Ahad, Disember 27, 2015

Amanah 'langgar' DAPigs - Sokong tindakan KJ?


Parti Amanah Negara (Amanah) menyambut baik tindakan kerajaan mengenakan beberapa sekatan ke atas peserta luncur angin dari Israel yang dijadualkan mengambil bahagian dalam satu kejohanan di Langkawi, bermula hari ini.

Naib Ketua Pemudanya, Mohd Fakhrulrazi Mohd Mokhtar berkata, tindakan itu sangat dialu-alukan sebagai sokongan dan solidariti terhadap rakyat Palestin yang dizalimi oleh kerajaan Israel.

“Selain mengambil kira faktor hubungan diplomatik Malaysia-Israel, sekatan yang dilakukan ini perlu sebagai tanda protes terhadap Israel dan ia perlu diterjemah di setiap perkara, bukan hanya sukan semata-mata.

“Pemuda Amanah juga mengharapkan agar kerajaan konsisten dengan sekatan itu termasuklah penglibatan firma perunding Israel, APCO Worldwide dalam memberikan khidmat rundingan komunikasi terhadap kerajaan Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.


Terdahulu, Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar dilaporkan sebuah portal telah menafikan visa dua peserta luncur angin dari Israel, Yoav Omer dan Noy Drihan daripada mengambil bahagian dalam Kejohanan Luncur Angin Belia Dunia anjuran Persekutuan Luncur Angin Antarabangsa (Isaf), di Langkawi, hari ini.

Selain visa, Malaysia turut mengenakan beberapa sekatan ke atas peserta Israel tersebut, termasuklah sekatan ke atas penggunaan bendera Israel atau simbol.

Lagu kebangsaan Israel juga tidak akan dimainkan jika pasukan mereka memenangi pingat emas.

Sementara itu, Mohd Fakhrulrazi juga melahirkan rasa kecewa terhadap kenyataan Ketua Biro Pembangunan Ekonomi DAP Perak, Chong Zhemin yang menyelar tindakan Khairy Jamaluddin kerana menggunakan sentimen politik dan peribadi dalam acara sukan antarabangsa itu.

“Kenyataan tersebut sangat mengguriskan perasaan umat Islam dan pencinta keamanan sejagat yang sangat peduli terhadap nasib Palestin. Sebagai rakan Pakatan Harapan, kami berhak untuk menegur DAP dalam hal ini kerana ia menyentuh sensitiviti umat Islam dalam negara ini.

“Kami sangat mengharapkan agar DAP lebih berhati-hati dalam mengeluarkan sebarang kenyataan dan pandangan khususnya melibatkan sensitiviti umat Islam dan hukum hakam agama,” katanya lagi.

Sebanyak 50 negara dilaporkan mengambil bahagian dalam kejohanan itu termasuk Brazil, Argentina, Mexico, Rusia, Afrika Selatan, Sepanyol, Finland, Ireland, Itali, Belanda, Jerman dan Perancis.

Suara Politik
Belantan

Tiada ulasan: