Ahad, Jun 26, 2011

Belantan sokong saranan Tun Mahathir : Bertegas pertahan agama anak!
Demi masa depan anak-anak Melayu Islam kita, Belantan menyokong apa yang disarankan oleh Tun Mahahir. Beliau menyarankan agar umat Islam perlu bertegas mempertahankan peraturan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang memberikan ruang kepada mereka untuk menetapkan status agama anak dalam dokumen kelahiran iaitu sebagai penganut Islam.

Bekas Perdana Menteri berkata, langkah itu bertujuan memastikan umat Islam tidak terpengaruh dengan sebarang trend pihak tertentu yang mahu anak yang baru dilahirkan tidak ditentukan status agama, sebaliknya membiarkan ia menjadi pilihan sendiri apabila dewasa.

"Itu adalah adat kita, mereka tidak boleh mempersoalkannya. Anak kita mesti beragama Islam," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis Pecah Tanah Pembinaan Kompleks Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) Selangor di Seksyen 8 di sini, hari ini.

Dr. Mahathir mengulas kenyataan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Komtar, Ng Wei Aik yang disiarkan dalam sebuah portal berita semalam yang meletakkan kesalahan kepada sistem JPN kerana telah menentukan anaknya sebagai penganut agama Buddha sedangkan beliau meletakkan anaknya 'belum ada agama'.

Setiausaha Politik Ketua Menteri Pulau Pinang itu dipetik sebagai berkata: "Mengapa dia (pegawai) perlu membuat keputusan ini untuk saya? Ini adalah satu perkara serius..., kenapa kita tidak boleh membuat pilihan untuk anak-anak kita sendiri, untuk mendaftarkan mereka sebagai Anak Malaysia tanpa agama lagi," katanya.

"Ini adalah semangat 1Malaysia dan harus digalakkan. Generasi akan datang kita seharusnya mempunyai kebebasan untuk menentukan bangsa dan agama mereka sendiri," kata Wei Aik.

Dr. Mahathir yang juga Yang Dipertua Perkim berkata, pihaknya bimbang sekiranya status agama anak penganut Islam tidak ditentukan lebih awal, kemungkinan boleh timbul soal murtad di kalangan umat Islam apabila anak tersebut sudah dewasa atau tua.

Sebelum ini seorang lagi ADUN DAP dari Subang Jaya, Hannah Yeoh Tseow Suan mahu mendaftarkan keturunan bayinya sebagai 'Anak Malaysia'! Tindakan beliau dilihat tidak lebih demi matlamat politik murahan. Dakwaan Hannah bahawa pegawai Jabatan Pendaftaran Negara tidak membenarkan beliau dan suami, R. Muniandy mendaftarkan bangsa bayi mereka, Shay Adora Ram, yang berusia enam hari sebagai 'Anak Malaysia'.

Nampaknya mereka semakin berani mempertikaikan apa yang kita pertahankan selama ini. Kalau boleh mereka hendak melondehkan satu persatu hak-hak yang termaktub didalam perlembagaan negara!

Mereka berusaha menubuhkan IFC yang didokongi oleh ngo dan juga parti pembangkang untuk membuat pelbagai tuntutan. Antaranya adalah :

1. Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa orang Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.

2. Orang-orang bukan Islam yang telah memeluk agama Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali kepada agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.

3. Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh Mahkamah Syariah tetapi dikendalikan oleh Mahkamah Sivil.

4. Tidak perlu dicatatkan didalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam.

5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut agama Islam sekiranya ingin berkahwin dengan ornag Islam. Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan apa-apa tindakan undang-undang.

6. Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk agama Islam tidak patut diberikan hak jagaan anak.

7. Orang-orang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seseorang yang memeluk Islam hendaklah diberi hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.

8. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadah orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.

9. Orang-orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.

10. Bible dalam bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.

11. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar disemua sekolah.

12. Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.

13. Orang-orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.

14. Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.

Beginilah kesempatan yang diambil oleh bukan Islam terutamanya DAP dan kuncu-kuncunya apabila melihat orang Melayu semakin lemah akibat berpecah! Yang menyedihkan lagi ada juga diantara orang Melayu kita yang sanggup bersekongkol dengan mereka untuk melihat kejatuhan Melayu. Sikap mementingkan diri dan tamakkan kuasa bakal melihat orang Melayu akan merempat di tanahair mereka sendiri jika tidak dibendung dari sekarang!

Akibat sengketa sesamalah kita, maruah peribadi sudah hilang. Kini kita cuma tinggal kuasa yang mana akan menentukan bangsa. Sama-samalah kita bersatu hati, bersama kita berbakti demi agama, bangsa dan negara. Kita pulihkan kembali harga diri kerana kita sudah tiada masa lagi. InsyaAllah.

Suara politik
Taminsari

Tiada ulasan: