Khamis, Oktober 21, 2010

Kita tidak perlu 'melalak'!Apakah kepentingan perhimpunan kali ini kepada UMNO?


Ia merupakan satu perhimpunan penting bukan hanya untuk UMNO tetapi juga negara dan rakyat Malaysia secara keseluruhan mengenai hala tuju yang akan dibawa oleh Presiden, Datuk Seri Najib Tun Razak menerusi gagasan UMNO.

Kita lihat dalam keadaan masyarakat yang diadun dengan pelbagai sebaran maklumat, keupayaan rakyat menerima benar atau tidak tentang maklumat ini penting bagi pimpinan dalam satu-satu negara itu mengemudikan satu hala tuju yang lebih jelas dan terancang. Bukan hanya dalam konteks pentadbiran parti tetapi lebih-lebih lagi dalam pentadbiran negara.

Ini merupakan satu perhimpunan yang amat penting dalam konteks yang lebih luas kerana ia menjadi landasan menterjemahkan apa sebenarnya yang digubal dilaksanakan oleh pimpinan negara dalam usaha kita mengukuh dan memulihkan ekonomi negara dalam konteks keadaan ekonomi dunia yang begitu merosot.

Dalam pada itu, kedengaran tentang kebimbangan orang Melayu dalam senario ekonomi yang semakin mencabar dalam gagasan kepimpinan baru yang membawa ke arah perubahan.

Ia adalah dari segi bagaimana minda dan cara kita untuk bertindak melaksanakan supaya kepentingan bangsa bukan hanya dapat dikekalkan tetapi ditingkatkan tanpa mengetepikan atau menidakkan keperluan bangsa lain. Ini satu landasan yang amat baik.

Dalam mempertahankan hak Melayu, UMNO dilihat terlampau berhati-hati berbanding kaum lain yang lantang meminta dikaji 30 peratus ekuiti Melayu di konvensyen atau perhimpunan mereka. Bagaimana UMNO hendak menangani perkara ini?

Tidak perlu kita 'melalak' dalam memperjuangkan bangsa. Banyak pendekatannya. Tetapi, pencapaiannya bagaimana. Dengan kita melalak itu, tercapai ataupun tidak? Tetapi, kalau kita susun atur rancangan, program yang membolehkan kita bergerak bukan hanya berlandaskan dengan hak. Jangan ada kebimbangan dalam hal ini.

Orang beranggapan semangat UMNO hanya dilihat berdegar-degar di perhimpunan sahaja? Apabila keluar bagaimana hendak pastikan semangat itu sampai ke akar umbi?

Ini lumrah, semula jadi insan manusia. Tun Dr. Mahathir Mohamad sudah cakap 'mudah lupa'. Tapi apa yang penting dalam perjuangan bangsa, kalau kita lihat, yang kata tentang kita tak bela, tidak lindungi, mereka yang buat lebih teruk. Tentang kedudukan masjid diperalatkan, ada yang berceramah, tentang persoalan supaya Perlembagaan 153 perlu digubal, dia juga, bukan kita. Itu hak kedudukan Bumiputera/Melayu di negara ini.

Tentang kedudukan institusi raja-raja yang merupakan institusi tertinggi kedaulatannya bagi bangsa Melayu dipersoalkan, bukan kita. Mengapa harus mendengar, mengapa harus terpesona, teruja oleh orang yang menyatakan, sedang mereka melakukan sebaliknya.

Berbanding UMNO, daripada kita tak melalak pun, tapi kita lakukannya (perjuangan bangsa) sejak kita merdeka.

Sejauh mana Datuk Seri yakin pemimpin terutama akar umbi UMNO memahami mesej - seandainya mereka gagal kali ini, maka parti akan hilang kuasa?

Kita tak perlu retorik. Apa yang penting kerja. Sudah nyatakan tahun lalu, iaitu kita perlu berorientasikan perkhidmatan. Kita perlu melakukan sebaik-baik mungkin untuk rakyat supaya mereka memahami perjuangan kita.

Tetapi kalau kita tidak menjaga mereka, tidak mesra, bangga diri dengan pangkat dan harta, sudah pasti mereka akan menolak kita.

Begitu juga apabila kita sudah menjadi pembangkang di sesetengah negeri tetapi masih mahu bangun tidur di banglo, jalan-jalan di Kuala Lumpur, naik kereta mewah dan tidak berasa diri pembangkang. Jika sikap ini berterusan sudah pasti kita tidak akan mampu bangkit semula.

Bagaimanapun kalau ahli UMNO, sama ada di peringkat atas atau akar umbi menyedari hakikat betapa hinanya kita kalau tidak ada kuasa seperti mana berlaku di Pulau Pinang, maka kebangkitan itu dapat dilakukan.

Tetapi kita perlu ada sistem bagaimana hendak menterjemahkan tindakan supaya ia sampai ke peringkat akar umbi dan rakyat memahami apa yang kita perjuangkan.

Bagaimana Datuk Seri mahu orang Melayu yang bukan ahli UMNO melihat UMNO sebagai pembela mereka?

Pernah dikatakan, tindak-tanduk kita dalam UMNO, melaksanakan segala apa yang kita lakukan bukan hanya dalam parti kita bahkan dalam pentadbiran kerajaan merupakan gambaran besar yang boleh membentuk persepsi dan pemikiran rakyat bawahan terhadap kita.

Kita selaku parti yang memperjuangkan orang Melayu perlu meyakinkan mereka. Keyakinan tidak akan timbul kalau tidak ada kejelasan. Apabila yakin, orang Melayu sudah pasti akan menerima UMNO sebagai landasan terbaik kepada mereka, biarpun ada Pas dan PKR. Walaupun ia dilihat ada pilihan, tetapi pilihan ke arah mana? Pas ke mana, PKR ke mana? Ini perlu ada penjelasan. Apabila tak dapat diterangkan, maka keyakinan, kepercayaan tidak akan dapat diperoleh.

Penjelasan bukan hanya dari segi pertuturan, tetapi perbuatan kerana perbuatan itu merupakan kebenaran. Orang boleh cakap 'saya akan buat' tapi selagi tak buat, maka kebenaran itu tidak dapat dilihat. Jadi ini yang penting...(-UM )
Wallahuallam.

Suara Politik
Taminsari

Tiada ulasan: