Khamis, Ogos 04, 2011

Anak Panah MCA Tersasar - Hilang satu undi jika kutuk DAP!

Masalah besar yang MCA lakukan ialah asyik halakan mata anak panah kepada DAP, terutama sekali di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor. Isunya mudah sahaja, DAP di Selangor adalah harapan kepada masyarakat Cina, ditatang dan disanjung oleh mereka. Sesiapa yang menyerang DAP dianggap seperti pelakon Cina (Wong Fei). Mereka mengaibkan dan mengutuk di depan Wong Fei.

Bukan sahaja suara kutukan terhadap DAP itu tidak boleh masuk ke dalam telinga, sebaliknya orang ramai semakin menjadi berang. Setiap kali pemimpin MCA kritik DAP, MCA akan kehilangan satu undi. Penyokong MCA semakin menurun, malangnya MCA masih tidak sedarkan diri lagi.

MCA halakan mata anak panahnya ke arah kumpulan fanatik, mengkritik kumpulan fanatik yang boleh menyebabkan tidak mendatangkan sebarang kebaikan kepada masyarakat Cina. Dalam pentadbiran kerajaan, jika MCA berani bertindak ke arah itu, sudah tentu MCA semakin diminati oleh masyarakat Cina, sudah tentu pengundi akan kembali kepada MCA.

Pada masa dahulu kumpulan pendidikan sekolah-sekolah Cina mendukung slogan "masuk dalam Barisan Nasional" "perbetulkan Barisan Nasional", malangnya cadangan itu semua ditolak bulat-bulat. Sehingga ke hari ini perjuangan itu tidak kunjung tiba dan tidak direalisasikan. Ramai dari kalangan pejuang itu tinggalkan parti Gerakan, ada sesetengahnya terus menyepikan diri, ada juga yang diperbetulkan (diajar) oleh Barisan Nasional.

PRU Mac 2008 Gerakan di Pulau Pinang tersungkur, ini menunjukkan Gerakan telah hilang sokongan dari kalangan masyarakat Cina. MCA mahu bangkit semula perkukukan kuasa, sebaliknya MCA tidak boleh menentang dan mengkritik DAP, sepatutnya guna kepandaian, kumpulkan kekuatan yang ada untuk bertindak dan menentang kumpulan fanatik.

Jika tidak berjaya, anggaplah ia sebagai satu perjuangan murni, bertindak itu lebih baik daripada duduk diam menunggu mati, dan akhirnya nanti akan diketepikan oleh pengundi. Fikir-fikirkan lah wahai MCA..!!!

Suara Politik
Taminsari

Tiada ulasan: