Khamis, Jun 19, 2014

MB Khalid dayus, tetap mahu Bible dipulangkan?


Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor kekal dengan keputusan supaya Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) memulangkan 351 buah Bible yang dirampas daripada Persatuan Bible Malaysia (BSM) pada Januari lalu.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, pemulangan kitab itu bagaimanapun perlu mengikut ketetapan yang dipersetujui oleh pihak-pihak terlibat dalam perbincangan tentang isu tersebut.

"Isu ini sudah dibincangkan dan jika ada ketetapan yang dicapai, saya akan menghadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah untuk memberikan pilihan yang telah dipersetujui sebelum membuat pengumuman.

"Salah satu daripada pilihannya sudah tentu memulangkan Bible itu tetapi prosesnya perlu dibuat dengan betul," katanya kepada pemberita selepas menghadiri sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini hari ini.

Satu mesyuarat khas untuk membincangkan status Bible yang dirampas oleh JAIS pada 2 Januari lalu diadakan semalam.


Mesyuarat itu turut melibatkan Mufti Negeri, Datuk Seri Mohd. Tamyes Abd. Wahid; Exco Agama, Sallehen Mukhyi; Penasihat Undang-undang Negeri, Datuk Nik Suhaimi Nik Sulaiman serta wakil Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan JAIS.

Abdul Khalid dalam pada itu berkata, beliau bercadang untuk menghadap Sultan Selangor esok. Daripada apa yang berlaku, Khalid dilihat tunduk dan takut kepada rakan komponen dalam Pakatan Rakyat (PR).

Nampaknya Khalid sekali lagi membenarkan dirinya tunduk kepada tekanan DAP selain terbawa-bawa pendekatan liberal PKR. Antara menjaga kesucian Islam dan kepentingan politik, beliau memilih yang kedua!

Sikap Khalid yang tidak tegas dalam cubaan tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Selangor yang mahu meminda Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan di Kalangan Orang Islam).Keputusan Mahkamah Rayuan dalam isu tersebut juga sudah jelas. Menteri besar jenis apakah beliau?

Sepatutnya Khalid lantang menyanggah cubaan berbahaya tiga wakil rakyat DAP yang mahu Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan di Kalangan Orang Islam) Selangor 1988 dipinda.


Khalid dayus kerana bersubahat dengan pemimpin bukan Islam dalam Pakatan melibatkan isu kalimah Allah. Khalid tidak boleh menjadi dayus dan kelihatan bersubahat dengan pemimpin DAP memudaratkan kepentingan Islam!

Isu kalimah Allah boleh disifatkan sebagai cabaran pada masa depan yang bakal dihadapi oleh umat Islam. Inilah ujian kepada masa depan umat Islam. Berserah begitu sahaja dalam isu kalimah Allah atau bangkit mempertahankannya habis-habisan ketika pihak lain jauh lebih berani dan ke hadapan.

Awal bulan ini, Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menyerbu Pertubuhan Bible Malaysia (PBM) dan merampas lebih 300 AlKitab dan Bup Kudus (Bible Iban), manakala Presiden PBM dan pengurus pejabat ditahan untuk disoal siasat.

Kejadian berlaku sewaktu pekerja sedang membawa masuk barangan dan pejabat mereka didatangi 20 pegawai Jais bersama dua anggota polis kira-kira jam 2 petang.

Pegawai PBM dibebaskan dengan jaminan polis pada jam 4 petang hari yang sama namun tidak diberitahu sebarang pertuduhan yang akan dikemukakan kepadanya.

Suara Politik
Belantan

Tiada ulasan: