pakej itu harus mengandungi perkara-perkara berikut:
Pampasan sebanyak RM250 juta bagi 1 juta ekor babi yang dimusnahkan pada harga RM250 setiap ekor babi.

Kemudahan pinjaman faedah rendah sebanyak RM500 juta bagi industri penternakan babi supaya industri ini berpulih semula. Pampasan sebanyak RM200 juta bagi penduduk kampung, iaitu orang Cina, Melayu dan India yang mengalami kesusahan kewangan atau kerugian menjelang kejadian itu, akibat daripada dipaksa meninggalkan rumah, tempat kerja mereka atau binatang ternakan mereka termusnah.

Pampasan sebanyak RM50 juta bagi ahli keluarga 110 orang mangsa yang terkorban akibat daripada kejadian virus Nipah. Jadi nasihat kepada Teresa Kok, belajarlah dari peristiwa ini. Janganlah berbangga sangat atas kelulusan itu ( mendirikan kilang menternak babi ). Nanti bila dah jadi barah, kerajaan pula yang menjadi mangsa dan dipersalahkan. Saya tak mahu duit cukai pendapatan saya digunakan untuk membayar pampasan babi-babi yang dimusnahkan nanti. Hentikan lah pembinaan ladang babi di Sepang itu.

TAMINSARI
Shah Alam.

2 ulasan:

Taminsari berkata...

FORUM UTUSAN MALAYSIA 10-4-2008
Ambil iktibar wabak JE - Surat 1

AMAT menyedihkan seseorang yang telah berusia lebih empat puluh tahun dilahir dan dibesar di negara ini masih tidak tahu sensitiviti masyarakat Melayu dan Islam negara ini. Itulah Teresa Kok wakil rakyat DAP Selangor yang sangat berbangga dengan mengumumkan bahawa kerajaan campuran negeri Selangor meluluskan projek untuk mendirikan ladang penternakan babi bernilai RM100 juta di Sepang. Keputusan itu dibuat pada mesyuarat Exco pada Rabu lalu.

“Saya rasa amat berbangga dengan keputusan kerajaan negeri (di bawah pimpinan Tan Sri Khalid Ibrahim) meluluskan projek ini,” beliau dipetik sebagai berkata. Kata Teresa lagi: “Saya betul-betul tidak faham kenapa segelintir orang amat sensitif jika menyentuh perkara berkaitan babi atau daging babi.”
Beliau kemudian memberikan contoh pernah melihat babi-babi berkeliaran di perkampungan orang Melayu di Tumpat, Kelantan (negeri di bawah pemerintahan Pas) sewaktu melawat negeri itu beberapa tahun lalu.

Teresa jangan cepat lupa sejarah virus Nipah yang melanda Bukit Pelanduk, Negeri Sembilan sembilan tahun yang lalu. Berapa ramai yang mati akibat virus maut yang berjangkit itu. Moden macam mana ladang ternakan babi itu kalau sudah menjadi wabak, tiada siapa yang boleh menahan.
Berapa ramaikah tauke-tauke babi yang membunuh diri apabila wabak virus Nipah melanda? Berapa ratus ribu ekor babi-babi ternakan mereka terpaksa dimusnahkan. Berapa ramai tenaga pekerja Melayu (dari Jabatan Haiwan) yang telah digunakan untuk menghapuskan babi-babi ini.
Cukuplah ia menjadi satu sejarah hitam negara. Jangan disebabkan perkara sensitif ini orang Melayu yang akan menjadi mangsa lagi. Cukuplah. Ambil iktibar daripada peristiwa ini supaya perkara yang sama tidak akan berulang lagi.

Ingat Teresa, negara ini adalah negara Islam. Majoriti rakyat negara ini adalah beragama Islam. Hormatilah sensitiviti orang Melayu. Sudah terlampau banyak ladang ternakan babi di negara ini melebihi permintaan rakyat yang bukan beragama Islam. Janganlah hendak berbangga sangat untuk menjadikan Malaysia sebagai pengeksport daging babi terbesar di Asia Tenggara.

Lihatlah Singapura. Siapa majoriti rakyat di sana? Saya ingin bertanya beliau, adakah ladang ternakan babi di sana? Tiada. Kenapa? Ini kerana mereka tahu babi tidak layak untuk diternak di sana. Yang busuk dan kotor itu cuma layak di negara ini. Itulah yang terjadi kepada negara kita sekarang.

Menyerang

Kepada Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim jadikan ‘virus Nipah’ sebagai pengajaran yang berguna sebelum projek ini diteruskan. Janganlah nanti apabila wabak ini berulang semula atau wabak-wabak lain yang dibawa oleh babi-babi ini menyerang negeri Selangor barulah menyesal kemudian hari. Inilah agenda DAP untuk menyakitkan hati orang Melayu. Tak tahulah pula kalau Khalid Ibrahim tidak rasa apa-apa. Janji pendapatan masuk untuk negeri Selangor.

Belum habis dengan isu penghapusan Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang telah melukakan perasaan orang Melayu yang beliau turut menyokongnya, ditambahkan lagi dengan kelulusan dari Kerajaan Negeri Selangor untuk ladang ternakan babi tersebut. Saya percaya ladang babi itu amat besar memandangkan kos pembinaannya berjumlah RM100 juta. Agak-agaknya beratus ribu babi yang dapat diternak.
Kepada Exco Pas dalam Kerajaan Negeri Selangor termasuk Datuk Hassan Ali, lakukanlah sesuatu. Janganlah bersubahat. Anda semua telah menyokong meluluskan pembinaan ladang babi ini. Walau apa pun alasan diberi, sebagai pemimpin yang dikatakan memperjuangkan Islam anda semua sepatutnya menentang dan bukannya menyokong.

Sudah terlalu banyak babi di Malaysia. Janganlah mahu menambahkannya lagi. Sepatutnya anda bertindak mengurangkan tetapi ini di sebaliknya. Sepatutnya kita belajar dari wabak Japanese Encephalitis (JE) di Bukit Pelanduk pada tahun 1999. Lebih 100 nyawa terkorban termasuk kanak-kanak.
Kita masih ingat apabila Lim Kit Siang menyalahkan kerajaan atas apa yang berlaku berikutan serangan virus Nipah. Berikut adalah petikan kenyataan akhbar Pengerusi Kebangsaan DAP itu di Petaling Jaya pada 6 Jun 2000.

‘‘Kabinet harus meluluskan pakej kewangan bernilai RM1 bilion untuk mengubah kecuaian dan sikap tidak ambil peduli terhadap bencana virus Nipah yang disebabkan oleh kerajaan dalam industri penternakan babi.
‘‘Kejadian itu telah memusnahkan industri penternakan babi yang bernilai berbilion ringgit, dan lebih daripada 1 juta ekor babi telah dimusnahkan dan lebih daripada 100 nyawa telah terkorban.
Jadi nasihat kepada Teresa Kok, belajarlah daripada peristiwa ini. Janganlah berbangga sangat atas kelulusan itu (mendirikan ladang ternakan babi). Nanti apabila sudah jadi barah, kerajaan pula yang menjadi mangsa dan dipersalahkan. Maka hentikanlah pembinaan ladang babi di Sepang itu.

TAMINSARI
Shah Alam.

Taminsari berkata...

CUMA BABI DIJAGA, PENDUDUK SELANGOR DIBIAR MEREMPAT!!!

Bila kandang babi terbesar dilulus kan oleh kjaan PR bila mula2 memerintah Selangor, mereka mendakwa projek itu diluluskan kerana kjaan dahulu pun telah meluluskan nya!!!

Ya, nampak nya dalam soal babi begitu pantas kjaan PR skrg melulus kan nya dengan mengaitkan kjaan dahulu!!!

Tetapi itu kisah babi, yg begitu mendapat tempat di hati pemimpin PR malah yg jaga hal ehwal babi pu diserah kan kepada org islam...waa..maha hebat!!!!

Tetapi, bila masuk soal tanah setinggan yg diluluskan oleh kjaan dahulu kepada penduduk Selangor..mengapa ditarik balik??? mengapa soal babi sahaja dijaga sedang kan soal penduduk setinggan yg kebanyakan melayu dibaikan??

42 keluarga yg diberi kebenaran memiliki tanah seluas 3/4 ekar di Kampung Baru Seri Pochong oleh kerjaan BN telah ditarik balik oleh kjaan pimpinan PR sekarang!!

Amat menyedih kan kerana mereka telah menduduki tanah itu selama 30 tahun akan menjadi pelarian di bumi sendiri!!!

Kelulusan tanah itu telah mereka perolehi pd 13 Feb tp malang nya pada 2 April kelulusan itu telah ditarik balik!!

Kesimpulan nya, hanya babi yg dijaga kebajikan nya di selangor, sedang kan rakyat sendiri dibiar merempat!!!