Khamis, Mei 07, 2009

Artikel Pilihan : Nizar Perlekehkan Titah Sultan Perak !

Penulis begitu tersentak membaca laporan akhbar sebelum ini yang memetik kenyataan bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin ketika mengulas titah Sultan Perak, Sultan Azlan Shah yang mahukan para pemimpin yang mewakili kumpulan parti politik berbeza mencari titik pertemuan dan kaedah kerjasama antara mereka demi kepentingan negara dan rakyat.

Sebaliknya, Nizar yang dipilih Ahli Parlimen Bukit Gantang setelah memenangi kerusi Parlimen itu pada pilihan raya kecil baru-baru ini, menolak mentah-mentah titah Sultan Azlan Shah. Nizar tetap menyatakan pendirian PAS tidak akan bekerjasama dengan UMNO walaupun ia bertujuan untuk memastikan kestabilan politik dapat diwujudkan di negeri ini.

Sebaliknya Nizar yang pernah memohon menderhaka kepada baginda sebelum ini, meminta Sultan Perak membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) sebagai langkah terbaik ke arah mencapai kestabilan politik itu.''Sultan Perak, Sultan Azlan Shah perlu mengembalikan kuasa kepada rakyat dengan membubarkan DUN bagi membolehkan pilihan raya negeri diadakan.

" Pas tidak akan bekerjasama dengan UMNO sebaliknya UMNO yang perlu bekerjasama dengan PAS untuk memastikan kestabilan politik di negeri ini," katanya yang secara tanpa segan silu 'mengajar' Sultan Perak bahawa amalan demokrasi raja berperlembagaan ialah Sultan perlu mengembalikan hak kepada rakyat untuk membuat penentuan menerusi pembubaran DUN dan pilihan raya negeri.

Ditanya mengenai teguran Sultan Perak terhadap kumpulan politik tertentu yang menghasut rakyat untuk mencetuskan huru-hara selain mencemarkan institusi diraja, katanya, PAS tidak pernah mengajak rakyat untuk mencetuskan huru-hara." Yang mencetuskan huru-hara itu adalah provokasi daripada UMNO sendiri yang menyuruh polis membuat sekatan dan sebagainya. Pakatan pembangkang tidak pernah mengajak rakyat bergaduh dan kita tidak mahu huru-hara berlaku demi kesejahteraan rakyat negeri ini," katanya.

Begitu angkuh dan sombongnya Nizar ini. Adakah beliau seorang berketurunan Melayu dan beragama Islam? Tidak mengapa jika beliau enggan bekerja sama tetapi mengapa dikaitkan UMNO dengan keganasan. Memetik pendapat peserta forum dalam sebuah portal yang mempersoalkan adakah pengikut-pengikut PAS bersikap ganas disebabkan provokasi UMNO dan tindakan polis, bukan Nizar sendiri yang menjadi batu api kepada perhimpunan pengikut-pengikut PAS pada hari Jumaat di Kuala Kangsar menjelang acara mengangkat sumpah Datuk Dr.Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar?

Polis dan UMNOkah yang membuat provokasi hingga ada pengikut PAS berbaring atas jalan raya dengan membawa bendera Palestin. Poliskah yang provokasi hingga kenderaan Raja Raja Muda dibaling batu oleh pengikut PAS dan pembangkang lain? Hakikatnya polis hanya bertindak bila keadaan sudah mula menjadi ancaman keselamatan.

Kembalikan kuasa kepada rakyat? Apa yang mahu dikembalikan?28 + 3 ADUN (ADUN penyokong Kerajaan) yang memegang kuasa dengan restu Sultan ini adakah regim diktator sampai meminta sultan bubarkan DUN dan kembalikan kuasa kepada rakyat.Adakah 28 + 3 ADUN (ADUN Penyokong Kerajaan) yang menjadi wakil rakyat ni jadi wakil rakyat secara memaksa rakyat memberi undi kepada mereka hingga mereka menang?.

Kita semua yakin 28 + 3 ADUN (ADUN penyokong Kerajaan) yang menang dalam PRU yang lalu tidak ada bezanya dengan kemenangan 28 DUN penyokong pembangkang di negeri Perak sekarang.Kalaulah Nizar tidak dungu sangat dalam politik, tentu dia tahu dalam sistem demokrasi, yang ramai wakil atau penyokonglah yang memiliki kuasa untuk menjadi pemerintah.Kalau nak kira rampas kuasa, Nizar pun boleh dikira sebagai rampas kuasa rakyat juga kerana UMNO menang 28 kerusi manakala PAS hanya 6 kerusi, DAP 18 kerusi (tinggal 17 kerana seorang telah keluar) manakala PKR 7 kerusi ( tinggal 5 kerana 2 orang telah keluar).

Parti mana yang paling ramai menang secara bersepadu? UMNO! tetapi mengapa Nizar jadi Menteri Besar. Kerana DAP, PKR dan PAS rampas kuasa rakyat dengan mengambil kesempatan dari sedikit kelemahan dalam sistem politik di Malaysia.Sekarang Pakatan Rakyat di Perak menerima nasib yang sama. Sudah terbalik. Sehingga sekarang PR masih lagi belum didaftarkan sebagai pertubuhan yang sah? Adakah "pertubuhan haram" ini boleh diterima sebagai kuasa untuk membentuk kerajaan?

Apabila terkena kepada mereka (PR) dituduhnya pula kerajaan BN di Perak kononnya merampas kuasa rakyat.Ini membuktikan Nizar sememangnya sudah menjadi manusia tidak tahu diuntung. Semasa dilantik Sultan menjadi Menteri Besar, megahnya bukan main kepalang. Tersengeh simpul macam kerang busuk sedangkan hakikatnya dengan menjadi Menteri Besar hanya seketika pun atas budi bicara kuasa Sultan.

Kalau tidak kerana kuasa Sultan, Nizar hanya menjadi 'tahi gigi' kepada pakatan parti-parti pembangkang di Perak di mana Ngeh Koo Ham dan kuncu-kuncunya akan membuli orang Melayu termasuk Nizar sendiri.Seperkara lagi, adakah PAS merasakan mereka kini benar-benar kukuh sehingga merasakan UMNO pula yang terhegeh-hegeh hendak sangat bekerjasama dengan mereka?

Tidakkah PAS menyedari kuasa mereka sehingga mampu memerintah Perak walaupun hanya seketika tetapi atas belas ehsan DAP? Adakah PAS lupa jumlah kerusi yang mereka menangi di Perak berbanding DAP?Hanya baru mempunyai enam kerusi, tetapi PAS merasakan mereka benar-benar hebat dan kuat sedangkan realitinya Nizar ketika menjadi Menteri Besar hanya sekadar menjadi orang suruhan DAP semata-mata, disuruh Ngeh dan Ngar Kor Ming menyalak, maka mereka akan menyalak sepuas-puasnya.

Malah lebih haru, puak-puak PAS ini sanggup buat-buat bodoh dan bertakbir pula apabila Ngar mempermainkan ayat suci al-Quran sedangkan mufti bersuara meminta orang kafir tidak berbuat demikian.Lainlah kalau Ngar mahu memeluk Islam dan mempelajari ayat suci al-Quran, ini tidak, sebaliknya hanya mempermainkan ayat al-Quran ketika berceramah sambil bergelak ketawa.

Tetapi itulah hakikatnya, PAS bukan sahaja anggup bekerjasama dan tidur sebantal dengan pihak-pihak yang mempermainkan Islam, namun dalam masa yang sama, menolak pelawaan saudara seagama untuk bersama-sama mencari titip permulaan ke arah kepentingan negara dan rakyat.Sampai bilakah PAS mahu sedar tetapi terus berada dalam kepompong jumud dengan bersikap begini? Wallauallam.

Suara politik
Taminsari

2 ulasan:

TAAVEEKUN PERAK berkata...

deme dah kena virus H1N1+++++
mcm mana nak sedar benda tu baik ke tak.semua ulamak PEH dah jadi hampeh.

Mesra Sokmo berkata...

Mengundi semula seluruh DUN Perak, Bubarkan Dewan yg diambil oleh Najib secara liwat dan pintu belakang. Tengok rakyat mahu siapa BN @ PR. Aku rasa UMNO tiada batu kotel, penakut. Memang dasar komunis satu Msia, satu ugama, satu parti, satu bangang ....entah macam - macam satu. Akhirnya satu Altantuya. Kita bersatu tumbangkan BN/UMNO. Takbir .....Allahuakbar