Ahad, Februari 21, 2010

Ronnie Liu Gagal Sabotaj Majlis Rumah Terbuka Malaysia Tahun Baru Cina di Pandamaran!

Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak bersama isteri Datin Seri Rosmah Mansor beramah mesra bersama pemilik rumah Ong Kin Huat, 69, (duduk, tiga, kanan) ketika kunjungan Perdana Menteri dan menteri kabinet sempena Majlis Rumah Terbuka Tahun Baru Cina peringkat kebangsaan di Jalan Chan Ah Choo, Pandamaran, Klang, semalam.

Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan, walaupun berlaku insiden bakar gereja, surau dan membaling kepala babi di masjid di beberapa tempat baru-baru ini, ia bukan menggambarkan gagasan 1Malaysia telah gagal.

Sebaliknya Perdana Menteri berkata, golongan ekstremis itu lambat laun tidak akan diterima kerana rakyat menyokong gagasan satu negara, satu rakyat dan satu Malaysia.
''Inilah semangat yang ada pada kita, jadi jangan rasa kecewa dengan insiden-insiden tersebut. ''Saya janji kerajaan akan buat yang terbaik kepada rakyat. Berilah kami peluang untuk membuktikannya," katanya.

Beliau menyuarakan jaminan itu ketika berucap di depan kira-kira lebih 30,000 pengunjung pada Majlis Rumah Terbuka Malaysia Tahun Baru Cina di Jalan Chan Ah Choo, Pandamaran di sini malam ini.

Hadir sama isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim: Menteri Pengangkutan yang juga Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat: Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu, Presiden Gerakan, Tan Sri Dr. Koh Soo Koon dan menteri-menteri Kabinet.

Majlis bertemakan 1Malaysia Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan anjuran Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan itu menyaksikan orang ramai terutama penduduk di kawasan Pandamaran mengambil peluang beramah mesra dan bersalam dengan Perdana Menteri, Najib dan isteri, tetamu kehormat serta masyarakat setempat bersama-sama menyertai acara gaul 'yee sang' yang merupakan makanan tradisi ketika makan besar pada malam sebelum sambutan Tahun Baru Cina.

Majlis diserikan dengan persembahan kebudayaan yang melibatkan tarian muhibah oleh Kumpulan Sokagakai, tarian singa dan gendang 24 musim serta persembahan artis seperti Gary Chow, Michael Wong dan Ning Baizura.

Perdana Menteri berkata, sambutan luar biasa malam ini mencerminkan masyarakat di Pandamaran mahu bersama-sama kerajaan menyambut Tahun Baru Cina dan menggambarkan semangat gagasan 1Malaysia membara dalam sanubari semua kaum.

Najib berkata, sambutan itu juga menafikan cakap-cakap sebelum ini bahawa majlis tersebut tidak akan mendapat sambutan kerana pihak lain turut menganjurkan majlis sama di Banting.

''Mereka turunkan gambar besar saya kononnya tak isi borang, tak ikut peraturan jadi gambar kena turun. Mereka buat majlis lain supaya majlks ini tidak ramai yang datang," katanya.

Sebelum itu : Sikap Pakatan Haram Selangor macam kebudak-budakan!

UMNO Selangor kesal dengan tindakan kerajaan ne geri menurunkan kain rentang sambutan Tahun Baru Cina peringkat kebangsaan yang akan dirasmikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Kampung Baru Pandamaran di sini pada 20 Februari ini.

Ketua Penerangannya, Abdul Shukor Idrus berkata, tindakan Majlis Perbandaran Klang (MPK) atas arahan Exco kerajaan negeri, Ronnie Liu itu disifatkan sebagai tidak bertang gungjawab dan satu cubaan untuk merosakkan semangat perayaan tersebut di kalangan masyarakat berbilang kaum di negara ini.

Menurutnya, tindakan menurunkan kain rentang yang dipasang pada 11 Februari lalu itu adalah tidak wajar. ‘‘Ini memandangkan pemasangan nya bukan bermotifkan politik malah tiada langsung imej parti politik dipaparkan kecuali gambar Perdana Menteri yang akan merasmikan majlis tersebut,’’ katanya kepada pemberita.
Abdul Shukor berkata, penganjuran majlis peringkat kebangsaan itu merupakan julung-julung kali diadakan di Pandamaran dan ia satu kebanggaan bagi penduduk di kawasan berkenaan yang majoritinya kaum Tionghua.

“Apa alasan kerajaan negeri termasuk Ronnie untuk menurunkan kain rentang berkenaan, sedangkan ia tidak melibatkan program politik selain mematuhi syarat yang ditetapkan. Ia hanya program rakyat sempena Tahun Baru Cina yang dihadiri oleh Perdana Menteri yang memimpin seluruh rakyat di negara ini.

“Tindakan seumpama ini jelas menunjukkan kerajaan negeri tidak mempunyai semangat perayaan antara kaum di negara ini. Mereka lebih mengutamakan sentimen politik daripada rakyat,” katanya .

Sementara itu, Pengerusi Penyelaras Barisan Nasional (BN) Parlimen Klang, Datuk Teh Kim Poo berkata, tindakan kerajaan negeri itu mengecewakan penduduk Pandamaran yang mahukan orang ramai hadir dalam sambutan Tahun Baru Cina di kawasan mereka.

Beliau yang juga Ketua MCA Ba hagian Klang berkata, pihaknya menggantungkan kain rentang berkenaan di laluan Simpang Lima, Klang sebagai makluman kepada warga Klang serta Selangor mengenai sambutan itu sebelum ia diturunkan oleh MPK pada hari Sabtu lalu ki ra-kira pukul 2 pagi. Malah beliau turut difahamkan, sebelum tindakan tersebut, terdapat beberapa wakil pakatan pembang kang telah meninjau kain rentang itu pada Jumaat lalu.

“Kenapa kerajaan negeri mengamalkan sikap tidak bermoral itu sedangkan sambutan ini bukan atas dasar politik mana-mana pihak. Ia terbuka kepada semua rakyat sama ada orang Cina, Melayu dan India.

“Bagi rakyat Pandamaran, ia satu penghormatan kepada mereka. Bagi saya, tindakan ini satu pencabulan serta ‘berniat jahat’ terhadap rakyat di kawasan Pandamaran,” ujarnya. Sementara itu, usaha wartawan bagi mendapatkan penjelasan Ronnie gagal, apabila beliau tidak menjawab panggilan yang dibuat.

Sedih dan kesal apabila melihat seorang Exco Kanan Selangor yang bersikap seperti kebudak-budakan dimana beliau cuba melakukan apa jua cara untuk sabotaj majlis tersebut dari diadakan. Fikir-fikirkan lah, wahai rakyat negeri selangor. Masih perlu dikekalkan seorang ahli Exco negeri yang bodoh-bodoh sombong seperti Ronnie Liu ini. Tepuk dada tanya selera!

Suara Politik
Taminsari

2 ulasan:

pakteh adam berkata...

Ronnie dan sahabatnya didalam PR ni ingat orang dah memang fall in love kat dia.

Go and fly kite lah Ah Beng.

Kalau berani, PRU 13 nanti bertanding lagilah.

Lepas tu , lu baru tahu langit di Malaysia ni sapa yang punya. Allah ke kamu.

Tok Pambu berkata...

Kini BN/UMNO sedang berada dalam ICU.

UMNO sendiri masih belum stabil, pergolakan disayap pemuda UMNO sedang hangat diperbincangankan oleh pencacai2 UMNO.

MCA, MIC, Gerakan tak perlu ditanya lagi - memang dah padam.

Kami kaum india dan cina sudah bersatu menyokong DAP. Malang bagi melayu yang masih berpecah-belah -ada sokong PAS, PKR dan tidak kurang pula yang sokong DAP.

UMNO masih belum sedar tentang apa yang telah berlaku pada PRU12 yang lepas. Yang pasti Kelantan, Kedah, P Pinang, Perak dan Selangor termasuk Wilayah Persekutuan sudah dapat kami tawan.

Kaum bukan melayu sudah semuanya sedar akan hak2 mereka sebagai warganegara Malaysia. Kami tidak lagi boleh dikongkong dan di perbodohkan oleh UMNO lagi.

Anda akan saksikan kebangkitan suara kami, setiap kawasan majoriti kaum bukan melayu 100% akan jatuh ketangan kami.

Kami juga sudah mendapat sokongan kuat dari kaum melayu melalui PAS dan PKR. Sekarang kami juga tiada masalah untuk tawan kawasan yang tidak majoriti bukan melayu.

API KESEDARAN DARI KAUM BUKAN MELAYU INI TIDAK MUDAH DAPAT DI PADAMKAN OLEH UMNO.
BEGITU JUGA DENGAN SOKONGAN MELAYU DARI PAS DAN PKR TERHADAP KAMI TIDAK MUDAH DAPAT DITAHAN OLEH UMNO.

Kami akan terus maju kehadapan untuk menghancurkan UMNO. Kekuatan kami tidak mudah di patahkan oleh UMNO kerana kekuatan ekonomi dan sosial kami.

Ekonomi melayu adalah ditahap yang terendah, begitu juga taraf sosial nya, hampir 90% muda-mudi melayu sudah terjebak dengan DADAH dan semua gejala buruk seperti mat rempit, meragut, minum arak dan judi.

Tanpa melayu UMNO pasti akan runtuh.