Jumaat, Ogos 28, 2015

Mat Sabu 'sentap' meroyan - ROS tolak guna nama Parti Progresif Islam?


Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) menolak permohonan Gerakan Harapan Baru untuk menggunakan nama Parti Progresif Islam sebagai nama parti baharu yang hendak ditubuhkan.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, ini kerana Islam adalah hak untuk semua yang beragama Islam dan penggunaan nama itu pada parti politik hanya boleh menyebabkan kekeliruan.

"Mereka mengharapkan agar golongan yang berada dalam Pas tetapi tidak setuju dengan ulama tetapi setuju dengan Islam yang progresif, dapat menyokong parti itu.

"Saya ingin nyatakan bahawa kita tidak akan benarkan mana-mana parti menggunakan nama agama kerana Islam bukan untuk mereka sahaja, tetapi juga untuk kita dan untuk orang Islam yang tidak ada parti," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Marang di Dewan Utama Majlis Daerah Marang, Kampung Paya, di sini hari ini.


Majlis turut dihadiri oleh Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu yang juga Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman dan Ketua Umno Bahagian Marang A Latif Awang.

Ahmad Zahid berkata sebagai Menteri Dalam Negeri yang bertanggungjawab, beliau tidak mahu mengulangi kesilapan lepas yang membenarkan sebuah parti politik menggunakan nama Islam sehingga menimbulkan kekeliruan dalam kalangan orang Islam di negara ini.

"Kita tidak mahu kesalahan dulu yang memberikan keizinan kepada sebuah parti menggunakan nama Islam sehingga memberi tanggapan seolah-olah hanya dengan menyertai parti itu kita memperjuangkan Islam dan masuk syurga.

Sehubungan itu, katanya ROS akan memberikan surat kepada pemimpin Harapan Baru agar memilih nama lain untuk digunakan pada parti baharu berkenaan.

Ahmad Zahid berkata, sebagai sebuah negara yang demokratik, kerajaan tidak pernah menghalang mana-mana pihak untuk menubuhkan parti politik baharu di negara.

Namun dalam masa yang sama, katanya beliau berharap parti baharu yang ditubuhkan itu tidak memecah belahkan orang Melayu.

"Jangan cuba memecah belahkan perpaduan orang Melayu. Kita mahu seluruh Melayu, jika atas agenda memperkasakan Melayu dan negara, perlu bersatu hati tidak kira dalam parti politik mana sekalipun (kita) berada," katanya.

Dalam masa yang sama Ahmad Zahid turut mengulangi gesaan supaya ahli Umno supaya kembali memperkukuhkan parti untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang, tidak kira apa permasalahan yang sedang dihadapi kini.

"Kita sukar tumbang jika diserang dari luar, tetapi akan mudah hancur jika kita berperang sesama sendiri. Jadi kita asahlah kuku dan tanduk dari sekarang agar jangan parah diserang musuh nanti.

Gunakan ia untuk menyerang musuh di luar supaya Umno dapat rampas kerusi yang dimenangi pembangkang sebelum ini," katanya.

Suara Politik
Belantan

2 ulasan:

expresso berkata...

Sebelum kita nak gelar GHB sebagai parti Islam cuba imbas kembali pendirian pengasas serta majoriti pengikut Mat Sabu yg kini bakal pemimpin GHB terhadap polisi tetap rakan sekutu mereka DAP. Bukanlah satu rahsia besar bahawa Gereja Evangelist tajaan DAP sudah menguji tahap penerimaan orang-orang Melayu apabila kalimah ALLAH disyirikkan. Sepanjang pemerhatian kita tidak seorang pun dari kalangan pemimpin didalam GHB yang menentang dan membantah tindakan biadab paderi gereja Evangelist itu. Tidak seperti pendirian pemimpin PAS yang pada awalnya seperti menyokong tetapi Alhamdulillah mereka sebulat suara menolak dan membantah tindakan biadab pihak gereja Evangelist dan pemimpin DAP itu.

Secara kolektif kita boleh memperkatakan bahawa rumpun Melayu didalam GHB memang sepakat secara rasmi atau tidak rasmi untuk bersetuju supaya kalimah ALLAH boleh disyirikkan olih pihak gereja Evangelist tajaan DAP. Oleh itu mana-mana orang Melayu yang bersetuju untuk memberi sokongan kepada parti yang kononnya mewakili Islam itu mereka sendiri pun sudah termasuk golongan mereka yang berlaku syirik juga. Bab hudud memang sudah terang dan jelas pemimpin GHB sudah redha didalam "BERSETUJU UNTUK TIDAK BERSETUJU" bagi menuruti kehendak rakan sekutu mereka untuk tidak meredhai perlaksanaan hudud di Negara ini. Seolah-olah manusia-manusia didalam DAP dan PKR jauh lebih mengetahui daripada Pencipta sendiri. Persediaan dan penerimaan minda seperti ini pun mampu untuk mengundang syirik terhadap Pencipta.

Umumnya aku memang tabik spring kepada mereka yang sangat “sayang” kepada Kerajaan DAP Guan Eng yang buat masa ini sedang berusaha untuk menghalau keluar penduduk Kampong Mutiara, Batu Ferengghi, Pulau Pinang. Kemana kah agaknya hala tuju puak-puak GHB yang memang “kalah” didunia dan akhirat ini ingin membawa bangsa Melayu dan Islam? Keputusan terletak ditangan tuan-tuan samada untuk menuju neraka dunia seperti penduduk Melayu Pulau Pinang dan neraka akhirat seperti yang tuan-tuan akan pilih. Nauzubillah himinzalik !!!

Unknown berkata...

Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya. BUKA BLOG MBAH RAWA GUMPALA