Selasa, Jun 01, 2010

Israel laknat : Dunia patut kutuk Israel bunuh aktivis bantuan kemanusiaan!Tidak ada perkataan yang layak diberikan kepada rejim Zionis Israel selain daripada kejam, zalim, biadab dan tidak berperikemanusiaan. Malah, rejim Zionis itu selayaknya menerima gelaran sebagai negara pengganas kerana membunuh aktivis pro-Palestin yang menyertai flotila bantuan kemanusiaan ke Genting Gaza.

Apa yang mendukacitakan aktivis pro-Palestin ini tidak bersenjata dan hanya mahu menghantar bantuan kepada penduduk Palestin yang hidup menderita kerana kekurangan makanan dan ubat-ubatan akibat sekatan yang dikenakan oleh Israel.

Setakat 9 malam tadi, 19 aktivis pro-Palestin yang menyertai konvoi kapal-kapal yang membawa bantuan kemanusiaan terbunuh apabila tentera dan komando Israel menyerbu kapal-kapal mereka yang sedang belayar menuju ke Gaza.Flotila kebebasan itu yang disertai oleh kapal-kapal bantuan dari beberapa negara termasuk dari Malaysia, Indonesia, Iran, Turki, Greece, Sweden, Ireland dan beberapa negara lagi, sebelum ini telah pun menghadapi rintangan setelah Israel mempengarahui negara-negara sekutunya dan ejen-ejen pro-Yahudi untuk menghalang pelayaran kapal-kapal tersebut.

Flotila tersebut yang bergerak dari pelbagai destinasi dijadual bertemu di tengah Laut Mediterranean untuk berkumpul dan berlayar secara berkumpulan menuju ke Gaza.


Sementara itu, beberapa konvoi kapal yang diketuai oleh kumpulan aktivis pro-Palestin dari Malaysia, Indonesia dan beberapa negara telah sampai lebih awal dan kumpulan aktivis pertama ini terutama dari Malaysia dan Indonesia diberi penghormatan untuk menjaga keselamatan konvoi bantuan yang bakal tiba.

Kumpulan pertama inilah yang berhadapan dengan tindakan komando dan tentera Israel yang cuba menghalang ketibaan flotila keamanan ini ke Gaza.

Mereka sanggup bergadai nyawa belayar beribu-ribu kilometer meredah laut lepas semata-mata untuk membantu penduduk Palestin di Gaza yang terkepung dan terpenjara di bumi sendiri bertikutan tindakan Israel mengenakan sekatan pergerakan ke atas penduduk Gaza bagi meneruskan kehidupan.
Israel mungkin boleh menyekat pergerakan penduduk Palestin tetapi senjata rejim Zionis Israel tidak akan mampu menyekat kesedaran masyarakat dunia bagi membantu dan membela nasib penduduk Palestin yang terus ditindas.

Konvoi dan flotila keamanan ini tidak perlu sama sekali sekiranya Israel tidak menindas penduduk Palestin, melakukan keganasan, menafikan hak mereka dan melakukan serangan.

Amaran Israel akan mengambil tindakan ke atas flotila ini kerana menceroboh perairan Gaza adalah mengarut semata-mata kerana konvoi ini hanya untuk menghantar bantuan kepada penduduk Palestin.
Dakwaan Israel, komandonya bertindak membunuh aktivis tersebut kerana aktivis berkenaan menyerang mereka adalah tidak berasas sekiranya komando Israel tidak bertindak menaiki dan menyerang kapal-kapal mereka.

Seluruh dunia patut mengutuk kekejaman ini dan tidak akan memaafkan tindakan Israel ini kerana membunuh aktivis pro-Palestin yang tidak bersenjata. Masyarakat dunia mendoakan keselamatan aktivis yang lain serta kejayaan misi ini. Semoga roh aktivis yang terkorban dirahmati Allah.

Sementara itu : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menyeru masjid dan surau di seluruh negara mengadakan solat hajat dan bacaan qunut nazilah mulai malam ini bagi memohon keselamatan semua anggota misi bantuan kemanusiaan ke Gaza.

Ketua Pengarahnya, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz berkata, solat hajat itu diharap dapat diadakan serentak di seluruh negara selepas solat Maghrib hari ini dan juga selepas solat Jumaat ini. Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di sini hari ini sebagai reaksi terhadap keganasan tentera Israel ke atas kapal Mavi Marmara yang terlibat dalam misi `Flotila Kebebasan' bagi menghantar bantuan kemanusiaan ke Gaza.- UM.

InsyaAllah.

Suara Politik
Taminsari

Tiada ulasan: