Khamis, Ogos 20, 2009

Mempersiapkan diri menghayati Ramadhan !


RAMADHAN yang ditunggu-tunggu seluruh umat Islam bakal menjelma hujung minggu ini. Ada yang rindukan sahurnya, buka puasa, malah ada yang teringat akan malamnya yang kudus. Tarawih dan solat malam sudah tentu akan diisi maksimum mungkin dan diselangi tadarrus. Ramai juga yang mengambil peluang mengerjakan umrah dan bersedekah, kerana semuanya ingin menghambakan diri, menjadi hamba-Nya yang tulus.

Permulaannya rahmat, pertengahannya pengampunan dan penghujungnya terlepas dari api neraka. Inilah yang ingin dikejar sesiapa saja yang inginkan penghabisan usia yang baik. Yang bersalah memohon maaf, yang sombong menghulur senyum, yang jahat mula bertaubat, yang malas menyinsing lengan, yang takbur kembali sujud memohon keampunan, memohon pelepasan dari dosa yang terhimpun sekian lama.

Indahnya Ramadhan, paginya hening untuk yang insaf, siangnya pendek untuk yang sabar dan malamnya panjang untuk yang bertaubat. Selain menahan diri dari lapar dan dahaga, berpuasa juga menjaga diri dari melakukan perbuatan maksiat. Yang halal dilakukan pada bulan yang lainnya menjadi haram pada bulan puasa, seperti makan pada siang hari dan melakukan persetubuhan antara suami isteri. Kerana itulah orang berpuasa dengan sebenar-benarnya adalah orang yang luar biasa.

Di dalam surah Al-Baqarah ayat 183, Allah SWT berfirman yang bermaksud: "Wahai orang yang beriman! Diwajibkan ke atas kamu berpuasa seperti diwajibkan ke atas orang yang terdahulu daripada kamu, semoga kamu bertakwa."

Orang berpuasa ialah orang yang bertakwa. Mereka menjaga hati dari berasa sangsi terhadap kekuasaan Allah dan kebaikan saudara seagama. Mereka juga menjaga mata dari memandang sesuatu yang tidak selayaknya, menjaga hidung dari menghidu sesuatu yang mengurangkan pahala, menjaga telinga dari halwa yang membuai rasa dan suara yang membawa berita bohong, menjaga lidah dari membicarakan hal yang tidak berfaedah, mengumpat, mencaci, menipu dan memfitnah serta menjaga tubuh badan lainnya yang menjadikan kita leka dari mengingati Yang Maha Berkuasa.

Orang meninggalkan puasa tanpa izin syarie tidak akan dapat menggantikan hari berkenaan pada mana-mana hari pun di dunia, Rasulullah SAW menegaskan hal ini dalam sebuah hadis yang diriwayatkan Imam at-Tarmizi yang maksudnya: "Dari Abi Hurairah berkata: Bersabda Rasulullah SAW: Sesiapa berbuka satu hari pada Ramadan tanpa ada ruksah (keringanan) dan tidak juga kerana sakit, dia tidak akan dapat menggantikan puasa ditinggalkan itu, sekalipun dia berpuasa seumur hidup".

Pada bulan mulia, ibu bapa wajar mengambil peluang meluangkan masa yang berganda bersama anak dan mendidik mereka mematuhi hukum agama. Selain puasa, rukun Islam lainnya wajar ditazkirahkan semula dan diamalkan bersama mereka supaya hati mereka dekat dengan Yang Maha Pencipta.

Anak bukan saja perlu difahamkan dengan apa yang terakam di dalam kitab suci, tetapi juga amalan yang ditunjukkan ibu bapa, yang menjadi pendakwah paling hampir dengan mereka.

Tunjuk ajar yang betul pada peringkat awal usia anak untuk menghadapi Ramadhan tentunya menjadi batu asas yang kuat untuk mereka beristiqamah dengan fahaman puasa yang sebenarnya, iaitu bukan hanya berlapar dan dahaga, apatah lagi membazir sewaktu berbuka tetapi menjadi hamba yang insaf terhadap hari muka.

Sudah tentu setiap isteri pula menantikan tunjuk ajar suami dalam meningkatkan ibadah kepada Allah SWT. Walaupun menyediakan juadah bersahur dan berbuka besar dan banyak pahalanya, ia tidak cukup puas jika tidak berjemaah sewaktu qiyamullail, apatah lagi apabila tibanya lailatul qadar yang hanya bertandang sekali. Justeru, setiap suami harus mengambil kesempatan dari saat ini untuk menyiapkan diri membimbing anak dan isteri menghadapi Ramadhan kali ini agar lebih baik dari sebelumnya.

Oleh itu SAYA TERLEBIH DAHULU MEMOHON MAAF jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja maupun yang di sengaja , semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, Insyaallah. 'Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak'.

Ikhlas dari,
Taminsari

7 ulasan:

YANG GAMBI berkata...

Salam,

Sama-samalah kita melaksanakan ibadah puasa di bulan yang mulia ini. InsyaAllah....

Unknown berkata...

a'kum tuan punya blog (TPB) ini...
ternyata TPB sehebat Majlis Fatwa. Sebab??? Sebab menghukum tanpa usul periksa. TPB dah tanya Nik Aziz (NA) ke apa yg dia cakap seperti dalam akhbar arus perdana? Belum??? Kalau belum sama la seperti Majlis Fatwa (MF), Mufti Perak (MP).. tu.
TPB pun tuduh2 aje. dengar2 cakap orang, baca2 tulisan orang .... yer betul.. memang jujur amanah TPB ni kan.
Maaf cakaplah, Majlis Fatwa ni kerajaan UBN guna bila nak dapat sokongan aje. Kalau tidak sori la nak dapat pandangan MF tu. Cth masa Mahathir cerita bab janggut nabi, perubatan islam... ada minta nasihat MF?? Tarakkk...
Malah keputusan MF pun BN tak ikut.. Cth: MF dah putuskan haram bertafakur di Tugu Negara, jika buat boleh membawa tergelincir akidah...1995, MF memutuskan merokok haram... apa kerajaan buat... ada kuatkuasakan??? tarakkk... itu yang menyebabkan ramai bebudak sekarang ketagih rokok, pastu dadah, pastu moral... pastu.. dah tentu mereka akan sokong BN sbb 'biarkan' benda tu berleluasa....
Haa... balik cerita NA tadi... dari segi SOP nyer, MF kena panggil NA utk buat soal siasat, berbincang, bagi nasihat baru jatuh hukum klu betul2 dia dah serong. Bukan sekadar baca paper jer. begitu juga MP. Begitulah juga TPB ini.
Tapi kita paham, Pengerusi MF, dan MP tu adalah kakitangan kerajaan. Jika tak sokong kerajaan, boleh kena berenti... Bukan nak suruh sokong PAS, tidak... tapi kena tegaslah, kalau dah putuskan haram kena bertegas haram... kalau makruh bertegas kata makruh... ini tidak, yang dah diharamkan bila kerajaan buat... tak apa. Maknanya... MF dan MP turut bersubahat bila kerajaan buat benda haram... jadi , tak ada maknanya ada Mufti yang tunduk pada kerajaan jika kerajaan buat benda mungkar... salam ramadhan.. salam satu malaysia....

Taminsari berkata...

Transkrip rakaman audio Pok Nik :

‘‘Tiada sebab langsung orang Islam tolak Islam. Islam yang dibawa oleh UMNO ini Islam kacukan, Islam plastik. Macam duit palsu, ubat palsu, makanan palsu. Ini Islam palsu yang dibawa UMNO.

‘‘Islam ini tidak boleh bawa ke akhirat, tidak boleh bawa ke syurga, dia boleh bawa dekat pintu kubur. Bertengkar atas muka tak habis-habis dengan Melayu sendiri boleh bertengkar.’’

Wahai sdr.PAK..nilaikanlah sendiri..tepuk dada, tanya selera...

Arif Omar berkata...

amin

Arif Omar berkata...

kepada pak. baca transkrip tu. apa lagi betul le lapuran akhbar sebelum ini. tak masuk syurga umno kerana islam palstik. nak tanya apa. ini zaman digital. rakaman pun ada. dan belit apa lagi

PEJUANG CYBER berkata...

Salam Hurmat..

Selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak. Semoga setiap amalan yang dikerjakan oleh muslimin & muslimat pada bulan yang mulia ini diberi Tuhan ganjaran yang berlipat ganda, insyaAllah.

Kang nasir berkata...

Salam ramadhan.

smga segala amalan mendapat keberkatan.