Isnin, Oktober 26, 2009

Nik Aziz ditipu Husam !Kalau zaman Tun Mahathir dahulu perkataan "Maha Firaun" akan pastinya akan timbul dari mulut "longkang" penyokong PAS dan pembangkang yang menjadi mainan lidah kerana hendak memerintah sampai mati.

Tapi apabila persoalannya ditujukan kepada batang hidup pemimpin PAS sendiri maka lakunan demi lakunan terpaksa dilakukan bagi menutup bau bangkai yang telah lama busuk.

Nampaknya apa yang berlaku kini sebaliknya... sudah sudahlah Pok Nik wei... mu tok sihat laghi doh... berilah kat ore lain pulok.. mu nak jadi MB sampai ajal kunjung tiba ke?... takut selain Firaun... mu pulok...?.. tok ke kat kelate tu tak pemimpin lagi doh...

Penyokong PAS pun tahu jika tiada Nik Aziz PAS sudah lama tumbang.. Pemimpin muda sekarang ni tidak boleh diharap. Apatah lagi krisis yang kini berlaku dalam PAS. Pembersihan puak Erdogan dalam PAS dikatakan sedang rancak dibuat...

Kenyataan MB Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang menyatakan, keadaan politik semasa masih tidak membolehkan beliau untuk melepaskan jawatan yang disandangnya selama lebih 18 tahun. Namun sekiranya terdapat desakan yang jelas di kalangan ahli Pas agar dirinya berundur, Nik Abdul Aziz menegaskan, beliau tidak akan menunggu lebih lama dan tidak teragak-agak berbuat demikian. Malah katanya, ia boleh dilakukan sekarang kerana sudah lama berhasrat untuk berundur atas faktor kesihatan tetapi beliau tetap mengutamakan kepentingan perjuangan parti.

"Masalah-masalah baru timbul sekarang seperti keadaan politik yang tidak mengizinkan. Dalam keadaan bergelora, angin kencang, saya sebagai kapten, mana boleh saya tidur. Kerajaan pimpinan UMNO sekarang juga dalam keadaan separuh sedar, lagi saya tak boleh tinggal. Kalau UMNO dah tak kuat lagi, baru boleh saya tinggal, sebab masa itu dah tak ada musuh lagi," ujarnya. Katanya, tidak timbul kesukaran bagi Pas mencari pengganti tetapi beliau tidak akan menyebut siapa yang bakal mengambil alih kelak.

"Saya tak boleh sebut siapa pengganti saya, sama macam ketika Datuk Asri dulu, tak ada siapa jangka saya yang ganti. Kalau saya sebut, bermaknanya hanya seorang, bagaimana yang lain. Tiap-tiap seorang ada kelebihan sendiri dan saya serahkan kepada Perhubungan. Timbalan-timbalan saya semua berkebolehan," jelas beliau.


Berikutan isu pembersihan Erdogan dalam PAS ini ramai penganalisis politik menjangkakan bahawa pertandingan PAS akan datang lebih dahsyat dari UMNO mungkin sehingga menimbulkan pecah belah antara mereka.

Ketika Nik Abdul Aziz menyuarakan hasratnya mahu meletak jawatan sebagai Menteri Besar Kelantan, ahli-ahli, Dewan Ulama dan YB PAS mahukan beliau menjadi MB memandangkan PAS tiada pemimpin yang berwibawa, berkarisma dan berwawasan. Ia membawa maksud bahawa pemimpin lapisan tidak boleh dipercayai dan hanya mementingkan kuasa.

PAS tidak lagi mempunyai ayam tambatan atau 'ratu katak' yang akan menyanyi dendang lagu berirama "HUDUD", "Membangun Bersama Islam" dan 'Parti Dakwah'. Kalau dulu gelaran champion no.1 milik Mat Sabu.

Mat Sabu, nak tak nak dia kena pencen dari arena politik. Tidak ada jasa Mat Sabu melainkan kalau kita mampu menghimpun kata-katanya menjadi pasir, maka berapa tinggi bukit fitnah, dengki dan niat jahatnya selama ini menjadi madah berhelah politiknya saja.

Kalau kata-katanya diratakan di jalan raya, Mat sabu berjaya membina rangkaian prasarana memperbodohkan kita semua dari Pasir Gudang sehingga ke kota Bangkok. Hebatkan Mat Sabu. Hendak memastikan popularitinya masih tidak berkarat, dia cuba menjadi jaguh kampung di Petaling Jaya, Selangor untuk mengadakan demontrasi membantah penahanan ISA.

Mat Sabu juga menggelarkan Malaysia sebagai 'Negara Jakun'. Kalau dia rasa Timur Lester sesuai untuk dia tinggal, kenapa Mat Sabu tak ke sana menjadi warganegara Timur Lester dan menyertai politik di sana. tidak sampai seminggu, Mat Sabu akan kena bakar atau mayatnya dibuang ke kandang babi kalau dia menjadi ahli politik di Timur Lester yang lebih demokrasi dari Negara Jakun.

Mat sabu tidak pernah memberi idea untuk memajukan sistem pentadbiran negara, membangunkan masyarakat Malaysia, memperkasakan bahasa kebangsaan atau mendaulatkan Islam. Selama 30 tahun dalam PAS, Mat Sabu akan dikenang sebagai 'Pak Pandir Moden"!!! Satu tunggu peringatan akan dibuat oleh PAS untuk mengenang jasa Mat Sabu sebagai PPM.

Makhfuz, YB Pokok Sena, senyap sunyi aje macam cicak-man makan batu kapur. Yang menjadi 'barua' PAS ialah Hussam Musa. Dia menjadi 'anak kera' di hutan yang disusukan oleh Nik Aziz berbanding pejuang PAS yang akan pencen menjawat sebagai 'pekerja angkut sampah' saja. Dia dilantik sebagai pelapis kepada Nik Aziz kerana 'sedikit' kepintarannya mengurus ekonomi Kelantan yang dikatakan hebat seluruh glokal dengan belanjawan defisit (rugi) setiap tahun dan tiada pelaburan di Kelantan.

Husaam Musa menjadi lagenda kerana menjadi petualang antara PAS Islam dengan PAS Sekular. Hussam Musa muncul di atas tanpa kita mengenalinya dalam pertubuhan atau kelab-kelab. Dia muncul kerana dilantik oleh orang tertentu dan dijulang kerana orang tertentu. Adakah Hussam Musa akan dicabar nanti oleh pemimpin PAS setelah ketiadaan Nik Aziz? Adakah Hussam Musa menjadi penyebab kepada masalah dalaman PAS dan perjuangan PAS yang sudah menjadi longkang busuk?

Kejayaan Hussam menulis surat kepada Datuk Mustapha, Pesuruhjaya PAS Terenganu dan disokong oleh Nik Aziz- menggelarnya sebagai 'lidah UMNO' dan boleh disingkir dari PAS bila-bila masa membuktikan pemikirannya sehebat Anwar Ibrahim atau Lim Kit Siang dalam DAP. PAS selama ini dikenali sebagai parti sederhana, parti penyabar, parti mendengar masalah atau parti ekstrim, kini menjadi parti 'penyakit darah tinggi'!!!

Adakah dengan pengunduran Nik Aziz sebagai MB di Kelantan akan menyebabkan;

1. Populariti PAS sebagai parti Islam selama ini akan dikenali sebagai parti pelbagai bangsa, seperti PKR, Gerakan, DAP atau PPP, IPF? PAS bukan saja berhadapan dengan pelbagai kaum dalam organisasi politiknya, bahkan terpaksa membuka 'tender' dalam jawatan penting termasuk Presiden dan Timb. Presiden dari kalangan Cina dan India, atau Sikh!!!

2. Adakah PAS akan mensyaratkan- kena masuk Islam baru boleh pegang jawatan dalam PAS? Kalau begitu, PAS memaksa orang untuk memeluk Islam dan mereka akan diberi kuasa selepas memeluk Islam sebagaimana Macheal Jacson yang memeluk Islam untuk mengelakkan saman di kenakan ke atasnya, sebagai perbandingan?

3. Adakah nanti kemasukan India dan Cina dalam PAS akan menyebabkan syarat Islam menjadi presiden sudah lapuk dan ketinggalan zaman? Lagipun PAS boleh kata, kami adalah Parti Aslam Se-Malaysia, sesiapa boleh jadi As-salam (sejahtera ke atas semua orang)!!!

4. Adakah pergolakan dalam PAS nanti akan menyebabkan politik Melayu semakin teruk dan parah kerana orang Melayu yang percaya 'masuk PAS akan masuk syurga' akan berkecelaru antara parti mana mereka nak sokong sehingga tidak dapat membezakannya lagi dengan PKR atau DAP!!!

Mungkin ini sebagai 'bonus' kepada UMNO? Adakah DS Najib akan memanggil 'hulubalang PAS' menyertai UMNO sebagaimana dilakukan oleh TUN memanggil Semangat 46 menyertai UMNO tanpa sebarang syarat.

Boleh jadi sebab situasi politik kini tidak menentu dan orang Melayu masih sayang bangsa dan negaranya. Melayu tidak akan pudar Islamnya walaupun anak-anak mereka adalah seorang Mat Rempit mahupun seorang doktor.

5. Atau PAS akan bergabung dengan PKR sebagaimana Parti Sosialis atau Parti Rakyat Malaysia membubarkan partinya yang ditubuhkan lebih 30 tahun. Agak mustahil untuk diterima tetapi kena ingat, Anwar Ibrahim dan Hussam Musa yang mengepalainya tidak mustahil boleh berlagak superhero!!!

Kita kena ingat lagi, Pakatan Rakyat masih belum diwujudkan secara rasmi dalam bentuk perjuangan, bendera, lagu tema dan agenda mereka. Kenapa mereka tidak melawan menggunakan satu logo seperti BN? Lagipun PAS sudah lama berpeluk dengan DAP dan mereka masing-masing makan 'makanan anjing' ketika majlis berbuka puasa anjuran PAS atau ketika majlis rumah terbuka anjuran DAP.

Harakah pula menyalak kononnya DAP 'sudah Islam' dan pemimpin DAP sudah layak digelar 'Ulamak' dan 'Wali Songo' kerana pandai membaca bismillah atau menyebut 'kerajaan Umar Abdul Aziz'.

Kena ingat, dalam kepala Anwar Ibrahim benda macam tidak mustahil sebagaimana dia reformasikan UMNO sehingga kucar-kacir dan kehadirannya kononnya untuk membela Melayu dan Islam sebelum ini.

Yang akan menentukan politik akan datang ialah kita semua. UNDI kita akan menentu hala tuju negara pasca Tun Mahathir. Dalam politik tidak ada yang kekal. Dalam politik tidak ada benda yang mustahil. Apa yang berlaku di Amerika bukti segala-galanya berubah.

Kalau kita mengambil contoh dari Indonesia atau Thailand, politik mereka berkecamuk antara demokrasi anarkis yang mana kita boleh hidup aman; dengan 'demokrasi bogel'- kita bebas dan tidak aman-rusuhan di mana-mana atas alasan demokrasi. Kalau kita tahan perusuh, negara kita menjadi negara Jakun.

Begitu juga kuasa besar dunia bermula dari Athens, Yunani sehinggalah Parsi. Di Nusantara, kita berdepan dengan Majapahit, Srivijaya, Acheh sehingga Melaka. Pada awal abad ke 19, dunia berdepan dengan imperisme kuasa besar seperti British, Belanda, Itali, Germany, Jepun dan Perancis kerana kehebatan menakluk dunia.

Kini kehebatan tamadun ini pudar akhirnya dan kini ia sudah diambil oleh Amerika dan 'budaya' politik dan sosiologi mereka sudah menjadi amalan kita seharian seperti budaya makan burger, KFC, seluar jeans, gaya hidup, sosiologi, sains dan teknologi, hiburan, sistem ekonomi dan gaya pentadbiran.

Suara Politik
Taminsari

1 ulasan:

PAPA GOMO berkata...

SALAM BRO...TOLONG SEBARKAN ISU INI

Kecoh isu perjumpaan Blogger bersama Hassan Ali pada malam yang lepas. Apa yang sampai kecoh sangat ni??? Apa isu yang menarik sehinggakan Blogger Pakatan Al Banjari dan geng nya yang lain Kepanasan dengan artikel Gomo???
http://www.papagomo.com/2009/10/live-blogger-pakatan-kepanasan-dengan.html