Selasa, Ogos 18, 2009

Bersatulah bangsa Melayu !

Di saat ini, perbalahan sesama bangsa Melayu berada di tahap kritikal. Punca utama adalah perbezaan fahaman politik. Budaya berpuak-puak semakin berleluasa sama ada di bandar mahupun di kampung. Pergolakan ini dilihat oleh orang lain dan mereka gembira melihat kita bersengketa sesama sendiri.

Perpecahan ini amat bahaya yang akan membinasakan bangsa kita sendiri. Pepatah mengatakan 'Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh'. Bangsa kita sekarang sedang ditertawakan orang lain kerana kita lemah sebab tidak bersatu. Kita seolah-olah sudah hilang kekuatan kerana ikatan kita amat longgar dan akan roboh bila-bila masa sahaja. Raja-Raja Melayu diperlekehkan oleh bangsa kita sendiri. Orang lain tersenyum gembira melihat kebodohan yang dijelmakan oleh bangsa kita sendiri.

Masa telah sampai. Semboyan telah berbunyi. Gendang telah dipalu. Orang Melayu perlu bertindak untuk menyatukan semula bangsa kita yang kita cintai dan agama Islam yang kita anuti. Kesemua peringkat usia, sama ada golongan terpelajar, golongan ahli agama, pemimpin-pemimpin politik, pelajar, pendidik, golongan petani dan apa-apa sahaja golongan dari kelompok Melayu perlu mulakan gerakan ke akar umbi menyatukan semula puak-puak yang bertelagah ini demi agama dan bangsa.

Janganlah hanya mempunyai sikap membisu dan melihat sahaja tanpa melakukan tindakan demi penyatuan bangsa. Kita kena bertindak. Bukan masanya untuk kita menuding jari menyalahkan puak lain.

Tempat berkumpul bagi menyusun program penyatuan hendaklah kita mulakan di masjid atau pun surau. Kita tinggalkan fahaman politik masing-masing apabila berada di masjid atau surau. Kita hidupkan jemaah dan kita bina semula kekuatan. Peranan masjid atau surau kita kembalikan seperti di zaman Rasulullah s.a.w.

Sejarah para pahlawan Melayu dahulu perlu diceritakan kepada generasi muda. Usaha ini mesti berterusan dan tiada penghujung. Pastinya perjuangan kita akan disanjung oleh generasi akan datang. Kitalah yang bertanggungjawab memastikan agama Allah terpelihara dan bangsa kita bersatu, kuat dan tidak boleh diperlekehkan orang lain. Kita kembalikan kedudukan raja kita yang kita sayangi di tempat yang sepatutnya.

Satu semangat juang yang tinggi perlu ada pada setiap orang Melayu. Kita kumpulkan rakan-rakan berlainan fahaman politik untuk membentuk satu jemaah demi agama dan bangsa Melayu. Ibu bapa juga memainkan peranan sebagai penasihat terbaik kepada anak-anak. Ceritakanlah kepada mereka sejarah zaman dahulu dan pupukkan semangat cintakan agama dan bangsa.

Kepada para pemimpin politik, berdamailah. Semua orang Melayu melihat anda. Adakah cukup sekadar ungkapan atau slogan tanpa diterjemahkan dalam bentuk kenyataan? Ingatlah sejarah di zaman Rasulullah s.a.w. yang mana dua puak bersengketa bersatu, iaitu kaum Ansar dan Muhajirin. Setiap orang Islam adalah saudara kita. Fikirkanlah. Jangan terlalu taksub dengan fahaman politik masing-masing. Berfikir dan bertindaklah secara waras.

Kepada golongan ahli agama, berilah teladan yang baik kepada kami. Bimbinglah, nasihatilah. Kepada YB atau wakil rakyat, tidak kira apa parti anda, dampingilah orang Melayu, bantulah mereka jika mereka perlukan bantuan tanpa mengira parti. Parti hanyalah sebagai wadah perjuangan.

Saya menyeru kepada semua umat Melayu yang beragama Islam yang amat saya sayangi, kita buka lembaran baru yang pastinya akan menjadi satu sejarah yang paling indah. Jadikan isu "bagaimana untuk menyatukan semula orang-orang Melayu" sebagai topik perbualan kita walau di mana kita berada.

ALLAH tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan kaum itu sendiri mengubah nasibnya. Itu janji Allah. Kita tunaikan tanggungjawab kita. Kita jadikan bangsa kita bangsa yang bermaruah, kuat pegangan agamanya, kuat dari segi fizikal juga mental, bersatu serta mempunyai semangat juang yang tinggi.

Salam Suara Politik
Taminsari

9 ulasan:

YANG GAMBI berkata...

Salam,

Teruskan sahabatku, jangan kita berhenti untuk menyeru bangsa Melayu bersatu hingga ahkir nadi......

Mudah-mudahan Allah memakbulkan hasrat murni ini...... InsyaAllah.

Lin berkata...

salam

saya juga berharap seperti saudara agar kita melihat perpaduan antara umat Islam teguh dan mantap


perpaduan akan melahirkan kesejahteraan hidup di bawah keredhaan Allah


Insyallah

Unknown berkata...

Perkataan 'united' bermaksud bersatu dalam Bahasa Melayu manakala 'bersatu' yang sudah jelas tercatat dalam nama rasmi pertubuhan itu sudah memberi tafsiran amat nyata bahawa tiada puak-puak atau kumpulan-kumpulan sebaliknya semua ahli UMNO adalah satu. Tetapi situasi yang telah tergambar pada parti UMNO kini adalah berpecahan yang wujud akibat tidak sekata, ego yang tinggi, lupa diri dan terlalu mengagungkan habuan. Dengan sebab perpecahan itu, maka tidak dapat dinafikan bahawa ia melemahkan sesebuah intitusi itu seperti kata pepatah Melayu, bersatu teguh, bercerai akan menjadi lemah dan seterusnya roboh.

Oleh dengan itu bangkitlah bangsaku...genggam terus warisan pusaka itu. Katakan pada mereka ianya dijulang bukan untuk mencetuskan bencana tetapi ianya sebagai pembakar semangat kepada anak bangsa kita kerana dulukala itulah yang digunakan oleh nenek moyang kita dalam memperkasakan bangsa tetapi hari ini segala apa yang ada bukan bererti membuatkan kita lupa pada asal usul kehebatan bangsa.


Salam Perjuangan

Kulup_Arapayung berkata...

Kit perlu mencari satu ketua melayu yg baru. Nik Aziz, Najib dan Anuar bukan orang yg dapat menyatupadukan melayu. Siapa kah dia..... ? Adakah dia dari PAS atau Umno. Saya tidak menaruh harapan pada PKR. Sifat dan gerak hati mereka bukan melayu.

bungaraya berkata...

Apabila Dato Ibrahim Ali dan Dat' Fuad Tan Sri Hassan bersama rakan-rakan menubuhkan PERKASA baru-baru ini, sudah cukup mengambarkan tentang kebimbangan cendikiawan akan betapa rosaknya jika melayu berpecah belah. Disamping kepimpinan tertinggi UMNO enyuarakan beribu-ribu malah berjuta-juta kali lauangan perpaduan, PKR dan PAS sibuk untuk menghalangkan drpnya launagan terssebut menjadi satu kenyataan.
Pemimpin politik melayu dalam pembangkang nampaknya tidak mahu sedar akan akibat drp perpecahan itu ialah kehancuran dan kemelaratan kaum bangsanya dan agamanya. Bila itu terjadi maka bangsa dan agamanya akan menjadi bangsa yang lemah dan senang diperkotak-katikkan dalam nergaranya sendiri. Bila itu terjadi maka akan menjadi mundurlah ia, dan tidak mustahil akan lenyap dari atas muka bumi ini suatu ketika nanti.
Sejarah akan menentukan bahawa kita hanya berjaya setakat 50 hingga 60 tahun saja menjulang kejayaan. Selebihnya kita bergaduh sesama sendiri dan kembali kezaman batu.
Alasan kita jika kita emosi ialah harta, kuasa dan wanita. UMNO itu kita marahi kerana alasan kita kuasa dan harta. Kesilapan UMNO itu ialah kerana mengikut kita ia mementingkan kuasa dan harta. Salahkah?????Bukankah perjuangan Melayu itu ialah kesinambungan kuasa Ketuanan melayu dalam negera ini. Bukankah DEB itu ialah untuk meninggikan ekonomi melayu dalam dunia ini?????Kenapa kita sendiri yang mempertikaikannya. Kerana kita tak dapat peluang untuk berkuasa, sehingga kita sanggup memecahkan perpaduan bengsa kita?
Apa yang PAS dapat lakukan kalau mereka berjaya memerintah? Dalam keadaan sekarang ini dapatkah mereka bertegas dengan menolak permintaan kaum-kaum lain yang nampaknya very extrame itu???????
Dan apabila kita berpecah, kerakikalan mereka nampak lebih menyerlah lagi. Yang mana satu keutamaan kepada kita????Harta?kuasa?wanita?atau perpaduan sesama kita?????

Arif Omar berkata...

BERSATULAH BANGSA KU. JAUHI PEMIMIKIRAN ANDA SEMUA DARI ALJUBURI . DIA ADALAH DAJAL DIDUNIA.

PEJUANG CYBER berkata...

RAPATKAN BARISAN!!!!

Pas Tidak Harus disokong – Bukan Parti Alternatif Umat Islam dan Melayu

PAS memperalatkan Islam

Kerana mengunakan islamlah PAS bertaahan sampai hari ini- hidup mati selama mana orang masih keliru dengan tipu helah PAS. Meletak sama taraf Agama dengan parti adalah perbuatan syirik. UMNO memperalatkan parti untuk Islam, PAS memperalat Islam untuk parti.

UMNO ALAT PARTI UNTUK ISLAM
PAS ALAT ISLAM UNTUK PARTI

Ingatlah;

Islam agama yang paling tinggi tidak ada yang lebih tinggi dan mulia darinya…

Taminsari berkata...

Salam kepada semua yang menziarah blog ini. Terima kasih diatas ulasan yang telah di berikan.

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita
bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah
Rasullullah dan para sahabat , dan dilakukan pada hari Jumaat.

Oleh itu SAYA TERLEBIH DAHULU MEMOHON MAAF jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja maupun yang di sengaja , semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, Insyaallah. 'Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak'.

Ikhlas dari,
Taminsari

Taminsari berkata...

Datuk Seri Najib Tun Razak meminta ahli jawatankuasa masjid dan surau mencari jalan untuk menarik golongan muda supaya terus mengimarahkan masjid selepas bulan Ramadan.

Menurut Perdana Menteri, suasana masjid dan surau yang sesak dipenuhi oleh para jemaah termasuk golongan muda sepanjang bulan puasa seharusnya dikekalkan untuk melahirkan insan beriman dan bertakwa.

"Harapan saya semoga rumah Allah ini dijadikan tempat beribadat untuk semua golongan. Kita tak mahu lihat dalam bulan Ramadan sahaja, rumah ibadat penuh sesak dengan mereka yang berpusu-pusu ke masjid untuk solat dan bertarawih.

"Terlintas pada fikiran saya, adakah keadaan ini dapat kita pertahankan dalam bulan-bulan lain.

"Adalah penting untuk kita ambil langkah supaya golongan muda berjinak-jinak dengan masjid. Kalau tidak, masjid sesak pada bulan Ramadan, tetapi sepi pada bulan-bulan lain.

"Jawatankuasa masjid dan surau boleh fikirkan bagaimana untuk menarik minat golongan muda lebih kerap mengunjungi masjid selepas Ramadan," kata beliau.

Perdana Menteri menyatakan demikian ketika berucap pada majlis penyampaian sumbangan sempena Ramadan kepada 55 buah masjid dan 153 buah surau dalam Parlimen Pekan di bangunan UMNO di sini.